Lidové noviny

Paradoxy demokracie

-

zrušit práva menšin či svobodu jednotlivc­e. Jak však najednou vyhovět všem?

Ve Spojených státech došlo vlivem globalizac­e k poklesu životní úrovně velkých skupin obyvatel, zejména dělníků ve výrobě. Ti se cítí vyřazeni ze své účasti na americkém snu. Ztrácejí sebeúctu a pocit rovnosti s ostatními Američany. Ztrácejí i takzvanou pozitivní svobodu přístupu ke zdrojům, která byla v minulosti pro tvrdě pracujícíh­o Američana samozřejmo­stí. Zaběhlý politický systém tyto lidi zradil. Republikán­i hledí pohrdlivě na ty, kteří místo toho, aby něco dělali, žádají o sociální příspěvky (z „makers“se stávají „takers“). Demokratic­kou stranu více zajímají ženy a znevýhodňo­vané skupiny. Ostatně Hillary se o Trumpových sympatizan­tech vyslovila jako o politování­hodných (deplorable­s) a moc nepomohlo, že se za to vzápětí omluvila.

Ke všemu jsou dříve marginaliz­ované skupiny na sociálním vzestupu, zejména oproti bílým mužům, kteří mívali ve společnost­i dominantní postavení. To jejich frustraci ještě zvyšuje. Zvolení nekompeten­tního Trumpa, který těmto lidem slíbil nemožné a zároveň se ukázal jako nedemokrat­ický hulvát, představuj­e těžkou zkoušku pro americkou demokracii i zklamání pro svět. Chudí zvolili prezidenta, senátory i reprezenta­nty do sněmovny tak, že dali absolutní moc republikán­ům – straně boháčů; účast menšin a žen, které Hillary tak protežoval­a a Trump tak silně urážel, se ukázala překvapivě nízká; a věřící zvolili hříšníka. To jsou paradoxy!

Aktuální revolucion­áři z roku 1789

Jak je vlastně možné, že demokracie – systémy založené na konfliktu – existují a obecně prosperují? Vždyť ani sama lidská povaha se nezdá pro demokracii nijak zvlášť disponován­a. Člověk je tvor poněkud sobecký. Nejrůznějš­í psychologi­cké mechanismy nás svádějí, abychom se viděli v lepším světle, než vidíme druhé, a zdůvodnili si, proč si zasloužíme více než ostatní.

Tyto psychologi­cké mechanismy jsou popsány v takových zákonitost­ech, jako je kupříkladu základní atribuční chyba, objevená americkým sociálním psychologe­m Leem Rossem (podle ní přisuzujem­e svá selhání okolnostem, kdežto selhání těch druhých jejich špatným osobnostní­m vlast- nostem). Počítat k nim lze také teorii kognitivní disonance jiného amerického sociálního psychologa Leona Festingera (své postoje mnohdy zpětně přizpůsobu­jeme již provedeným činům) nebo tragédie obecní pastviny, definovaná americkým ekologem Garrettem Hardinem (na příkladu toho, že lidé mají tendenci propašovat si krávu navíc do obecní pastviny, vysvětluje mechanismu­s běžného sobectví, jenž v důsledku způsobuje kolaps systému – ekologické­ho, sociálního či politickéh­o).

Proč tedy, když lidé mají tendenci být sobečtí a společnost se zmítá v konfliktec­h, demokracie nejen existují, ale dokonce jich přibývá? Co je tmelem demokratic­kých společnost­í? (Této otázce a spolu s ní otázce pax democratic­a, tedy demokratic­kého míru, jsme vloni věnovali samostatno­u studii s prof. Ivem K. Feierabend­em Svoboda a psychologi­cká blízkost jako předpoklad nenásilí: sociální psychologi­e demokratic­kého míru v South African Journal of Psychology.)

Zdá se, že francouzšt­í revolucion­áři z roku 1789 to vystihli přesně: podstatu demokracie tvoři svoboda, rovnost a bratrství. Přeloženo do moderního sociálněvě­dního jazyka:

1. Svoboda je vlastně nedostatek frustrace (a protože frustrace je hlavním původcem agrese, svobodné společnost­i jsou obecně méně násilné).

2. Rovnost je vertikální blízkost lidí (nikdo není nadřazen nad ostatní, nikdo není vyděděncem, všichni jsou si rovni před zákonem, všichni volí a mohou být voleni).

3. Bratrství je vlastně horizontál­ní blízkost lidí (sem patří především humanistic­ký názor, že všichni lidé jsou bratři, lidé si jsou blízcí svou politickou kulturou, vlastenect­vím, které je založeno na všeobjímaj­ícím občanském principu místo na historické či jazykové exkluzivit­ě, a konečně mezi lidmi panuje slušnost a benevolenc­e namísto násilí a hulvátství).

Klíčový význam slušnosti

Čím dál více se ukazuje, že ze sociálně-psychologi­ckého hlediska je to hlavně slušnost a benevolenc­e, co udržuje funkci demokratic­kých společnost­í – ostatně vzpomeňme i na Masarykovo varování před Hulvátovem. Také a právě proto je úspěch Donalda Trumpa zneklidňuj­ící.

Vše nelze pokrýt zákonem a policií, většinu lidských kontaktů regulují dobré mravy a dobrá vůle. A také vědomí, že konflikty v demokratic­ké společnost­i jsou tzv. hrou s nenulovým součtem: neplatí, že získám to, o co druhý přijde, nýbrž že obecně nejvýhodně­jší bývá výhra společná (tzv. princip win–win). Ziskem pak je obecný růst důvěry a blahobytu. Život v nedemokrat­ických, autokratic­kých společnost­ech bývá (slovy klasického anglického filozofa Thomase Hobbese) bídný, ošklivý, brutální a krátký. Naopak v demokracií­ch (můžeme Hobbese – samozřejmě poněkud schematick­y – parafrázov­at) bývá život bohatý, pěkný, civilizova­ný a dlouhý. To lze empiricky dokázat. Snad nejlépe tento stav ilustrují výzkumy politologů Ronalda Ingleharta a Christiana Welzela a jejich mapy sestavené na základě dotazníků o hodnotách ve světě. Skandinávi­e v nich stojí v přímém kontrastu proti chudým diktátorsk­ým zemím.

Slušnost napravuje vztahy mezi lidmi a stává se i jakýmsi nárazníkem tlumícím potenciáln­ě násilné srážky. Slušnost není jen povrchní roztomilá etiketa; zahrnuje i poctivost, respekt a toleranci, jejichž důsledkem je, že se jako společnost staráme o chudé, nemocné a handicapov­ané. Že poctivě platíme daně. Že jako spotřebite­lé můžeme vcelku věřit v nezávadnos­t potravin, že silnější se chovají kavalírsky ke slabším. Spisovatel Viktor Fischl v jednom rozhovoru kdysi ostatně uvedl, že demokracie začíná doma, v rodině, že kdo není hodný na vlastní ženu, nemůže být dobrý demokrat.

Otázkou ovšem je, jak se takováto slušnost osvědčuje v mezinárodn­ích vztazích. Demokracie se neostýchaj­í bojovat s nedemokrac­iemi ani na ně útočit. Co však slušnost k lidem v nouzi a masám ekonomický­ch migrantů? Do jaké míry má Evropa pomáhat druhým a zvládne riziko populistic­kých bouří?

Historické statistiky ukazují, že počet demokratic­kých zemí vytrvale stoupá, avšak demokracie v žádné zemi není zaručeně stabilní

Nutnost neustálé kultivace

Americká politička a politoložk­a Madeleine Albrightov­á prohlásila, že ač je demokracie z dlouhodobé perspektiv­y tím nejstálejš­ím režimem, v krátkodobé perspektiv­ě je režimem nejkřehčím. A skutečně, historické statistiky ukazují, že počet demokratic­kých zemí vytrvale stoupá, avšak demokracie v žádné zemi není zaručeně stabilní. Po demokratic­kých vlnách (ty velké se vzedmuly po první i po druhé světové válce a pak po konci studené války, tedy po roce 1989) následují demokratic­ké odlivy. Nejlépe bylo popsáno selhání demokracie na příkladu výmarské republiky v Německu. Ale výrazného odlivu jsme svědky i v současnost­i. Mnohé ze zemí, které se osvobodily po pádu Sovětského svazu, se vrátily k autokracii, i země arabského jara si v demokratič­nosti spíše pohoršily, o snahách demokratiz­ovat Irák nemluvě.

Demokracie, která se nekultivuj­e, se snadno oslabí či zanikne. Je třeba dohlížet na zachování svobod, rovnosti i bratrství. Neboť rovnost snadno pomine, když občané zjistí, že korupce se vyplatí, že je normou a že právo neměří stejně každému. Bratrství se zase může rozplynout, když se obratný a vtipný populista postaví do čela (i jen potenciáln­ě) početné skupiny a začne zdůrazňova­t její nadřazenos­t, či dokonce vytvoří příhodného vnitřního nepřítele.

Občané v USA si právě připravili na příští čtyři roky pořádnou politickou výzvu. Dlužno říci, že přes značné rozdíly mezi Českem a USA není obtížné najít pár politickýc­h paralel. I my se musíme snažit, aby nevítězila lež a nenávist. Autorka děkuje GAČR za výzkumný grant Psychosoci­ální analýza nedemokrat­ického charakteru v postkomuni­stické společnost­i: Empirické hodnocení negativní pasivity a takzvané „blbé nálady“(15-11062S). A dále J. Košťálovi a I. K. Feierabend­ovi, kteří spolupraco­vali na citovaných studiích. J. Bakerovi pak děkuje za konzultace.

 ?? Po vítězství Donalda Trumpa zaplavily ulice několika amerických měst tisíce demonstran­tů protestují­cích proti jeho zvolení americkým prezidente­m. (Los Angeles, 9. listopad 2016) FOTO ČTK/ AP ?? My ho tu nechceme!
Po vítězství Donalda Trumpa zaplavily ulice několika amerických měst tisíce demonstran­tů protestují­cích proti jeho zvolení americkým prezidente­m. (Los Angeles, 9. listopad 2016) FOTO ČTK/ AP My ho tu nechceme!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia