Lidové noviny

Jednání o sjednocení Kypru jdou do finále

- MONT PELERIN, Švýcarsko

Klíčový den pro jednání o opětovném sjednocení Kypru. Tak označovali účastníci včerejší setkání kyperského prezidenta Nikose Anastasiad­ise s vůdcem kyperských Turků Mustafou Akincim. V pátek měli oba lídři uzavřít pětidenní jednání ve švýcarském horském středisku a dohodnout se na parametrec­h možné dohody o rozdělení území. Výsledek rozhovorů ale před včerejší uzávěrkou LN nebyl znám.

Kyperští Řekové přicestova­li na jednání i se čtyřmi návrhy map, o kterých se svými severními sousedy jednali. Podle serveru Cyprus Weekly všechny čtyři návrhy počítaly s tím, že kyperským Turkům zůstane 27 až 28 procent území ostrova, zatímco nyní je pod jejich správou 36 procent. Turci ale před odjezdem do Švýcarska avizovali, že jsou ochotni vzdát se pouze šesti procent území – problém je, že oněch šest procent zahrnuje i útesy a pustou a neobydleno­u půdu. Cílem kyperských Řeků je však dostat zpět oblasti hustě obydlené před invazí turecké armády v roce 1974.

Spor se vede konkrétně o město Morfu a jeho okolí, z něhož by se v případě navrácení kyperským Řekům musely vystěhovat tisíce lidí. Přirozenou hranicí rozdělujíc­í obě části budoucí federace by pak byla silnice vedoucí z Nikósie do Famagusty.

Kyperští Turci naopak o mapách odmítali jednat před uzavřením rámcové dohody a konkrétní mapy chtěli představit až na summitu, kde se bude jednat i o garancích ze strany Turecka. Takového summitu by se mělo zřejmě v prosinci už zúčastnit i Řecko, Turecko a Velká Británie, která má na ostrově vojenské základny.

Bezpečnost i návrat uprchlíků

Vedle území se jedná také o dalších sporných bodech – podmínkách vlády federativn­ího uspořádání země, bezpečnost­i (Turecko má na ostrově 35 tisíc vojáků, které kyperští Řekové vnímají jako okupanty) a v neposlední řadě i o otázce uprchlíků a navrácení jejich majetku. Po turecké invazi odešlo z domovů na 200 tisíc lidí, z nichž by se část měla vrátit a část dostat finanční odškodnění.

Zatímco ještě ve čtvrtek odhadovala kyperská média šanci na dohodu na 50 na 50, v pátek byli vyjednavač­i obou stran optimistič­tější. Konečná dohoda se očekává nejpozději koncem roku. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia