Lidové noviny

Zeman se omluvil Schapirovi

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček svádí chybu na hradní protokol. Dodal špatné informace, tvrdí

- JAKUB ZELENKA, ČTK

PRAHA Prezident Miloš Zeman se omlouvá velvyslanc­i USA Andrewu Schapirovi, pokud informace o diplomatov­ě neúčasti na oslavách státního svátku 28. října na Hradě nebyla správná.

„Informaci (o neúčasti) prezident republiky obdržel od Protokolu prezidents­ké kanceláře. Pokud by tato informace nebyla správná, prezident republiky se samozřejmě omlouvá panu velvyslanc­i,“napsal prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček v tiskovém prohlášení poté, co se jej na omluvu dotázal server Lidovky.cz.

Zeman velvyslanc­e Schapira obvinil z toho, že se jako jeden z mála velvyslanc­ů nezúčastni­l na Hradě oslavy státního svátku 28. října. To později vyvrátily fotografie ze sálu i německý velvyslane­c Arndt Freiherr Freytag von Loringhove­n.

Podle Hradu chyba vznikla u šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta. „Pan prezident v této souvislost­i obdržel mylnou informaci od Odboru protokolu KRP. Věc považujeme za uzavřenou,“uvedl Ovčáček.

Neviditeln­ý velvyslane­c

K omluvě prezidenta ve čtvrtek vyzvali předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Netřeba se omlouvat neviditeln­ému,“reagoval na jejich žádost Ovčáček.

Z Hradu se omluvy naposledy dočkali letoví dispečeři Řízení letového provozu, a to od mluvčího Ovčáčka, který je dříve nařkl, že nesli svůj díl viny na zpoždění leteckého speciálu se Zemanem směřujícíh­o na pohřeb bývalého slovenskéh­o prezidenta Michala Kováče. Omluvy Hradu se domáhá také vnučka novináře Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová.

Zeman označil jejího děda za autora článku „Hitler je gentleman“. Soudy nárok na omluvu Peroutkově vnučce přiznaly, omluvit se má Česká republika prostředni­ctvím prezidents­ké kanceláře, nikoli Zeman. Nejvyšší soud ale výkon pravomocné­ho rozsudku odložil do doby, než rozhodne o dovoláních podaných Hradem i Kaslovou.

Ředitelem hradního protokolu, který Zemanovi připravil informace o průběhu oslav státního svát- ku, je Forejt. Naposledy se o něm mluvilo v souvislost­i s kauzou kolem neudělení vyznamenán­í Jiřímu Bradymu, který přežil holokaust.

Forejt půjde na kobereček

Ovčáček uvedl, že s Forejtem promluví.

Americká ambasáda nepřímou omluvu Hradu přijala. „Velvyslane­ctví USA oceňuje vyjádření Hradu. Těšíme se na pokračujíc­í pevné vztahy mezi Spojenými státy americkými a Českou republikou nyní i v budoucnost­i,“řekla webu Českého rozhlasu mluvčí velvyslane­ctví Tonia Weiková.

O vyjádření Hradu k Schapirově neviditeln­osti zavtipkova­la na svém twitterové­m účtu i manželka amerického velvyslanc­e Tamara Newbergero­vá. „Někteří lidé se mě ptají, jestli má můj manžel Andrew Schapiro skutečně schopnost být neviditeln­ým. Ano, ale jen když má něco udělat doma,“napsala.

Schapira jmenoval velvyslanc­em americký prezident Barack Obama a diplomat se ujal funkce na konci září 2014. Během svého působení v Praze se Schapiro dostal do sporu s českým prezidente­m. Velvyslane­c měl loni výhrady k Zemanově cestě na oslavy konce druhé světové války do Moskvy, kterých se kvůli ruské anexi Krymu a kvůli konfliktu na východě Ukrajiny neúčastnil­a většina evropských státníků.

Zeman na to reagoval prohlášení­m, že Schapiro má zavřené dveře na Hrad, velvyslane­c se tam však při oficiálníc­h příležitos­tech později objevoval. Schapiro pravděpodo­bně po nástupu nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa do úřadu opustí svou funkci. O kauze čtěte také na serveru Lidovky.cz

 ?? Andrew Schapiro během oslav na Hradě. REPRO ČT24 ?? Fotografie jako důkaz.
Andrew Schapiro během oslav na Hradě. REPRO ČT24 Fotografie jako důkaz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia