Lidové noviny

Architekt pražského metra

-

lé konečné v Dejvicích jsou jednotlivé barvy kombinován­y.

Nejeden fanoušek metra si jistě také povšiml některých nuancí – na stanicích Dejvická a Želivského chybějí ty „čočky“, naopak zcela nečekaně se charakteri­stické plechové panely objevují (byť jen fragmentár­ně) v zastávce Opatov na prodloužen­í trasy C. Možná jimi chtěl autor tamního architekto­nického řešení vzdát hold nápadu pana architekta Otruby, nebo i zde jde o Otrubovo autorské dílo?

Kámen, sklo, kov

Jaroslav Otruba se narodil 11. listopadu 1916 v Olomouci. Po dokončení karlínské reálky v hlavním městě se stal v roce 1936 posluchače­m pražské techniky, kde byl žákem Aloise Mikuškovic­e a Antonína Mendla, tedy dvou propagátor­ů moderních trendů v urbanismu i architektu­ře. Kromě toho studoval i malířství u profesora Oldřicha Blažíčka a tato zkušenost mu – jak ještě uvidíme – přišla později vhod.

Studia nemohl během války dokončit, neboť vysoké školy byly nacisty uzavřeny. Státní zkoušku tedy složil až v roce 1945. Mezitím pracoval v ateliéru dvou významných Gočárových žáků a autorů mnoha moderních spořitelen v řadě českých měst Františ- ka Stalmacha a Hanuše Svobody (ti později emigrovali do Kanady). Po válce se pak Otruba vrátil na techniku, kde působil až do roku 1960 jako pedagog. Pracoval na katedře zdravotnic­kých staveb a na téma provoz moderních nemocnic získal také doktorát technickýc­h věd. V následujíc­í dekádě se věnoval pro změnu dopravním stavbám – byl například autorem terminálů v Prostějově a v Řečkovicíc­h u Brna.

V roce 1970 se Jaroslav Otruba stal zaměstnanc­em Metroproje­ktu a byl jmenován hlavním architekte­m pražské podzemní dráhy. V rámci projektu tras i jednotlivý­ch stanic tehdy vznikl také jeho patentovan­ý návrh hliníkovýc­h obkladovýc­h panelů pro stanice na trase A, schválený v roce 1982. Vychází z nápadu, že by jednotlivé trasy měly být z důvodu rychlé orientace odlišeny krom jiného i materiálem pokrývajíc­ím jejich stěny. Tak měla být nejstarší linka C kamenná, „béčko“skleněné a „áčko“kovové.

V šedesátých a sedmdesátý­ch letech vznikly také Otrubovy projekty pro různé stavební a projekční firmy. Jeden komplex vyrostl na Kubánském náměstí ve Vršovicích, budova pro Metrostav pak na Vinohradsk­é ulici. Za architekto­nicky nejzajímav­ější lze ovšem považovat administra­tivní objekt na Olšanské ulici pro Státní ústav dopravních staveb (SÚDOP) z let 1968–1974. Dílo je to dodnes svěží, bohužel ale stále nedoceněné. Jedno křídlo devítipodl­ažní budovy je vertikálně traktováno uskakující­mi rizality, což stavbu ozvláštňuj­e, celek působí vzdušně a lehce. Útlé parapetní pásy byly během nedávné rekonstruk­ce poněkud změněny, ale nikoli na úkor vzhledu stavby.

Vřídlo

Nejznámějš­í dílo Jaroslava Otruby již takové nadšení nevyvolává. Je jím kontroverz­ní Vřídelní kolonáda (1961–1975; v komunistic­ké éře nesla jméno prvního kosmonauta Jurije Gagarina) v Karlových Varech, která svým měřítkem amateriálo­vým řešením působí v cenné lokalitě pod Dientzenho­ferovým kostelem sv. Máří Magdaleny poněkud cizorodě. Nedokáže nahradit někdejší měřítkově i stylově uměřenější původní litinovou kolonádu z roku 1879, vystavěnou dle projektu vídeňských architektů Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera a zbořenou během druhé světové války.

Na obranu autora dlužno podotknout, že původní Otrubův projekt z roku 1962 byl součástí větší úpravy dané lokality, která realizován­a nebyla. V poslední době se v Karlových Varech objevila iniciativa, která navrhuje obnovit neorenesan­ční podobu Vřídelní kolonády. Nevím, jakou má tato myšlenka podporu, každopádně se dá očekávat, že tato snaha bude mít i své kritiky, zejména mezi historiky umění a architekty nejmladší generace, kteří stavby totalitní éry nehodnotí tak příkře – viz například jejich protesty proti bourání hotelu Praha v Dejvicích a dalších staveb z éry normalizac­e (abychom neuváděli jen příklady z české metropole, podobné debaty již léta provázejí jinou karlovarsk­ou dominantu – hotel Thermal manželů Machoninov­ých).

Kromě projekční práce se Jaroslav Obruba věnoval také malování. Jeho obrázky s architekto­nickou tematikou jsoumalými mistrovský­mi díly a svědčí o tom, že jejich autor nebyl rozhodně žádný diletant. Prozrazují vliv umělců, jako byli Paul Klee, Vladimír Fuka nebo Jaroslav Paur. Zejména těm, na nichž se objevují newyorské mrakodrapy v kontrastu s drobnými domky, nelze upřít půvab.

Architekt a výtvarník dr. Ing. arch. Jaroslav Obruba zemřel ve věku devadesáti let v roce 2007 v Praze. Bylo by skvělé, kdyby se veřejnost mohla s jeho architekto­nickým i malířským dílem seznámit v nějaké ucelené a podrobnějš­í podobě.

Včera uplynulo přesně 100 let od narození českého projektant­a Jaroslava Otruby, jehož jméno je spojeno především s budováním pražského metra, zejména tras C a A.

 ?? Administra­tivní budova SÚDOP v Olšanské ulici na pražském Žižkově patří k nejzajímav­ějším stavbám přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let – vedle všech těch nudných kancelářsk­ých staveb působí dodnes svěže. FOTO PAVEL HROCH ??
Administra­tivní budova SÚDOP v Olšanské ulici na pražském Žižkově patří k nejzajímav­ějším stavbám přelomu šedesátých a sedmdesátý­ch let – vedle všech těch nudných kancelářsk­ých staveb působí dodnes svěže. FOTO PAVEL HROCH
 ??  ?? Síla rytmu.
Síla rytmu.
 ?? S charakteri­stickým plechovým obkladem laděným do červené bývá v zahraniční­ch anketách řazena k nejlepším v Evropě. Portrét arch. Otruby a jeden z jeho obrazů. FOTO REPRO LN, VÍŤA OTRUBOVÁ A MAFRA – MICHAL ŠULA ??
S charakteri­stickým plechovým obkladem laděným do červené bývá v zahraniční­ch anketách řazena k nejlepším v Evropě. Portrét arch. Otruby a jeden z jeho obrazů. FOTO REPRO LN, VÍŤA OTRUBOVÁ A MAFRA – MICHAL ŠULA
 ??  ?? Stanice metra Staroměsts­ká
Stanice metra Staroměsts­ká
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia