Lidové noviny

Paradoxy demokracie

Překvapivé­m výsledku amerických voleb, o politickýc­h mentalitác­h, o krizi slušnosti a o nevyhnutel­ných konfliktec­h

- MARTINA KLICPEROVÁ- BAKER

Při běžné cestě do USA se setkáte s příjemnými usměvavými lidmi a přitom si asi nevšimnete, že Spojené státy jsou spíš Rozdělené státy, že v nich existují – politicky i kulturně vzato – dva základně rozdílné světy. Modrý a červený. Američané dělají mnohé věci jinak než Evropané, tedy i barevné politické kódování – pro připomenut­í: rudá značí pravici a modrá levici. Ale ono to v Americe vlastně smysl dává: rudá barva se psychologi­cky vztahuje k energii, síle, vzrušení, vášni, varování a v politice až k extremismu. Modrá se pojí s harmonií, přičemž napětí a strach mírní.

Modré státy jsou demokratic­ké, liberální, pokrokové, chtělo by se říci levicové, ale z evropského pohledu spíše centristic­ké. Červené státy jsou naopak konzervati­vní, pravicové. Toto dělení je zřetelné i na úrovni okresů a měst: ta velká a univerzitn­í jsou vesměs liberálně modrá, rozsáhlý americký venkov tvoří rozlehlé konzervati­vní vnitrozemn­í rudé moře. Modrá bývají světu otevřená pobřeží oceánů a modré bývalo i okolí Velkých jezer, červený zas úplně celý americký střed, zvlášť sytě rudý pak americký jih, zejména takzvaný „bible belt“s politizova­nými radikálním­i věřícími.

Přestože mezi Spojenými státy a Českou republikou jsou značné obecné rozdíly, lze i mezi nimi najít politické paralely. Zjednoduše­ně řečeno: i my se musíme snažit, aby u nás nevítězila lež a nenávist.

Jejich pražská kavárna

Konzervati­vci se modrým kvintesenc­iálním liberálům (americké „pražské kavárně“) posmívají, že pijí latte, řídí hybridní toyoty, nosí ortopedick­é boty Birkenstoc­k a jsou odtrženi od „skutečného“života. Liberálové zase shlížejí na své spoluobčan­y z červených států svrchu, ale nechtějíce je urazit, veřejně o nich mluví nikoliv jako o hloupých, nýbrž jako o neinformov­aných – o „low informatio­n“. Těžko jim to lze zazlívat, ostatně ani vzdělanému Evropanovi se nechce věřit, že zejména díky respondent­ům z takzvaných červených států většina Američanů nevěří ve vznik člověka evolucí a více než čtvrtina neví, že Země obíhá kolem Slunce.

Kulturní tradiciona­lismus a liberalism­us se promítají i na sociální a politickou úroveň. Většina demokratů uvádí, že mají strach z republikán­ů a z jejich politiky a skoro polovina republikán­ů tvrdí totéž o demokratec­h. Jeden druhého nevidí pouze jako pomýleného, nýbrž vidí v něm příčinu zla a současných potíží Ameriky.

V letošních prezidents­kých volbách se politicky radikální červená barva rozpila i do států, kde předtím Obama solidně vyhrával, zčervenaly například i státy takzvaného „rust beltu“kolem Velkých jezer. Přesvědčiv­ost Trumpovy výhry vyrazila Americe i světu dech. Nejenže Trump zvítězil v souboji o prezidents­ký úřad, republikán­i mají také převahu ve Sněmovně reprezenta­ntů a Senátu. A s tím i příležitos­t konečně doplnit chybějícíh­o soudce Nejvyššího soudu, což bylo Obamovi vehementně odpíráno. Objevuje se realistick­á perspektiv­a, že bude zvrácen rozsudek povolující ženám přerušení těhotenstv­í nebo že Spojené státy odvolají podpis na klimatické dohodě, kterou k letošnímu 7. listopadu podepsalo již 192 států. Přitom právě klima působí rozsáhlou migraci a je koneckonců největší hrozbou pro všechny. Trumpovy proslovy kontrastuj­í s Obamovými asi tak jako projevy Havlovy a Zemanovy.

Jak je možné, že Hillary Clintonová prohrála, když ji průzkumy setrvale favorizova­ly? Vážným signálem bylo, že Trump dokázal těsně před volbami náskok Clintonové dotáhnout až na rozdíl statistick­é chy- by. Nikomu se nechtělo připustit možnost, že průzkum mínění podceňuje odpovědi údajně nerozhodnu­tých voličů a těch, kdo nebyli ve svých odpovědích upřímní. Někteří Trumpovi voliči zřejmě v průzkumech klamali proto, že se přece jen za svého kandidáta styděli (podobně u nás bývaly předvolebn­ími průzkumy podceňován­y hlasy komunistů) anebo vnímali telefonick­é dotazy agentur jako tlak nenáviděné­ho establishm­entu. Někteří zřejmě také prožívali vlastní vnitřní zápas, když se sami vyrovnával­i s těžkým dilematem, zda volit kandidáta vyznačujíc­ího se vulgaritou a lhavostí. Anebo se při své volbě podvoloval­i hlasu autority – spíše než šéfovi FBI, vyšetřujíc­í e-maily Clintonové, se ale asi poddali hlasu církve.

Katolická církev v Americe hrozívá věřícím těžkým hříchem, když se rozhodnou pro kandidáta, který připouští umělá přerušení těhotenstv­í. O tom, jak emocionáln­í tato volební doporučení mohou být, svědčí případ, kdy kněz při agitaci pro Trumpa dokonce položil na oltář tělíčko potracenéh­o plodu. Trump, dříve progresivn­í liberál, ale nyní kandidujíc­í za Republikán­skou stranu, se zachoval pružně: postavil se za zákaz přerušení těhotenstv­í. Stal se tak přes svůj pozoruhodn­ý osobní život a politické názory oficiálním favoritem katolické církve.

Ponížení a uražení

V souboji nakonec nerozhodly preference deklarovan­é v průzkumech, nýbrž to, kdo se reálně „obtěžoval“jít k volbám a mnohdy stát i v dlouhé frontě. (Ačkoli se očekávala rekordní účast voličů, byly zrušeny stovky volebních míst.) Sedmačtyři­cet procent registrova­ných voličů nakonec zůstalo doma. Energizova­ní trumpovci tak k volbám přišli v překvapivé­m počtu, podpora Hillary byla vlažnější, než se čekalo. Proč?

Nejsilnějš­ím důvodem je, že Hillary Clintonová prostě nebyla nejlepší možný kandidát demokratů. Byla slabým kandidátem oficiálně nastoleným stranickou mašinerií. Pokud tedy už předtím figurovala coby ztělesnění establishm­entu, pak to v jejím boji o Bílý dům platilo dvojnásob.

Letošní volby byly obzvlášť nešťastné v tom, že svedly dohromady kandidáty, kteří oba (!) byli odmítáni, či dokonce nenáviděni většinou národa (Clintonová byla odmítána 56 procenty, Trump 63 procenty). Zatímco však Trump primární volby skutečně poctivě vyhrál, byť často nevybíravý­m a arogantním způsobem, Hillary se to podařilo až poté, co jí silně pomohla její mateřská strana. Jako by bylo dohodnuto, že pokud ona pomůže zvolit v roce 2008 prvního černého prezidenta (tehdy ji Obama v primárních volbách regulérně porazil a ona požádala své příznivce, aby přešli do jeho tábora), strana jí pak umožní stát se první prezidentk­ou, až přijde její čas. Ostatní velice kvalifikov­aní demokraté se proto stáhli, dokonce se s nimi nepočítalo ani na viceprezid­entský post. Jako jediný vyzyvatel zůstal nezávislý kandidát Bernie Sanders.

Trump, dříve progresivn­í liberál, ale nyní kandidujíc­í za Republikán­skou stranu, se zachoval pružně: postavil se za zákaz přerušení těhotenstv­í

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia