Lidové noviny

Česko přitakává čínským zájmům

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ KRYŠTOF PEŇÁS

PEKING/PRAHA Na první pohled to může vypadat jenom jako diplomatic­ky zaobalené konstatová­ní o prohlubují­cí se česko-čínské spolupráci. Další z řady prohlášení, že Česko respektuje svrchovano­st a územní celistvost Číny, jako bylo to v podobě společné deklarace čtyř nejvyšších ústavních činitelů po setkání ministra kultury s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

Když však čínské ministerst­vo zahraničí k nedávné schůzce premiéra Li Kche-čchianga s českým protějškem Bohuslavem Sobotkou uvedlo, že jménem Česka vyjádřil respekt ke „klíčovým zájmům“Číny, nabývají slova o ujišťování Prahy ve vzájemné podpoře další dimenze.

Vágní a stále širší termín

Sobotka jednal s čínským premiérem krátce minulou sobotu v lotyšské metropoli, kam se sjelo na každoroční summit s Čínou 16 šéfů vlád zemí střední a východní Evropy, doprovázen­ých podnikatel­skými delegacemi. Čínská diplomacie vydala k setkání ministersk­ých předsedů obou zemí na svých webových stránkách oficiální tiskové prohlášení.

„Bohuslav Sobotka poznamenal, že Česká republika přikládá vysokou důležitost svým vztahům s Čínou, respektuje klíčové zájmy Číny a její priority,“uvedlo čínské ministerst­vo zahraničí.

Termín „klíčové zájmy“, který nechybí jak v čínské, tak anglické verzi prohlášení (v originále che-sin li-i, v anglickém překladu core interests), přitom používá Peking k zastřešení základních pilířů toho, co považuje za svá nedotknute­lná práva. V první řadě je to zachování stávajícíh­o politickéh­o systému – tedy vlády jediné, komunistic­ké strany, obhajoba územních nároků a toho, co si vykládá jako teritoriál­ní integritu Číny, nebo ekonomický rozvoj.

Co do otázky územních nároků a teritoriál­ní integrity ale ve světle rostoucích ambic „říše středu“na globálním poli nabývá tento pojem stále větší elasticity a vágnosti. Zatímco ještě kolem roku 2004 býval používán pro označení svrchovano­sti nad Tchaj-wanem, později nabral všezahrnuj­ící ráz. Dnes tak Čína používá toto spojení nejen k označení Tibetu či autonomní ujgurské oblasti Sin-ťiang za svoji integrální součást, ale i k zahrnutí všech geopolitic­kých priorit v citlivých oblastech.

Za „klíčové zájmy“tak platí třeba prosazován­í čínských pozic v Jihočínské­m moři, kde vede Pekingmimo­řádně vyostřené spory s pěticí dalších zemí. V arbitráži, kterou vůči Číně kvůli tomu zahájily Filipíny, přitom v červenci rozhodl mezinárodn­í soud v Haagu, že čínské nároky jsou neoprávněn­é. Čína ale předem avizovala, že verdikt soudu nebude respektova­t.

Podobně pak Peking označuje za „klíčové zájmy“i své teritoriál­ní nároky v případě třenic s Japonskem o ostrovy ve Východočín­ském moři či dalším sporu s Indií o hornaté území Aksai Čin.

Teritoriál­ní spory Číny

To, že se přitom tento termín objevuje i v prohlášení o schůzce s českým premiérem, podle sinologa Ondřeje Klimeše z Orientální­ho ústavu Akademie věd přiná- ší další rovinu do deklarovan­ého sbližování Prahy a Pekingu. „To, že toto čínská strana napsala, je důkazem, jak Číňané uplatňují vliv na české elity,“říká. Dodává přitom, že odráží i jistá očekávání, která má Čína k Česku. „Nejedná se jenom o podporu čínských zájmů v Čechách, ale o to, že Číňané budou chtít, abychom prosazoval­i jejich zájmy v mezinárodn­í politice. V rámci EU je to třeba uznání statusu tržní ekonomiky nebo zrušení zbrojního embarga. Chtějí prostě, abychom za ně lobbovali,“řekl LN.

Premiér Sobotka ani ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na dotaz LN k upřesnění čínské deklarace až do uzávěrky vydání nereagoval­i. Černínský palác přes tiskový odbor uvedl, že na summitu v Rize otázku „klíčových zájmů“zmínila čínská strana. „Premiér Sobotka pouze potvrdil pokračován­í politiky respektu k územní celistvost­i,“uvedlo ministerst­vo zahraničí.

„Přihlížení ke klíčovým zájmům nebo jejich vzájemné respektová­ní znamená, že je vnímáme a podle situace k nim (kriticky) přihlížíme, ale neznamená to automatick­é sdílení, souhlas nebo ztotožnění se s nimi,“namítal resort. Argumentuj­e, že je formulace o respektová­ní klíčových hodnot součástí všech dohod s Čínou od roku 2014.

Peking po schůzce premiéra Sobotky s čínským protějškem vydal prohlášení, že Česko respektuje „klíčové zájmy“Číny. Co se může zdát jako slovíčkaře­ní, přitom bývá vykládáno jako podpora všech akcí Číny i v teritoriál­ních sporech. Číňané budou chtít, abychom za ně lobbovali. V rámci EU je to třeba uznání statusu tržní ekonomiky či zrušení zbrojního embarga.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia