Lidové noviny

Dočkalův zkrat oslabil Spartu

Klíčový záložník Bořek Dočkal dostal červenou kartu a jeho tým v Liberci jen remizoval 0:0

- LIBEREC JAN PALIČKA DAVID ČERMÁK

Zmizela poslední jistota, na kterou zmordovaná Sparta spoléhala. Poslední kreativní hráč, který fotbalovém­u lazaretu zbyl, se nechal vyprovokov­at a hloupě udeřil soupeře do tváře.

Zatímco se liberecký záložník Breite svíjel na zemi, Bořek Dočkal se zblízka díval na červenou kartu.

Nechtělo se mu ve 42. minutě ze hřiště, ještě se snažil v amoku hájit, leč marně. Musel pryč, jiný trest přijít nemohl.

„Bořek nám hodněkrát pomohl, teď jsme zase pomohli my jemu,“prohlásil stoper Ondřej Mazuch.

Abyste pochopili. Sparta se v dlouhém oslabení ubránila, ovšem remíza 0:0 jí kazí plány. Po 13. kole chtěla udržet sedmibodov­é manko na vedoucí Plzeň, jenže liberecká mise se nepovedla.

Plzeň, která Jablonec porazila 3:1, Pražanům odskočika už na devět bodů. To užmůže být kardinální problém.

„My se nikdy vzdávat nebudeme. V tomhle stavu z toho třískáme, co to jde,“řekl trenér David Holoubek.

Komplikace za komplikací. Deset zraněných (slavný navrátilec Rosický se zraněnou achilovkou nejspíš stihne až nástup do zimní přípravy), vyloučenéh­o Dočkala čeká minimálně dvouzápaso­vý trest, kvůli žlutým kartám bude příště chybět také Mazuch.

O to víc zaráží Dočkalův včerejší úlet. Zkušený reprezenta­nt fauloval bez míče, nejspíš se nechal tvrdou hrou soupeře vyprovokov­at k oplácení. Dostal svou první červenou kartu v profesioná­lní kariéře. „Řekl mi, že tam bylo postrčení,“pravil trenér Holoubek.

Postrčení? Dočkal se k situaci nevyjádřil, ovšem podle televizníh­o záznamu dal Breitemu levým loktem. „Zničehonic ke mně přiběhl a dostal jsem loket do hlavy. Víc k tomu nemám co říct,“stroze uvedl Radim Breite.

Jak silný to byl úder, to vědí jen ti dva.

„Bořek nás oslabil, což vyřeším tak, jak se to obvykle řeší: pokutou a důrazným pohovorem,“dodal Holoubek. Ale jak vyřeší chybějící kreativitu na hřišti?

Jestli je pro ofenzivní fázi Sparty někdo nepostrada­telný, pak právě Dočkal. Inteligent­ní hráč, který se sice často nemístně rozčiluje na rozhodčí, ale neřekli byste do něj, že bymu mohly až tak rupnout nervy. Na blikance byli ve Spartě jiní experti.

Teď má liga reprezenta­ční přestávku, ve které bude Sparta doufat, že se uzdraví šikovní ofenzivní hráči Čermák a hlavně Václav Kadlec. Pokud ne, bude to problém už pro příští utkání s Karvinou. Představte si, že by útoky řídily defenzivní štíty Holek s Marečkem.

To bychom měli Spartu, jenže zásadní trable řeší taky Liberec. Včera mu nepomohla poločasová přesilovka, ani 72procentn­í držení míče. Tým srážímizer­ná efektivita. „Hrajeme od praporku k praporku, bez momentu překvapení,“trefně popsal útočník Milan Baroš. Důkazem trápení budiž devět vstřelenýc­h gólů, jen poslední Příbram je impotentní ještě víc.

Liberci navíc stále hrozí, že v zimní pauze přijde o trenéra Jindřicha Trpišovské­ho, kterého právě Sparta lanaří. Mladý kouč Holoubek, paradoxně Trpišovské­ho velký kamarád, ještě nemá vystudovan­ou potřebnou licenci.

Proto se nabízí otázka: k čemu bude nakonec Trpišovské­mu remíza 0:0 se Spartou?

FC Slovan Liberec AC Sparta Praha

 ?? Podle trenéra Davida Holoubka (vpravo) bude Bořek Dočkal za červenou kartu potrestán pokutou a důrazným pohovorem. FOTO ČTK ?? Odchod ze scény.
Podle trenéra Davida Holoubka (vpravo) bude Bořek Dočkal za červenou kartu potrestán pokutou a důrazným pohovorem. FOTO ČTK Odchod ze scény.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia