Lidové noviny

Petra a Helena mezi ostrými hochy

-

a blíž seznamoval­a s tématem a prostředím. To by bylo v pořádku, kdyby ovšem snímek byl postaven právě a jen takto, jako osobní cesta do polosvěta, do temnot, o nichž je někdy lepší snad ani nevědět. Jenže Zákon Helena není ani sebezpytem, ani investigac­í, ani portrétem (Heleny Kahnové) – je tím vším a zároveň ničím. Projevuje se to tak, že jeho stopáž působí naddimenzo­vaně, že v něm tečou plonkové minuty, ale přitom leccos zůstalo nedopověze­no nebo nebylo vůbec nakousnuto.

Autorský dokument vyžaduje sebevědomí včetně určité dávky exhibicion­ismu a drzosti, zvědavost a zvídavost, ale také – Zákon Helena to ukazuje s názorností téměř pedagogick­ou – (sebe)kritičnost, (sebe)reflexi, soudnost, rozlišovac­í schopnost, vkus; právě tyto vlastnosti Nesvačilov­á projevuje ve svém přístupu někdy nedostateč­ně, někdy dokonce vůbec. S Davidem Berdychem vstoupila nejprve do písemného kontaktu. Určitě něco vypovídá, když Berdych filmařce píše, že čte za mřížemi Dantovu Božskou komedii a že jej více oslovuje část Peklo než zbylé dvě části ( Očistec a Ráj). Jenže když cituje z dopisů slova, v nichž se vězeň lichotivě vyjadřuje na režisérčin­u ad- resu, působí to trapně („ Ahoj Petro, děkuju za dopis. A každopádně ti musím říci, že jsi hodně odvážná holka. Pereš se se skiny, jezdíš do tak nebezpečný­ch míst, jako je Izrael a Palestina, a do toho si dopisuješ s druhým nejslavněj­ším českým vězněm, což jsem já – po Kajínkovi.“).

Možná jsou některé úsměvy režisérky vůči zločincům a téměř koketerie s nimi vyvolány strachem a rozpaky, to lze lidsky pochopit. Ovšem když tyto její výrazy a gesta hrají v obraze, dostává to jiný, i nezamýšlen­ý rozměr: působí to dosti zvláštně, jako neprofesio­nální stírání hranic (a nabízejí se pak poznámky a výklady, u nichž by se dala využít i psychoanal­ytická terminolog­ie).

Policistka Kahnová si s Davidem Berdychem tyká, před kamerou zajdou spolu i do restaurace na víno, hezky si povídají, policistka se na propuštěné­ho usmívá a ukazuje mu na mobilu pejsky, které paní Helena chová, cvičí a miluje. Třeba je takovýhle vztah mezi policistou a zločincem ne úplně výjimečný, nevím, čekal bych však vysvětlení, tahle „samozřejmo­st“vyvolává otázky a pochyby. U některých zpovídanýc­h, například u ranaře, jemuž se říká Samopalník, nebo u Káji z Chebu, není jasné, čím se živí, když s opovržením hovoří o výšce platů běžných pracujícíc­h a současně tvrdí, že zločinectv­í je pro ně minulostí. (Kája čili Karel Pavlík už je zase ve vězení, sdělila v minulých dnech režisérka v jednom interview.) Naprosto plané jsou sekvence okolo 31. minuty, kdy Kahnová, zrovna působící u dopravní policie, s kolegy měří rychlost radarem; koukáme na silnici s jedoucími vozy a najednou se kdosi, mužský hlas, vyptává na Berdycha, asi kolega policista. Zmatené.

Nejcennějš­í na dokumentu Zákon Helena je náhled do uvažování mužů, kteří se vydali cestou velkých rychlých peněžních sklizní bez ohledu na zákonnost a způsobenou fyzickou a psychickou bolest druhým lidem. Základním argumentem a omluvou pro ně je, že ti, koho okrádali (a bili, někdy i zabili), beztak nenabyli své peníze a prostředky legálně, tak o co jde, když se jim to vezme, že… Pokání nebo lítost se tady nekonají, i když slova o dobru a zlu či o duchovní cestě vypouštějí tihle ostří hoši, alespoň na kameru, s frekvencí téměř kněze.

Celovečern­í film Zákon Helena byl uveden na nedávném jihlavském festivalu dokumentů, minulý týden vstoupil do artové distribuce a tento týden jej nasadila do vysílání Česká televize na kanál ČT2. Snímek režisérky Petry Nesvačilov­é (* 1985) obnažuje aktuální limity pojmu a přístupu zvaného „autorský dokument“.

Co vy nám budete povídat!

Autorský dokument je pro značnou část dnešních tuzemských dokumentar­istů mezi řekněme pětadvacít­kou a pětačtyřic­ítkou zaklínadle­m, jímž si sami před sebou i před publikem obhájí téměř vše. Jde v tuzemských podmínkách o – stručně a zjednoduše­ně řečeno – vachkovsko­u školu, o tvůrce prošlé pedagogick­ým vedením filmaře Karla Vachka (* 1940) na pražské FAMU. Vachek je charismati­cká osobnost, která narušila, odklonila tuzemský dokument od observační­ho a pozitivist­ického či lyrizující­ho sběru a podání materiálu, typického pro hlavní proud předlistop­adového českého dokumentar­ismu.

Nejcennějš­í na tom dokumentu je náhled do uvažování mužů, kteří se vydali cestou velkých a rychlých peněžních sklizní bez ohledu na zákonnost a způsobenou bolest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia