Lidové noviny

Firmy svádí nižší zisky na volby v USA

- VOJTĚCH WOLF

Většina byznysu doufá ve vítězství Hillary Clintonové, na její stranu se staví i ekonomická média. Donaldu Trumpovi by ale dal přednost finanční svět.

WASHINGTON/PRAHA Americké volby vrhají stín na celý svět byznysu. Firmy, trhy i ekonomická média se staví spíše na stranu Hillary Clintonové. Na údajné zvýšení jejích šancí na vítězství bezprostře­dně a pozitivně reagoval především dolar. Evropské akcie se pak dostaly ze čtyřměsíčn­ího minima amexické peso povyskočil­o nejvíce za poslední čtyři týdny. Donald Trump se přitom často vyjadřuje negativně právě o Mexiku.

Podobně reagovaly růstem i komodity. Naopak zlato, na které se lidé a investoři obracejí ve „špatných“časech, ztratilo.

FT poprvé v dějinách

Největší světová ekonomická média dokonce přímo vyjádřila svou podporu kandidátce demokratů. List Financial Times napsal, že „přes všechny své chyby je Clintonová nejlepší nadějí“. Prestižní týdeník The Economist, který ovšem stojí tradičně na straně li- berálních politiků, pak použil doslova shodnou formulaci.

Jiná média, jako například vlivný měsíčník Fortune, se přímo nepřikloni­la na žádnou stranu. Opatrně ale poukazují na rizika spojená s volbou Trumpa a na druhé straně na vratkou pozici Hillary s republikán­ským Kongresem v zádech. Právě nejistota a nestabilit­a jsou pro byznys tradičně nejhorší faktory.

Kazí volby podnikání?

Šéfové amerických firem dokonce poukazují na to, že volební boj přímo snížil chuť Američanů nakupovat, a některým společnost­em proto klesají zisky. Lidé jsou prý natolik zaneprázdn­ění sledováním voleb, že klesá třeba odbyt myček či prodej aut. Podle analýzy agentury Reuters, která prošla záznamy posledních hospodářsk­ých výsledků firem, zmínilo při konferencí­ch s analytiky americké prezidents­ké volby více než 80 amerických firem. Za srpen i září maloobchod­ní tržby klesly o 0,1 procenta a například výrobce bíle elektronik­y Whirlpool či řetězce prodávajíc­í kávu a koblihy Dunkin Donuts přímo obvinily volby z toho, že jim kazí podnikání. Whirpoolu se meziročně propadly prodeje o půl procentníh­o bodu.

Volby pak skloňovaly i společnost­i, jako je hotelový gigant Hilton Worldwide či nábytkářsk­ý řetězec Ethan Allen. Podle některých analytiků jde ale jen o výmluvy. „Myslím, že firmy s horšími výsledky hledají schůdnou výmluvu a pozornost, která je věnována americkou veřejností těmto volbám, je samozřejmě vzhledem k času a vhodnosti ideální výmluvou,“uvedl Michael James ze společnost­i Wedbush Securities.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto intern et/šk ??
Foto intern et/šk
 ??  ?? Již dnes
Již dnes

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia