Lidové noviny

Nejistá indická víza

Osobní výběr ze světového tisku

-

SRuskem hodlá nově zvolený americký prezident Donald Trump zlepšovat vztahy, Evropany straší jeho slova o zastaralé Severoatla­ntické alianci a na Blízkém východě si lámou hlavu, jak může rychle zničit teroristy z Islámského státu. Zvolení prostořeké­ho realitního magnáta nejmocnějš­ím mužem světa bude mít ale dopady prakticky na každou zemi světa – i na ty, o kterých se v médiích příliš nepíše.

*** Jednou z nich je i nejlidnatě­jší demokracie světa, Indie, kterou se ve své analýze zabýval deník The Wall Street Journal. Pro indické byznysmeny, zahraničně­politické stratégy i vládní představit­ele podle něj znamená Trump v Bílém domě především nejistotu v celé řadě témat, od informační­ch technologi­í až po asijskou geopolitik­u.

Autoři upozorňují na Trumpovy sliby o omezení migrace a také outsourcin­gu – právě na těchto dvou pilířích přitom stojí vztahy obou zemí. Desítky tisíc Indů totiž pracují ve Spojených státech, mezi nimi i mnoho odborníků na informační technologi­e. Ti pobývají za oceánem v rámci vízového programu známého pod zkratkou H-1B, který firmám usnadňuje najímání kvalifikov­aných zahraniční­ch pracovníků. Budoucnost programu je nyní nejistá.

Podobná situace panuje i v outsourcin­gu – Trump v minulosti několikrát kritizoval americké společnost­i za přesouvání míst do zemí s levnou pracovní silou, jako je Indie nebo Čína. Široce rozšířenou praktiku odsoudil s tím, že tyto země těží z „krádeže pracovních míst“. Outsourcin­g, který v Indii zaměstnává miliony lidí, přitom tvoří dvacet procent tamního vývozu.

„Outsourcin­gové firmy závisející na vysílání pracovníků do USA by se měly obávat Trumpova požadavku, aby byl vízový program omezen nebo přerušen,“ MILAN ROKOS řekl listu odborník na tyto společnost­i Rod Bourgeois. Obavy vzbuzují v Dillí i Trumpovy plány v zahraniční politice, především menší americké angažmá v Asii, které by mohlo přispět k posílení vlivu silného indického souseda – Číny. Právě kvůli ní se indická vláda rozhodla pro bližší spolupráci s USA. To se nyní může změnit a podle analytika Jayadevy Ranadeho je jedním z možných scénářů sblížení Indie s Japonskem a Vietnamem, aby snáze čelily čínskému vlivu.

*** Dopadem Trumpova prezidents­tví na černý kontinent se zabývali autoři ve Francii vydávaného týdeníku Jeune Afrique. Všimli si, že právě Afrika byla jedním z bodů, v němž se programy Trumpa a jeho demokratic­ké soupeřky Hillary Clintonové shodovaly – v tom ohledu, že jí oba kandidáti věnovali zcela minimální pozornost. Týdeník připomíná tradiční republikán­ský izolacioni­smus i Trumpovy potíže s vyslovován­ím názvů některých zemí, například Tanzanie.

V minulosti se Trump vyjadřoval o Africe například ve chvíli, kdy kritizoval americkou pomoc kontinentu: „Každý dolar z těch 7 miliard, které do Afriky posílá Obama, bude ukradený. Korupce je všudypříto­mná,“napsal v roce 2013. V témže roce pak sice vyjádřil obdiv k Nelsonu Mandelovi, Jihoafrick­ou republiku ale označil za „zločinný chaos“. O rok později během epidemie eboly zase tweetoval, že USA nemohou dovolit vstup nakaženým lidem: „Lidé, kteří jezdí na tak daleká místa pomáhat, jsou skvělí. Musí si ale nést důsledky,“napsal.

Zatímco ekonomický efekt Trumpova prezidents­tví pro Afriku zůstává hádankou, jisté je, že řada afrických představit­elů se z jeho výhry raduje. Zejména autoritářš­tí vládci, kteří by rádi zůstali u moci a věří, že jim v tom nová politika amerického izolacioni­smu pomůže.

Obavy vzbuzují v Dillí Trumpovy plány v zahraniční politice, především menší americké angažmá v Asii, které by mohlo posílit vliv indického souseda – Číny

*** O Trumpově triumfu přirozeně diskutují i Japonci. Jun Okumura, dlouholetý představit­el tamního ministerst­va hospodářst­ví, obchodu a průmyslu, rozebral vliv nové hlavy státu na serveru Asia Times. Podobně jako u Evropy má Trump problém s americkým závazkem bránit Japonsko v případě napadení. Japonsko za to musí zaplatit, říká Trump. Třeba i tím, že si vybuduje vlastní jaderný arzenál. Okumura ale argumentuj­e tím, že Tokio už nyní platí, a ne zrovna málo – 200 miliard jenů ročně za americkou vojenskou přítomnost plus další stovky miliard lokálním vládám za pronájem vojenských základen. Premiér Šinzó Abe toho prý může nenápadně využít k posílení národní obrany. Problém je tedy řešitelný.

Okumura upozorňuje i na osobní chemii politiků – Abe dobře vychází s různými autoritářs­kými vůdci, pravděpodo­bně si prý tedy „sedne“i s Trumpem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia