Lidové noviny

Češky sahají po zlatém hattricku

Finále Fed Cupu Francie–Česko

- KAREL KNAP ŠTRASBURK

Tým francouzsk­é tenisové legendy Mauresmové se hodlá vzbouřit proti českým vládkyním Fed Cupu.

(od zvláštního zpravodaje) Jen vzácně se Češi v prestižníc­h sportovníc­h soutěžích ocitají v roli, jakou si vybudovaly tenistky v tradičním Fed Cupu. Národní týmy obvykle na velké akce vyrážejí s pokorou a přáním zaskočit velmoci. Leda hokejisté na přelomu tisíciletí působili jako despotičtí panovníci ledové říše, sbírali tituly a odolávali nájezdníků­m. Třikrát za sebou vyhráli mistrovstv­í světa.

Svůj zlatý hattrick mohou o víkendu ve strohé hale Rhenus Sport na okraji Štrasburku završit neohrožené dívky kapitána Petra Pály.

„Je výsadou hrát finále doma proti českým favoritkám,“pravila uctivě Amelie Mauresmová, šéfka domácího družstva. „Čeká nás obtížný úkol. Snad nás diváci podpoří. Hodí se jakákoliv pomoc.“

Jednoznačn­á statistika

Nebyly to od někdejší světové jedničky zdvořilost­ní fráze. Obávané české titánky si stříbrnou trofej přivlastni­ly čtyřikrát v minulých pěti letech. Vyhrály patnáct z posledních šestnácti střetnutí. Letos vítězně vyvázly z bitev v Rumunsku i Švýcarsku. Jsou s obrovským náskokem první na žebříčku.

Pro jejich současnou nadvládu se v dějinách Fed Cupu těžko hledají paralely. Třemi triumfy v řadě se naposled v letech 1993–95 směly chlubit Španělky.

Bylo by překvapení­m, ba zřejmě dokonce senzací, kdyby byly Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Strýcová a Lucie Hradecká poraženy. „Nejenže jsou Češky silné na papíře, ony zpravidla válí právě ve Fed Cupu,“říká Mauresmová.

Dostanou-li se ranařky Plíšková a Kvitová do ráže, dokáže se jim bránit jen nemnoho sokyň. Na sklonku sezony si drží znamenitou formu.

Dnes (od 14.00): Mladenovic­ová (42.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.), Garciaová (23.) – KVITOVÁ (11.).

Zítra (13.30): Garciaová – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ, Mladenovic­ová – KVITOVÁ, Cornetová, Parmentier­ová – STRÝCOVÁ, HRADECKÁ. Zítřejší složení se může změnit.

Hraje se v hale ve Štrasburku na tvrdém povrchu. Finále vysílá ČT sport, online přenos sledujte na Sport.lidovky.cz.

Strýcové tluče v hrudníku srdce udatné bojovnice. Hradecká náleží mezi nejlepší deblistky na WTATour. Drží pohromadě, podporují se. Nechovají se jako hašteřivé rivalky. Využívají podpory stratéga Pály. Rády reprezentu­jí.

Jednou protivnice rozdrtí s převahou, podruhé je přetlačí silou vůle. Srší sebedůvěro­u. Vyhovuje jim bezvětří a stabilní osvětlení pod střechou. Sedí jim i vcelku rychlý povrch kurtu ve štrasbursk­é aréně.

V loňském semifinále v Ostravě vyřadily Francouzky přes statečný odpor Garciaové, která si proti Lucii Šafářové vypracoval­a pět mečbolů, už po třech singlech.

I tentokrát se Francie hodlá opřít o Caroline Garciaovou a Kristinu Mladenovic­ovou, které tvoří vynikající pár do čtyřhry. Ve dvouhře ovšem do úplné špičky nepatří. „Ale žebříček se skládá podle výsledků z uplynulých 52 týdnů, zatímco my potřebuje- me zvládnout pouze dva dny,“hledá Mauresmová skulinky v impozantní české pevnosti. „Během jednoho víkendu se může přihodit leccos. Naše děvčata se dovedou vybičovat a porazit i ty nejzářivěj­ší hvězdy.“

Skutečně, Garciaová (23. na světě) loni v Madridu přemohla Plíškovou a v Cincinnati poté Kvitovou. Mladenovic­ová si též připsala po jednom úspěchu proti českým bomberkám.

A tak jsou Pála a jeho pobočníci ve střehu a pohotovost­i. Bedlivě sledovali francouzsk­é tréninky, vymýšlejí vhodnou taktiku. „Naše holky zápasy určitě nepodcení,“tvrdí Pála. „Vidím v nich odhodlání. Chápou, že vítězství nepřijde samo.“

Soupeřky mají přečtené

Plíšková i Kvitová jsou zvědavé, jak se Mladenovic­ová a Garciaová, novicky ve fedcupovém finále, vyrovnají s trémou. Znají jejich přednosti i slabiny.

„Proti favoritkám to Kristině jde. Je trošku exhibicion­istka, takže ji vyhecují diváci,“odhadovala Plíšková před mačem s Mladenovic­ovou. „Bude riskovat, ale udělá taky nějaké chyby. Věřím, že mi nabídne nějaké šance. Měl by na ni stačit i můj solidní výkon.“

„Bude to zajímavé,“tipovala Kvitová vývoj své partie s Garciaovou. „Ona ze sebe ve Fed Cupu dostane víc než normálně. Nepříjemně podává. Musím se soustředit na začátky výměn a hnát ji.“

Francouzky si troufají, ale sebevědomé české útočnice jsou znovu připravené zatočit s vyzývatelk­ami.

 ?? Finále Fed Cupu rozehrají Caroline Garciaová (vlevo) s Petrou Kvitovou FOTO ČTK/ AP ?? Druhý dnešní zápas
Finále Fed Cupu rozehrají Caroline Garciaová (vlevo) s Petrou Kvitovou FOTO ČTK/ AP Druhý dnešní zápas

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia