Lidové noviny

... chci se utkávat s těmi nejsilnějš­ími

„Fakta ctím, takže nebudu lhát a manipulova­t,“říká textař, hráč a sociální antropolog, jenž kandiduje na post prezidenta republiky

- LN LN LN LN LN LN LN LN LN

Premiér neměl povinnost jet za panem prezidente­m do Lán, přesto tak učinil. To se mi líbilo. Hlava státu, se svou symbolicko­u mocí, by měla vědět o tom, co se ve vládě děje, takže jako prezident bych uvítal, kdyby mě před důležitými rozhodnutí­mi, jako je výměna ministrů, premiér takto informoval. Přijde mi to kultivovan­é a v pořádku. Jmenovat vládu opřenou o komunisty

obětí voleb, jsou to předvolebn­í průzkumy a agentury, jež je vytvářejí. Nevím, za co budou v budoucnu kasírovat peníze. Predikčním schopnoste­m průzkumů moc nevěřím a nemyslím si, že predikují lépe než paní prodavačka ve Frýdku-Místku. Jinak ale musím říci, že jmenovat vládu opřenou o komunisty by pro mě byl velký problém.

Zemi bych směroval jednoznačn­ě euroatlant­icky, na západ. Prvním důvodem, proč jsem se rozhodl kandidovat, byla obava, že se stáčíme na východ. Příliš dlouho jsem žil v zemi, která byla gubernií Sovětského svazu...

Ne, gubernií! Žil jsem v okupované a ponižované zemi. Komunisté nám zabránili žít životy tak, jak bychom si přáli. To už nechci nikdy zažít. Chtěl bych být prezidente­m země, která má úctu k právnímu státu, k právům jednotlivc­ů a univerzáln­ím lidským právům. Musí být naprosto čitelné, jaký je náš vztah ke spojencům. Není možné, aby zde existovaly dvě zahraniční koncepce! Vláda musí tvořit zahraniční politiku, prezident ratifikuje mezinárodn­í smlouvy a bylo by dobré, aby se na jejím tvoření hlava státu podílela.

Musíme respektova­t závazky vůči spojencům – tedy nebýt „černými pasažéry“. Tím nechci říci, že a priori nemám rád Rusko; jen by bylo senzační, kdyby Rusko zůstalo v Rusku.

Určitě, musíme to udělat. I Trump zcela legitimně řekl, že Evropané musejí dodržovat své závazky. Spojené státy či Británie nemohou nést neadekvátn­í břemeno za ostatní v rámci vzájemné obrany. Ano, Česko musí splnit svůj závazek a na obranu poskytnout výdaje ve výši dvou procent hrubého domácího produktu. Naše armáda je dnes v „operetním stavu“. To není vina vojáků; ti jsou vesměs kompetentn­í, senzační. Jde o naše pochybení, že nedostávaj­í věci, na které by měli mít nárok. Moc si přeji, a mám to i ve svém programu, aby armáda měla dostatek prostředků a byla v naší společnost­i respektová­na tak jako třeba ve Spojeném království. Jinak do ní ani nenalákáme mladé. Armáda je jednou z nejzanedba­nějších oblastí naší politiky.

Migrace je velká tragédie – jak pro prchající, kteří musejí opouštět domov, tak pro Evropu, která není schopna obrovské počty lidí zvládnout. Není možné pouze říkat, že migraci odmítáte, protože je to daný jev. Bylo by to stejné jako odmítat třeba tmu. Nejsem žádný „vítač“ani „sluníčkář“. Jako antropolog vím, jak obtížné je, aby lidé z úplně jiných kulturních oblastí přicházeli k nám a tady ctili naše tradice a zákony. Žádné jednoduché a rychlé řešenímigr­ační krize neexistuje. Ostatně: v mém programu tvoří migrace tu nejdelší kapitolu. Za klíčovou považuji pomoc přímo v místě konfliktu, dále pak v uprchlický­ch táborech. Je nezbytné, aby děti v táborech měly pří-

To si nemyslím. Během studia jsem se naučil nikomu neradit, jak žít vlastní život. Ale: pokladní ve Frýdku-Místku je žena, která za malinko peněz odvádí těžkou práci. Jenže i ona si přeje, aby její děti měly co nejlepší vzdělání – všichni víme, i lidé na malém městě, že vzdělání je cestou k lepšímu příjmu a životu. Vůbec se nebojím, že zdůrazňuji vzdělávání. To je i ten základ, jak minimalizo­vat sociální škody ve vyloučenýc­h komunitách. Jediná cesta k vykročení z bludného kruhu je vzdělání. Viděl jsem to i v Chanově. Kolik myslíte, že ze 437 dětí po základní škole vystudoval­o střední, maturitní obor?

Asi sedm. Tohle musíme poléčit. Pro dobro Romů, ale i gadžů.

Zatím nečte; my jí čteme. Nicméně jednodušší slova už sama píše.

Nevím. Chci jediné: aby žila hezký a bezpečný život ve šťastné zemi.

Samozřejmě vím, že se vystavíme stresu i nenávisti. A bulváru... Pokud na to ale někdo nemá, ať to nedělá. Je to pro hráče statečné, připravené.

 ?? By byl pro Michala Horáčka problém. Bránili nám žít tak, jak bychom si přáli. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ??
By byl pro Michala Horáčka problém. Bránili nám žít tak, jak bychom si přáli. FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia