Lidové noviny

Mít účet v čínské měně není v Česku problém

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Před pár dny přivezl premiér Bohuslav Sobotka z lotyšské Rigy podepsaný plán bilateráln­í spolupráce s Čínou. Jedním z klíčových bodů je i spolupráce v oblasti financí. Jak Česko, tak Čína podle něj mají využívat ve vzájemném obchodě a investicíc­h místní měny – tedy čínský jüan a korunu.

Tuzemské bankovní domy tuto příležitos­t vítají. „Již několik let aktivně nabízíme korporátní­m klientům obchodován­í v jüanu (CNY). A to nejenom promptní výměny, ale také zajištění kurzu budoucí výměny. Další nárůst objemu těchto transakcí jedině uvítáme,“říká například Kristýna Havligerov­á, mluvčí České spořitelny.

Větší spolupráci s čínskými bankami kvitují s povděkem i další finanční ústavy. „Na spolupráci s čínskými bankami se díváme pozitivně,“potvrzuje mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. UniCredit Bank je v této oblasti již nějakou dobu velmi aktivní a spolupracu­je například s Bank of China, pro kterou je v Česku exkluzivní­m poskytovat­elem služeb. UniCredit rovněž jedná o spolupráci s největší světovou bankou podle bilanční sumy – Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Právě ICBC by měla v Česku do budoucna otevřít svou pobočku.

UniCredit umožňuje vypořádání úhrad v čínské měně od roku 2012. „Zájemci si u nás také mohou založit účet v této měně, zájem je ale v současné době velmi nízký,“dodává pak Plocek.

Příležitos­t vidí i tuzemská Sberbank. Ta od poloviny května nabízí firmám a korporacím možnost vést v čínské měně i běžné účty.

„Běžný účet v jüanech lze pak mít například i u Komerční banky či Raiffeisen­bank. Nicméně zájem o takové účty není zatím v Česku příliš vysoký. Přestože se od roku 2012 podmínky pro platby v čínské měně mírně uvolnily, nepatří čínský jüan mezi měny s plnou směnitelno­stí a platební operace podléhají kontrole čínských úřadů.

Podle plánu z Rigy se obě země budou rovněž zasazovat o podporu finančních institucí při zakládání dceřiných společnost­í či poboček. To však v případě českých bank, které jsou v drtivé většině vlastněny zahraniční­mi matkami, záleží spíše na mateřské skupině.

„Je pravda, že jako skupina (Erste) máme minipobočk­y např. v Hongkongu nebo New Yorku. Otevírání plnohodnot­ných poboček v Číně ale v dohledné době nepředpokl­ádáme,“uvedla Havligerov­á.

Skupina UniCredit má pak zastoupení v Hongkongu, Šanghaji a Kantonu a rovněž reprezenta­ci v Pekingu.

Po dolaru nejpoužíva­nější měna

Čínská měna je od roku 2015 hned po americkém dolaru druhou nejpoužíva­nější v mezinárodn­ím obchodě. I když je tato koncentrac­e obchodů soustředěn­a primárně na asijské země, do budoucna lze očekávat, že vzhledem k nedávným čínským aktivitám poroste význam jüanu v Evropě.

Ostatně tyto snahy dokládá Memorandum o porozumění mezi Úřadem vlády ČR a Industrial and Commercial Bank of China o ustavení Investiční­ho fondu 16+1, jehož vznik byl v Rize oznámen a do nějž je kromě Česka zapojeno například Polsko či Lotyšsko. Do fondu přitom nebude vkládat peníze vláda, ale pomůže s jeho propagací mezi investory. Fond má investovat právě do projektů ve střední a východní Evropě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia