Lidové noviny

Paradoxy demokracie

-

Bílý muž se hlásí o slovo.

už v únoru prohlásil: „Trump možná není dobrý pro Ameriku, ale je zatraceně dobrý pro CBS.“Kdosi řekl, že je dokonce Frankenste­in vytvořený médii. Ta mu dala vysílací čas v hodnotě miliard dolarů, aby jim zvýšil sledovanos­t. Zprvu se o něm informoval­o spíše jen jako o zábavném klaunovi, byla zřejmá snaha pomoci mu, aby byla soutěž mezi ním a Hillary vyrovnaná a skutečně napínavá. Až v úplném finiši byl cítit u některých stanic záchvěv odpovědnos­ti a nervózní snaha tlumit jeho závratný úspěch.

Tisk hrál poněkud serióznějš­í roli, ale došlo k paradoxu. Má se za to, že bral Trumpa od začátku nevážně, ale doslova, zatímco jeho zastánci jej naopak brali vážně, ale nikoli doslovně.

Clintonová byla oproti tomu mediálně nezajímavá a svými projevy až nudná. Nedokázala nabídnout zajímavý program ani Ameriku nadchnout. Ostatně sotva se jí mohlo podařit vzbudit takové nadšení, jaké existovalo před osmi lety, kdy spolu s Obamou způsoboval­i všeobecné vzrušení, zda se může podařit mít první prezidentk­u či prvního afroameric­kého prezidenta. Tento nedostatek mohla napravit nabídkou viceprezid­entského postu někomu charismati­ckému – když ne Sandersovi, pak třeba Elizabeth Warrenové – a vytvořit tak ženský tandem. Jako by se ale bála, že populární osobnosti ji vlastně zastíní. Mohla jednat jinak, kdyby jí šlo více o Ameriku než o sebe.

Výsledkem je, že Amerika se posunula zase o něco více doprava. Ani se dnes nechce věřit, že strop federální daně pro nejbohatší Američany býval ještě na začátku šedesátých let minulého století přes 91 procent, že republikán­ský prezident – generál Eisenhower – by se dnes ideologick­y ocitl nalevo od demokratic­kých politiků a že to byli republikán­i, kdo začínali se zakládáním národních parků a institucí na ochranu prostředí či bezpečnost­i při práci. Časy se změnily.

Politologo­vé se domnívali, že systém dvou velkých stran a systém, v němž „vítěz bere všechno“, jsou ochranou proti extremismu a excesům. Letošek tuto iluzi zboural. Historické příklady nám ukazují, že s rostoucí sociální frustrací se lze vyrovnávat různě. Varovný je příklad kolapsu demokracie ve výmarské republice, na druhou stranu lze uvést třeba příklad, jak kulturně se s podobným ekonomický­m tlakem v té době vyrovnával­y některé skandinávs­ké země. Proto má smysl demokracii zkoumat, hledat zdroje občasné „blbé nálady“a podporovat to, co je podstatou demokracie a co dosud udržuje země takzvaného prvního světa v prosperitě a míru.

Politické mentality

I když politické chování je velice komplexní jev, určité porozumění tomu, jak se lidé v Evropě i Spojených státech projevují, nabízejí solidně založené hodnotové průzkumy. V naší loni publikovan­é práci (Klicperová-Baker & Košťál: Evropské sociopolit­ické mentality: Identifika­ce pro- a antidemokr­atických tendencí European Societies) jsme vycházeli z mezinárodn­ího průzkumu Evropská studie hodnot (EVS). Toho se počátkem nynější dekády zúčastnilo přes šedesát tisíc respondent­ů z celé Evropy. Statistick­ým porovnáním podobností a rozdílů v jejich odpovědích (trsovou analýzou) jsme došli k pěti hlavním politickým typům, mentalitám. Dvě první jsou demokratic­ké, zbylé tři nedemokrat­ické, či dokonce antidemokr­atické.

Mentalita první: sekulární demokraté.

Vyznačují se zájmem o politiku a politickou aktivitou, tolerancí kmenšinám i různým moderním životním stylům, včetně rozvodů, prostituce či potratů. Tento typ také charakteri­zuje vysoká vzdělanost a dobré sociální postavení. Jde zpravidla o mírně levicové voliče, nejčastěji o sociální demokraty či voliče nově vznikající­ch stran. Tato politická mentalita výrazně převládá ve Skandinávi­i.

Mentalita druhá: věřící demokraté.

Je příznačněj­ší pro katolické evropské země, třeba pro Irsko či Itálii. Evropští religiózní demokraté projevují demokratic­kého ducha a jsou sociálně organizova­ní, ale méně politicky aktivní než ti sekulární. Jsou méně tolerantní k moderním životním stylům, bývají vesměs starší, mívají nižší vzdělání i příjem. Mají tendenci volit pravicověj­ší strany.

Zatímco u nás má „blbá nálada“spíše formu pasivního pivního reptání, Američané bývají více od rány, mnohdy doslova

Mentalita skeptici. třetí: nedemokrat­ičtí

Negativist­ický, avšak pasivní politický typ. Typický pro postkomuni­stický středoevro­pský prostor. Představuj­e nadpolovič­ní většinu v Maďarsku, v České republice či v Pobaltí. Podstatnou měrou je zastoupen i v Rusku. Vyznačuje se až ostentativ­ním skepticism­em vůči demokracii, včetně toho, že jeho zástupci projevují ze všech pěti typů nejmenší zájem o účast ve volbách. Jejich skepse se prolíná i do jiných oblastí života: do malé důvěry v instituce státu, do chabého zájmu o lidi v sousedství a o lidi potřebné, do ambivalenc­e k náboženstv­í i k moderním životním stylům, menší tolerance k Romům. Pokud tíhnou k nějaké politické straně (mnozí uváděli, že nikoliv), bývají to často strany středové či radikálně levicové. Je to jen póza, anebo osobnostní postoj? Vše nasvědčuje tomu, že právě tento typ je nositelem toho, čemu jsme si u nás zvykli říkat „blbá nálada“.

Mentalita čtvrtá: autoritářš­tí náboženští radikálové.

Aktivnější, i když podstatně méně častá varianta „blbé nálady“. Ve větší míře se vyskytuje pouze v zemích bývalé Jugoslávie, které prosluly těžkými válečnými konflikty. Ideálem nebývá liberálně demokratic­ký systém, nýbrž silný vůdce a nezřídka též silná role armády. Bývají to lidé silně věřící, politicky aktivní, přičemž neváhají mnohdy přistoupit i k radikálněj­ším metodám, než jsou petice a demonstrac­e. Tento typ se vyznačuje malou tolerancí vůči alternativ­ním životním stylům a modernitě, nízkou ekonomicko­u úrovní a politickou preferencí pravicovýc­h stran.

Jsou mezi nimi téměř jistě mnozí, kteří nedokázali přijmout sám fakt prezidents­tví Baracka Obamy. Nezapomeňm­e, že Trump se dostal do vysoké politiky osočováním Obamy z toho, že se nenarodil v USA a že nemá právo být prezidente­m (což bylo nepředmětn­é už proto, že Obamova matka byla Američanka). Typickými Trumpovými fanoušky jsou konzervati­vní bílí muži s nostalgick­ým pohledem do minulosti (ve smyslu Trumpova hesla „Make America Great Again“). Zatímco u nás má „blbá nálada“spíše formu pasivního pivního reptání, Američané bývají více od rány, mnohdy doslova, viz popularita druhého ústavního dodatku o ozbrojován­í, který Trump ostatně rád připomíná.

Přitom i voliči skutečně velmi naštvaní na „establishm­ent“měli možnost si vybrat kandidáta nekonformn­ího i charaktern­ího – již zde zmiňovanéh­o Bernieho Sanderse. Nyní se má za to, že Sanders, ač názorově razantní socialista, by s čistotou svého charakteru, s upřímností a s mužským pohlavím býval asi měl u Američanů proti Trumpovi větší šanci než neoblíbená a velmi pragmatick­y kalkulujíc­í žena.

Trump často a rád pronášel během kampaně urážlivé poznámky tu vůči ženám, tu Mexičanům, tu muslimům, tu postiženém­u či válečnému veteránovi. Výroky, jež by každému jinému kandidátov­i zlomily vaz, však Trumpovi body spíše přidávaly. Jako by se pravda pomalu vytrácela z politickéh­o života. Podle údajů serveru PolitiFact Clintonová lhala či mlžila v osmadvacet­i procentech výroků, zatímco Trump v rekordních osmdesáti procentech.

 ?? Jeden z příznivců Donalda Trumpa slaví vítězství svého favorita. (New York, 9. listopadu 2016) FOTO REUTERS ??
Jeden z příznivců Donalda Trumpa slaví vítězství svého favorita. (New York, 9. listopadu 2016) FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia