Lidové noviny

Tam na Blízkém východě

- MAREK ČEJKA

Ztrojice autorových knih Světla a stíny islámu (2007), Nesvatá válka o Svatou zemi (2011) a Labyrintem Íránu (2013) se novinka nejvíc blíží první z nich – v té Tureček shrnul své cestopisné zkušenosti a komentáře z Blízkého východu. Současná publikace má obdobný regionální záběr, což opět souvisí s autorovými cestami, avšak jde výrazně více do hloubky. Možná to souvisí i s faktem, že Tureček se po řadě let, které strávil na Blízkém východě jako zpravodaj, vrátil domů. Má tak s časovým odstupem zřejmě i více možností systematiz­ovat a detailněji analyzovat aspekty blízkových­odního dění i své vlastní zkušenosti.

Doma má také více možností zkoumat přesahy zdejší zahraniční politiky právě do regionu Blízkého východu. To vše je v práci znát například v podobě výňatků ze vzpomínek českých vojáků rakouské armády pomáhající­ch „džihádu“osmanské říše, v rozhovorec­h s bývalými agenty českoslove­nské rozvědky či ve vyjádřeníc­h našich současných diplomatů.

Tenkrát a dnes

Obecně vzato představuj­í hlavní náplň knihy dvě témata. Jednak historické souvislost­i dnešního dění v regionu (sem patří popis vzniku současného radikálně islamistic­kého fundamenta­lismu a terorismu v podání al-Káidy a ISIS). Druhým souhrnným motivem je aktuální vývoj v oblasti. Autor rozebírá dramatický průběh arabského jara, dotýká se i amerického a ruského angažmá v Sýrii či dopadů uprchlické krize v Evropě.

První kapitoly se odpichují od situace na Blízkém východě během studené vál- ky. Tato část je zajímavá především rozhovory s veterány špionáže socialisti­ckého Českoslove­nska v Egyptě i jinde. Autor pokračuje komentáři k vývoji v Afghánistá­nu, Pákistánu a Iráku, které v průběhu dnešních konfliktů – či těsně před jejich vypuknutím – navštívil. Dramatické je líčení Turečkovýc­h zkušeností z revolučníh­o Egypta, kde se coby žurnalista dostal do vážného nebezpečí.

Zajímavé jsou též postřehy z ještě kaddáfíovs­ké Libye, komentáře k Turec- ku, Saúdské Arábii, státům Zálivu, Jemenu i ke krvavému vývoji v Sýrii. Kromě odboček do řady dalších lokalit nás autor zavede do Íránu, Izraele a Palestiny, protože je při komplexním pohledu na vývoj v oblasti nelze opomenout.

Novinář a vysokoškol­ský učitel Břetislav Tureček ve své nové knize Blízký východ nad propastí volně navazuje na své předešlé publikace z regionu, ale nyní je mnohem analytičtě­jší – zaměřuje se hlavně na souvislost­i současné dramatické situace v regionu od Maghrebu přes Sýrii až po Pákistán.

Podivuhodn­á vyváženost

Čtivá publikace z pera zkušeného novináře by získala na přehlednos­ti, pokud by jednotlivé kapitoly byly sdruženy do celků podle témat či zemí. Co se týká objektivit­y, je jasné, že na tak komplikova­ná témata nemají experti jednotný pohled. Přesto Tureček dosáhl na české prostředí nezvykle vyváženého náhledu, který jednak reflektuje zažitý mainstream­ový názor českých médií, jednak zmiňuje i jeho kritiku tím, že vyvrací určité mýty a uvádí na pravou míru zkreslená fakta. Předností publikace jsou též zdroje. Břetislavu Turečkovi se totiž krom aktuálních publikací podařilo oslovit i špičkové blízkových­odní experty – za všechny lze zmínit třeba amerického profesora Fawaze Gergese.

Z faktického hlediska by čtenáře mohly určitě zajímat hlubší souvislost­i obsažené v kapitole Omyly okupačního správce. Pojednává o tolik diskutovan­ých chy- bách Bushovy administra­tivy po invazi v roce 2003, které měly lví podíl na rozvratu Iráku a vzniku ISIS. Kapitola je bohužel nečekaně krátká. Některá tvrzení v textu by také stálo za to více upřesnit – třeba odkaz na „aktivní izraelskou podporu palestinsk­ého hnutí Hamás v osmdesátýc­h letech“. Izraelci skutečně palestinsk­é islamisty skrytě podporoval­i jako protiváhu sekulárníh­o Jásira Arafata, avšak dělo se to hlavně o dekádu dříve (v 80. letech si Izraelci začali svou chybu postupně uvědomovat.).

Publikaci Blízký východ nad propastí se vyplatí přečíst co nejdřív. Byť má řada kapitol nadčasový přesah, přece jen těžiště práce uchopuje aktuální konstelace v regionu. Tamní dění vykazuje takovou dynamiku, že zanedlouho může mít Břetislav Tureček materiál nejen na revidovano­u verzi, ale možná i na další novou knihu.

Břetislavu Turečkovi se podařilo oslovit i špičkové blízkových­odní experty – za všechny lze zmínit třeba citace amerického profesora Fawaze Gergese

Břetislav Tureček: Blízký východ nad propastí – Cesta od orientální­ch diktatur ke svobodě a zase zpátky. Vydal Knižní klub, Praha 2016, 328 stran, 359 korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia