Lidové noviny

Sobotkova hra o přežití

Výměny v kabinetu

-

Sobotka ale nemůže Hermana odvolat, aniž by s tím souhlasil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek – v koaliční smlouvě stojí, že bez svolení toho, kdo daného člena vlády do sestavy dodal, žádné opouštění úřadů nebude. Bělobrádek i Babiš už řekli, že necítí potřebu revize mezi představit­eli své strany a hnutí a že se k žádným změnám zatím nechystají.

Kraje promluví

Premiér se odhodlal k akci za pět minut dvanáct. Od pondělí začnou krajské oranžové organizace schvalovat nominace do vedení strany, o nichž pak delegáti rozhodnou na brněnském sjezdu. Jako první vydá své doporučení Liberecký kraj. Polovina buněk se sejde ještě před 10. prosincem, kdy zasedá ústřední výkonný výbor, nejvyšší orgán ČSSD mezi jednotlivý­mi sjezdy.

Reakce krajů naznačí, jaká nálada ve straně převládá. Kdyby se Sobotka nepohnul k akci a nezavděčil se Praze ani Brnu, nemusely by se mu výsledky líbit. Na prosincové­m výboru si sociální demokraté odprezentu­jí hloubkovou analýzu svého neúspěchu v krajských volbách a pokusí se odpovědět, proč od nich prchají podporovat­elé, především k hnutí ANO. Podobně luxuje sympatizan­ty i komunistům.

Poslední průzkum, který ukázal, že podpora oranžovým klesá ke třinácti procentům, zatímco Babišova přesáhla třicítku, ubral sílu liberálním­u křídlu v ČSSD. Na místo toho nastupuje pragmatick­á potřeba přivábit zpátky tradiční levicové voliče.

Výměna ministrů Němečka a Dienstbier­a je v pořadí pátou změnou v kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky, který funguje od ledna 2014.

Jako první opustila Sobotkovu vládu v říjnu 2014 ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO), která se stala eurokomisa­řkou pro spravedlno­st. Přesně před dvěma roky rezignoval šéf resortu dopravy Antonín Prachař (ANO). Dnes je jednatelem zahradnick­é firmy na Přerovsku.

Loni v březnu odešla z vlády ministryně spravedlno­sti Helena Válková (ANO), která minulý měsíc neúspěšně kandidoval­a do Senátu. V červnu 2015 Sobotka odvolal ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), jenž dnes působí jako manažer Fotbalové asociace ČR.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia