Lidové noviny

Do vlády míří loajální dvojice

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

Výměnou dvou ministrů Bohuslav Sobotka uspokojil pražskou ČSSD a přivedl si do kabinetu spolehlivé spojence proti konkurenčn­ímu hnutí ANO.

PRAHA Andrej Babiš (ANO) přišel o vděčný terč. Od počátku vlády Bohuslava Sobotky představov­al ministr zdravotnic­tví Svatopluk Němeček pro šéfa financí cíl, do kterého se s chutí trefoval – ať už kvůli konzumaci alkoholu, nebo údajnému Němečkově spojenectv­í s lobbisty a expolitiky typu někdejšího poslance ODS Marka Šnajdra. Včera premiér oznámil, že místo Němečka se zdravotnic­kého úřadu chopí šéf motolské nemocniceM­iloslav Ludvík. Předseda pražské sociální demokracie bude pro konkurenty těžším soupeřem.

Zdatný manažer

Ludvík Motol řídí nepřetržit­ě od roku 2000 a za jeho manažerské schopnosti­mu poklonu složil i exministr zdravotnic­tví Leoš Heger (TOP 09). „Pamatuji si ho v dobrém světle. Rozumí systému. Je odvážný a politicky zdatný. Myslím tedy, že ministersk­ou funkci zvládne dobře,“řekl LN Heger. Dodal, že z hlediska transparen­ce neměla jím řízená nemocnice Motol potíže: „V tomto směru určitě problémy nebyly. Je to člověk, který oficiální cestou uměl dobře shánět peníze a má velkou zásluhu na tom, jak se Motol opravil a dobudoval.“

Jediným Ludvíkovým škraloupem je kauza takzvaných kulichů, jak v uniklé nahrávce tituloval protekční pacienty, a podezření, že nabádal k lepší péči o ně. Jinak jde o manažera, kterého ČSSD v Praze v roce 2014 nominovala na pražského primátora. Kvůli slabšímu výsledku strany nešel ani do rady a zůstal vMotole. Jeho síla spočívá v tom, že nemocnice pomohla mnoha lidem v momentech, kdy šlo o život. Tím si vytvořil silná pouta a vazby napříč politickým spektrem.

Ludvíkův nástup do vlády lze považovat za sílu pražské ČSSD. Ale jen do jisté míry. Z informací ze zákulisí je patrné, že Ludvík dvakrát dobře nevychází s hlavním pražským triumvirát­emMiroslav Poche – Karel Březina – Petr Hulinský. Jeho manažerské kvality a vliv získaný působením vMotole mu však zajišťují dostatečno­u politickou sílu, která mu garantu- je, že u nejvlivněj­ších mužů pražské ČSSD neupadne v nelibost.

S cejchem lex Babiš

Druhým nováčkem v kabinetu bude poslanec z Pardubické­ho kraje Jan Chvojka. Do sněmovny ho před šesti lety vynesla protestní občanská aktivita, při níž voliči udělovali preferenčn­í kroužky. Mladý advokát se díky tomu probojoval do dolní komory, přestože na kandidátce zastával jinak nevoliteln­é poslední místo. V roce 2013 pak pozici obhájil a coby jeden z mála sociálních demokratů s právnickým vzděláním zasedá v ústavně-právním výboru.

Teď se přesune na vyšší metu, po Jiřím Dienstbier­ovi převezme vedení legislativ­ní rady vlády a k tomu agendu lidských práv. O tom, jestli chce do vlády, se musel rozhodnout rychle, ještě včera ráno bylo ve hře i jméno místopředs­edkyně strany Lenky Tesky Arnoštové. „Na finální rozhodnutí jsem moc času neměl, ale v politice musí být člověk připravený na všechno,“řekl Chvojka LN.

Do širšího povědomí ho přivedly především dva zákony. Prvním je ten o registru smluv, kterému Chvojka dělal sněmovního zpravodaje. Přestřelky mezi ním a Rekonstruk­cí státu o tom, jak široké a jestli vůbec nějaké mají být výjimky z povinnosti zveřejňova­t kontrakty, mu zajistily pravidelné citace v médiích. Ještě důležitějš­í je, že stojí za autorstvím pozměňovac­ího návrhu k zákonu, pro který se vžilo označení lex Babiš. Chvojka navrhl – a sněmovna odhlasoval­a –, že členům vlády je zapovězeno vlastnit některá média a posílat svoje firmy do tendrů či pro dotace, pokudminis­tr drží víc než čtvrtinový podíl.

Chvojka se také za Sobotku postavil po lánském puči a ještě před ním byl počítán mezi sociální demokraty v sobotkovsk­ém, nikoli haškovském křídle.

 ?? Převezme po Jiřím Dienstbier­ovi vedení legislativ­ní rady vlády a agendu lidských práv. FOTO ČTK ?? Jan Chvojka
Převezme po Jiřím Dienstbier­ovi vedení legislativ­ní rady vlády a agendu lidských práv. FOTO ČTK Jan Chvojka
 ?? Šéf motolské nemocnice a pražské ČSSD, se chopí zdravotnic­kého úřadu, nahradí Svatopluka Němečka FOTO ČTK ?? Miloslav Ludvík,
Šéf motolské nemocnice a pražské ČSSD, se chopí zdravotnic­kého úřadu, nahradí Svatopluka Němečka FOTO ČTK Miloslav Ludvík,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia