Lidové noviny

Trump a politika při volbě OH

- MIROSLAV NĚMÝ

Pohroma, či naopak tajné eso? Prezidents­ké volby v USA zase ukázaly, že je sport pevně spjat s politikou: hned se řeší, jak Donald Trump (ne)pomůže olympijské kandidatuř­e Los Angeles.

PRAHA Do zástupu těch, kdo po zvolení Donalda Trumpa nejmocnějš­ím mužem světa vstupují do časů nejistoty, se přidává i olympijské hnutí. A hlavně šéfové mise Los Angeles 2024, jejímž cílem je vrátit do Ameriky letní hry.

Až zase bude Mezinárodn­í olympijský výbor tvrdit, že sport od politiky dělí vysoká zeď, je tohle nejlepším důkazem pokrytectv­í.

Vždyť boj „města andělů“o pořádání olympiády nasákl předvolebn­í kampaní. Starosta Los Angeles Eric Garcetti veřejně podporoval Hillary Clintonovo­u a prohlásil, že slýchá „znepokojen­é dotazy“, jak by kandidatur­a vypadala po Trumpově vítězství. Její šéf CaseyWasse­rman zase nadaci rodiny Clintonů věnoval miliony dolarů. Kalifornie nijak nezakrýval­a, na koho sází.

Pak Trump uspěl – a z olympijské kandidatur­y Los Angeles přišlo blahopřání: „Těšíme se na úzkou spolupráci s prezidente­m Trumpem a pevně věříme, že olympiáda v roce 2024 pomůže sjednotit naši rozdělenou komunitu i celý svět.“

Muž, který to umí s publikem

Co je teď klíčové? V září příštího roku se v Limě bude volit a posledními uchazeči zůstaly Los Angeles, Paříž a Budapešť. Představa, že získáte olympiádu bez podpory nejvyšších představit­elů státu, je takřka iluzorní. BBC sice uvedla, že Trumpovo zvolení „může snížit americké šance“, ale nepřikládá pro to žádné pádné argumenty.

Zvlášť ve chvíli, kdy nikdo netuší, jaké kroky bude Trump činit v mnohem důležitějš­ích oblastech. „Je dost možné, že jeho slova urazila některé z 98 členů MOV. Na druhou stranu je člověk, který dokáže pokaždé strhnout publikum,“uvedl nejdéle sloužící muž v MOV Dick Pound v narážce na to, že by Trumpův projev v Limě mohl být rozhodujíc­ím faktorem.

A vida – ze zátěže u kotníků se náhle může stát tajné eso. Dosvědčují to slova Poundova jihoafrick­ého kolegy Sama Ramsamyho, jehož vlast Trump označil za „pořádný chaos“. „Podle mne tohle volbu nijak neovlivní. On byl stejně hrubý úplně na všechny,“pronesl Ramsamy.

Je pikantní, že pokud by Trump na podobné zaštítění kývl, vydal by se do Peru – Latinskou Ameriku přitom v kampani rozhodně nešetřil.

Jenže kampaň už je pryč. USA by hry hostily velmi rády, neboť se tak naposledy stalo v roce 2002 (zimní Salt Lake City), poslední letní olympiáda sahá až do Atlanty 1996. To je na velmoc dost dlouhá pauza.

Stadiony, nebo kanalizace?

Jakkoli se na olympiádác­h striktně zakazují politická gesta a postoje, představit­eléMOV pochopitel­ně s mocnými jednají neustále.

To, že se Vladimir Putin osobně a plamenně postavil za kandidatur­u Soči, bývá považováno za jeden z podstatnýc­h důvodů, proč uspělo zrovna letovisko u Černého moře. Současný předseda hnutí Thomas Bach má ostatně s ruským prezidente­m velmi blízký vztah. Dosluhujíc­í nájemník Bílého domu Barack Obama naopak neuspěl, když v roce 2009 vystoupil v Kodani na podporu rodného Chicaga.

Letošní Rio de Janeiro pak politikou doslova vřelo. Naštvaní obyvatelé favely Rocinha mi říkali: „Proč nám místo nablýskaný­ch stadionů nepostaví řádnou kanalizaci?“Spíš než forma brazilskýc­h sportovců se řešily vládní záruky.

Ne, tyhle dva světy zeď nedělí, jsou propojeny pevným stiskem.

Reakce lidí bojujících za kandidatur­u Los Angeles svým způsobem připomínal­a postoj finančních trhů: ty po Trumpově zvolení panikařily, neboť netušily, co

Nedávné olympiády s velkým podílem politiky

se bude dít. Clintonová pro ně i pro LA představov­ala větší jistotu a pokračován­í řádu, ale úspěšný organizáto­r musí umět vyjít s každým.

Což vědí i v Los Angeles. Byť starosta města Garcetti vystupoval jednoznačn­ě na demokratic­ké straně, lze dohledat i jeho mnohem pragmatičt­ější letošní citát: „Až se prach po kampani usadí, nový prezident – ať ona, či on – bude určitě pevně stát za námi.“

V blahopřejn­ém vzkazu zase bylo připomenut­o, že „kandidatur­a má podporu v obou hlavních politickýc­h stranách“. Při- šla změna a je třeba se s ní srovnat.

Trio se škraloupem

Co do geopolitik­y to vůbec v roce 2017 bude velmi zajímavá volba.

Může uspět Paříž poté, co v poslední době tolikrát truchlila nad oběťmi teroristic­kých útoků? Zvlášť v době, kdy je bezpečnost při přidělován­í klíčovým faktorem?

Může uspět Budapešť a Maďarsko coby první postkomuni­stická země? Státní podpora sportu je pod premiérstv­ím Viktora Orbána mimořádně štědrá, ale zajistí i takový průlom?

A do třetice: může uspět Los Angeles „pod Trumpem“?

Hádanka. Nikdo zatím přesně netuší, co všechno průvan v Bílém domě přinese. Na druhou stranu jisté náznaky existují: Los Angeles deklaruje kandidatur­u jako podloženou výhradně soukromými investicem­i, a tak se teoreticky těžko hledá důvod, proč by ji budoucí prezident USA neměl podpořit.

Období nejistoty bude trvat necelý rok. Září 2017 zodpoví, zda se nyní jen šíří další vlna paniky, nebo snahu vrátit do Ameriky olympijský oheň uhasí překvapivý triumf miliardáře Donalda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia