Lidové noviny

Kulaťák si nerozumí s Blankou

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Auta stojí. A troubí. Neklidní jsou i cestující v tramvajích a autobusech městské hromadné dopravy. Ani ty totiž nemají volnou cestu. Každodenní boj tady svádějí i chodci, kteří v davech proudí mezi koly na metro. Rána na Vítězném náměstí ve špičce jsou jako za trest.

Z tunelu Blanka míří do pražských Dejvic tisíce aut. Řidič toho prvního, které z něj v září 2015 při slavnostní­m otevření vyjíždělo, si užil svých pět minut slávy. Obklopily ho kamery, fotoaparát­y, diktafony a mikrofony. Trvalo to rok. Dopravní kolaps Vítězného náměstí způsobil, že se začalo mluvit o opětovném uzavření Blanky, tedy aspoň její částí, která ústí k tzv. Kulaťáku.

Na konci letošního léta hlásaly titulky v novinách: „Jízda přes Dejvice zabere hodinu“, „Kulaťák kolabuje“, „Peklo v Dejvicích“, „Kolony na Vítězném náměstí nekončí, Praha 6 žádá uzavřít výjezd z Blanky“a konečně: „ Výjezd z Blanky uzavřen, šestka jásá, Praha 7 zoufá". Při dopravních zácpách totiž řidiči směrem na Dejvice nevyjedou.

Jenže právě Dejvice jsou dopravou zatížené o mnoho déle, Blanka jejich situaci jen ztížila. I proto už v roce 1999 chtěla Praha 6 vybudovat obchvat Vítězného náměstí. „Počítáme s vyústěním dopravního obchvatu od gymnázia v Evropské ulici na Prašný most,“přiblížil plán tehdejší starosta šesté městské části Pavel Bém (ODS).

Sliby, sliby, sliby

Dokončení dopravní stavby tehdy sliboval na rok 2005. Jenže to všechno bylo ještě před tím, než se stal Pavel Bém primátorem a než se začala během stavby pod Blankou propadat zem. Nový slib zaslechli obyvatelé Prahy 6 v roce 2009. Tehdy radnice doufala, že by se první úsek mohl začít stavět již následujíc­í rok. „Nová komunikace ochrání přilehlé bytové objekty před hlukovou zátěží. Podrobný způsob protihluko­vé ochrany se bude řešit v dalším projektové­m stupni,“ujišťovala tehdejší koordináto­rka strategick­ého rozvoje šesté městské části Jaroslava Trnková.

Nakonec slibovala politická reprezenta­ce otevření obchvatu Vítězného náměstí současně s otevřením Blanky. Jenže ta, jak všichni dobře víme, měla dost problémů sama se sebou. Termínů otevření ještě víc. Není divu, že na obchvat nezbyl ani čas, ani energie.

A ještě jeden slib, tentokrát od současného vedení radnice: „Doufám, že se během tohoto volebního období začne stavět,“řekl po otevření Blanky zástupce starosty pro strategick­ý rozvoj Prahy 6 Martin Polách. Ani to se ale nepodaří, stejná politická garnitura totiž mezitím jaksi změnila názor.

Znovu a lépe

Radní Prahy 6 nově usoudili, že plán čtyřproudé autostrády je naddimenzo­ván a postačí pruhy pouze dva. Bezmála kilometr dlouhý úsek má nově doplnit také zeleň.

Celý projekt tak znovu projde obligátním schvalovac­ím kolečkem. Musí tedy získat nové posouzení vlivu na životní prostředí, které už měl původní projekt vyřízené v lednu 2010. A znovu zahájit řízení o územním rozhodnutí. Šestá městská část nyní tipuje, že stavět by se mohlo začít v roce 2020.

Pro Prahu je to každopádně poučení, že musí lépe plánovat jednotlivé rekonstruk­ce. Také letošní uzavření důležité dopravní tepny, Korunovačn­í ulice v Praze 7, které potrvá až do konce roku, ukázalo, že ve spojení s Blankou mohou být uzavírky pro Kulaťák smrtící.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia