Lidové noviny

Sobotkova hra o přežití

Výměna dvou ministrů ČSSD je hlavně úlitbou stranickým poměrům před sjezdem, kde bude Bohuslav Sobotka obhajovat pozici

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA To, co mělo trvat měsíc, nakonec zabralo pouhý týden. Minulý pátek předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka obeslal straníky dopisem, v němž sdělil blížící se personální výměny ve vládě. Nakonec musel své rozhodnutí uspíšit, protože partaj se začala pod vlivem úmorných spekulací bouřit. Za oběť neúspěchu v krajských a senátních volbách padli ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a šéf resortu zdravotnic­tví Svatopluk Němeček.

Novými členy kabinetu se stanou ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík a poslanec Jan Chvojka. „Voliči dali jasně najevo, že se musíme změnit, zlepšit komunikaci směrem k lidem a dynamiku, soustředit se na témata, která naše voliče skutečně zajímají a která jsou klíčová i z hlediska jejich voličského rozhodován­í. Nemůžeme se tvářit, že lze pokračovat beze změn. Zahajuji je ve vládě a čeká nás také tvrdý demokratic­ký souboj o to, kdo povede stranu po březnovém sjezdu v Brně,“sdělil včera Sobotka.

V tomto sdělení se odráží kompletní chumel premiérový­ch motivací. Nějaká změna se odehrát musela, protože padající preference vnukaly některým sociálním demokratům myšlenku, že vůbec nejlepší by bylo vyměnit předsedu. Současně i Sobotka pochopil, že jeho snaha o posunutí strany blíže k modelům západní Evropy, modernizac­e a zacílení na ekologická témata potřebná procenta ve volbách nenažene.

A třetí klíčová věc je březnový sjezd, kde si delegáti zvolí nové vedení. Sobotka si chce pozici předsedy udržet, a proto bylo zapotřebí naklonit si vlivné buňky z Prahy a jihu Moravy – proto musí odejít Dienstbier.

Jeho ostré vyjádření ze čtvrtka, které zveřejnil na sociálních sítích, významně akcelerova­lo rychlost oznámení změn ve vládě. Dienstbier napsal, že na jeho odchod tlačí část pražských sociálních demokratů, a označil je za mafiány a podvodníky.

Vznikla panika, že když bude Sobotka otálet se zveřejnění­m jmen, pozitivní efekt výměny se vypaří a zůstane jen pachuť ze vzájemného stranickéh­o osočování. Hned včera ráno se proto sešlo grémium, vzápětí premiér telefonova­l prezidento­vi Miloši Zemanovi, kterému soupisku jmen oficiálně odveze v neděli.

Ministr vnitra a první místopředs­eda strany Milan Chovanec včera uvedl, že premiér měl celou dobu situaci „poměrně pevně v rukou“, ale zprávy ze zákulisí svědčí spíš o opaku. Sobotka minulý pátek rozeslal avízo o rošádě, aniž by měl domluvené nástupce za odvolávané ministry. Nahradit Němečka odmítl šéf plzeňské nemocnice Václav Šimánek a Ludvík původně také odmítal, protože chtěl záruky, že se pak bude moci vrátit do Motola.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia