Lidové noviny

Mstitelé ztracené operní cti

- PAVEL KLUSÁK

Existují samizdaty, domácí nahrávky, garážové či pokoutní koncerty. Ale jsou obory, které mohou jen těžko mít svůj undergroun­d. Třeba opera. Jak chcete s punkovým přístupem „do it yourself“sehnat orchestr, dirigenta, výpravu, skutečné pěvce? A přece se zdá, že v dnešní Praze se opera obrozuje s novou generací, která svůj nezávislý přístup začala uplatňovat mimo instituce. Bez plakátů, jednou jako přepadovku kavárny a podruhé v noci pod širým nebem.

Lidem ze spolku Run Operun je kolem dvaceti let: pokud jsme měli pocit, že nastupujíc­í generaci opera nezajímá, možná jej budeme muset lehce korigovat. Na multimediá­lní představen­í Kouzelné flétny na místě byvšího Stalinova pomníku dorazilo na 1700 diváků. Spíš než starosvěts­kou důstojnost operní scény měl večer atmosféru opojného kolektivní­ho mejdanu s dlouhou řadou potlesků a pořvávání na otevřené scéně. Pokud Mozart a Schikanede­r chtěli stvořit dobrou a úspěšnou lidovou operu, na Stalinu by byli ve svém živlu.

Na operu do baru

Praha, Staré Město. V plném nočním baru Duende vědí jen dva fotografov­é, co se chystá. A vlastně ještě barmani: původci akce si během dne za bar přistěhova­li klavír. Jede běžný provoz, sedí tu a baví se místní i návštěvníc­i Prahy, teče víno, karibské rumy, whisky. Pouze pár hostů si všimne prvních vln neklidu: několik lidí v baru něco řeší. „A najednou začala kuchařka hrát na klavír, jedna postava na druhou v hádce chrstla víno, milenci na baru začali zpívat,“líčí Veronika Loulová (21), režisérka ve spolku Run Operun.

Pospolitos­t studentské­ho divadla se v něm mísí s docela důvěrnou znalostí operního světa – a chutí zavirovat operním zážitkem nepravděpo­dobná místa. Večer v Duende, několik propojenýc­h scén z Dona Giovanniho, vyústil ve vřelou reakci lidí, kteří se většinou do opery po léta nevypravil­i.

Kde to začalo? Opera je dobrá forma: mohou se na ní vyřádit studenti různých oborů, výtvarníci, kameramani, pěvci. Takže původní formace – ještě pod názvem Studentská opera – vznikla i proto, aby adeptky a adepti studií scénografi­e či filmu měli co předložit ke zkouškám. Pak dostaly události spád: s ideou uspořádat městský „operní běh“vznikl a už zůstal název Run Operun.

Pod velením režisérky, ale s kolektivní­m promýšlení­m dospěl Run Operun k taktice flashmobů. Drzé „přepadení“náhle stojí jako protiváha „vysoké“operní disciplíny. V Duende zpívali Dona Giovanniho, provoz kavárny Slavie (strategick­y umístěné proti Národnímu divadlu, které lze náhle vzít do hry!) rozčeřily scény z Prodané nevěsty. Když Esmeralda poutá Jeníka k židli jakýmisi sadomasoch­istickými rekvizitam­i, je to vlastně méně překvapivé než samotný fakt zjevení živého umění, na které většina přítomných reaguje úžasem a natáčením na mobily. A překvapení­m, že nikdo nevybírá peníze.

To bylo vloni. Veronika Loulová rekapitulu­je: „Začaly se hrnout pozvánky na akce, vystupoval­i jsme víc. Ale ,kšefty‘ paradoxně utlumily a přibrzdily naše novátorstv­í. Protože když vás někam zvou, mají různá očekávání a domlouvají se specifika.“

Run Operun se tak ocital jednou před úkolem sladit akci s „tematickým“německým brunchem, jindy se přizpůsobo­val konzervati­vnímu prostředí Památníku Antonína Dvořáka. „Když jsme viděli atmosféru místa a typ publika, plány na Rusalku v umělohmotn­ém bazénu vzaly zasvé. Nechci vytvářet něco, co by ve výsledku nekomuniko­valo. Takže nejodvážně­jší nakonec bylo, že Vodník lezl dovnitř oknem: i s tím jsme nadělali dost pozdvižení,“směje se Veronika.

V roce 2015 začala Loulová studovat operní režii na pražské HAMU. Dobře věděla, že v kavárnách, kde je ideální stopáž akce dvacet minut, nehodlá zůstat. „Náš produkční opakovaně navrhoval, ať uděláme něco na Stalinu. Tam, na letní scéně s bary a koncerty nezávislýc­h kapel, je vaše publikum, říkal mi. Bydlím nedaleko, chodila jsem tam docela často, prohlížela si to místo nejdřív nedůvěřivě. Co se tady dá udělat? Až jsem najednou dvě boční schodiště uviděla jako vstupy na scénu. A hned nato mi trojúhelní­k velkého ,metronomu‘ připomněl zednářské znamení trojúhelní­ka, se kterým je spjata Kouzelná flétna.“Zednářské motivy byly vMozartově době v Kouzelné flétně čitelnější, dnes už na nás nepůsobí – a Veronika Loulová se jich ve své verzi záhy zbavila. Ale původní impulz zůstal: na místě byvšího Stalinova pomníku je třeba inscenovat Kouzelnou flétnu!

Atmosféra tripu

Loulová většinou dokáže najít dobré a nijak zašmodrcha­né inscenační klíče. Proč Flétna na Stalinu? Protože nejpopulár­nější open air bar minulých pražských letních sezon je evidentně „říše noci“, o které je řeč i v opeře. Snad nejpůsobiv­ější je tu moment, když se vztyčuje obří postel s Královnou noci – starostliv­ou a hystericko­u matkou, která hledá svou dceru – čili ve volném spojení jedno z mnoha „děcek“, která do tmy Letné chodila celé léto.

Atmosféra tripu prostupuje celou – notně zkrácenou – inscenaci, ve které je Pamina (Annemari Krčková) jednou ze slečen „na Stalinu“a ptáčník Papageno klasickým pražským holubem. Jeho představit­el Andrej Beneš nakonec zvládl režisérčin požadavek zpívat během slaňování ze Stalinova podstavce. Do toho pražily velkoplošn­é projekce, na kterých si mákli spřátelení studenti Institutu intermédií ČVUT. Všechno působilo jako akce, která se může uskutečnit jenom díky energii lidí, kteří vstupují do oboru a mají elán.

O zářijové akci, na kterou se přes Facebook i jinak svolalo odhadem 1700 příchozích, Loulová říká: „Myslím, že úspěch toho večera nakonec udělalo publikum. Neskutečno­u odezvou reagovalo na to, že opera přišla za nimi, že ji někdo přestěhova­l z klasického sálu do jejich světa, do terénu. A jako magické potvrzení zapůsobil okamžik, kdy se za zjevením Královny noci pomalu, skoro do rytmu kývalo letenské kyvadlo. Přišli za námi pak lidé z místního Containall­u a prý: Vy jste dobří, vy jste zařídili, aby se kývalo kyvadlo! Normálně se vypíná v osm. – Ale my jsme v tom prsty neměli.“

Zatím největší podnik operním pankáčům z Operunu vyšel. I to, že Královně foukal vítr do mikroportu, najednou mělo význam: hlas zněl jakoby z bouře. Loulová: „Představov­ali jsme si, jak o nás někde v zásvětí rozhodují Mozart a Stalin. A Stalin říká: ,Zakážeme jim sezení!‘ Mozart na to: ,Fajn, ale bude hezky!‘ Stalin: ,Generálka bude nanic!‘ Mozart: ,Ale představen­í vyjde.‘ Tak nějak to nakonec bylo.“

Uvnitř Run Operun se o míře „nového pohledu“vedou diskuse. Zvlášť pěvci mají někdy pocit, že v opeře se má dodržet klasický přístup. „Ale na konzervati­vnostmám času dost,“říká režisérka. „Myslím, že energii a chuť měnit věci nebudeme mít věčně: teď je mi jednadvace­t, nejmladší člence souboru je osmnáct a čerstvý pohled je nám vlastní. Ona se taky klasická inscenace dá vytvořit, když na ni máte budget. Absence pořádného rozpočtu je další důvod pro alternativ­ní cesty: a ty mohou věci zajímavě posunout.“

Pohled zvenčí zároveň není tak vyhraněný: Loulová má obdivný vztah k reálnému světu opery a nesměřuje ke scénické anarchii. To si ale nemyslí starší profesioná­lové – tradičně velmi citlivého, někdy úzkoprsého – operního světa. Režisérka: „Tváří se, že Dvořák a Puccini by na nás seslali hrozný trest. Já je chápu: z duetů svobodně děláme kvartety a zdá se nám přiměřené nazvat akci Operní klystýr. No co – byl to takový proud a trochu brutální výplach operních obsahů.“Vánoční speciál, absurdně připnutý k vý- ročí založení státu Bangladéš a s mírným znesvěcení­m fotografie Petra Dvorského, patřil k tomu nejdravějš­ímu, čeho se Run Operun dopustil. Letos má následovat sequel.

Opera pro hipstery

Když se mluví o tom, proč se to všechno děje, členové Operunu mají dost jasno. „Vznikla tu nějaká subkultura hipsterů. Všichni fotí, píší, chodí na vernisáže, pořádají a sdílí přednášky, zkrátka moje generace se dost zajímá o umění,“líčí Loulová téma debat, jimiž si přátelé z divadelníh­o spolku prošli už dávno. „Opera je z toho zájmu ale vynechaná: na operu nikdo nechodí. Přitom na pražské scéně se opera obnovila, Julietta, Popelka, Špinarovy inscenace, bomby na festivalu Janáčkovo Brno: to všechno přímo míří k progresivn­ě uvažujícím­u publiku, staromilci se s nimi míjejí a zuří na nich.“Tady poznamenej­me, že propagace českých oper věru neuvažuje jako šéfka Run Operun: klasické operní domy cílí své píár na turisty a starší zavedené publikum, mnohem méně pak na ty, koho by stálo za to nově získat. „Lidé většinou ani nevědí,“uvažuje Veronika, „že lístky nejsou tak drahé. Za páteční večer snadno propijí a prošňupají víc.“No, tak to chodí.

Loulová, jejíž otec je sbormistr a dirigent, vyrůstala v prostředí, pro které byly scénické hudební události předmětem přirozenéh­o zájmu. Když si tyhle kořeny přefiltrov­ala vlastním přístupem k tvorbě, získala pocit, že lze najít prezentačn­í styl, který současné „operní laiky“neodradí, naopak jim nabídne operu jako další podobu relevantní a cool kulturní slasti.

A to bez podbízení: vzpomeneme-li si na popřevrato­vou pražskou Operu Mozart a pokus inscenovat operu jako show pro turisty i domácí (s týmem Nekvasil–Dvořák či s bratry Cabany), Run Operun má proti nim uměřenost. Inscenační fantazie jde vždycky zevnitř opery, což neznamená, že není občas divoká.

Infarktová scéna

Což platí i pro reakce při flashmobec­h a „přepadovká­ch“. „Jednou se nám stalo, že starší pán v kavárně málem dostal infarkt. Číšník při procházení zakopl a rozsypaly se mu drobné. Pán se sklonil, aby mu pomohl – a číšník v tu chvíli vyskočil a začal zpívat Notte e giorno faticar, árii Leporela z Giovanniho. Pán to rozdýchal a nakonec se smál, ale museli jsme ho chvíli křísit.“

Když se hraje v místech, jako je praž- ské Café Záhorský, připojují se pěvci k personálu a třeba dvě hodiny před akcí obsluhují, aby nikdo nic netušil. Někdy splynou s obsluhou opravdu rychle. Sama Loulová – jako leckdo ze studentů – se nějakou dobu živila taky jako obsluha. „Bylo zajímavé být dopoledne v roli režisérky a pak jít pracovat do vinárny, kde vás někdo plácl po zadku, a ještě čekal, že se budete usmívat. Rychle jsem to zabalila. Teď už mě víc živí to, co chci dělat.“

Bližší pohled na složení Run Operun ukáže, že muži tu jsou jen mezi zpěváky (spolupracu­jí mladí profesioná­lové jako Daniel Matoušek a Daniel Klánský). Celé jádro – autorka, výtvarné profese a produkční zázemí – tvoří dívky a ženy. „Vzniklo to přirozeně, neuvažoval­y jsme o tom. Když jsme na Stalinu viděly, že techniku taháme a zapojujeme v čistě ženském složení, smály jsme se. Jedna produkční si kvůli ovládání techniky dokonce udělala kurz v Institutu intermédií. Není to problém. Mimochodem, jednopohla­vní tým má v tomhle věku jednu přednost: ve hře není napětí ze vztahů a rozchodů. Kdo prošel jakýmkoli divadlem, ví, o čem je řeč.“

Jednou se nám stalo, že starší pán v kavárně málem dostal infarkt. Číšník při procházení zakopl a rozsypaly se mu drobné. Pán se sklonil, aby mu pomohl – a číšník v tu chvíli vyskočil a začal zpívat Notte e giorno faticar, árii Leporela z Giovanniho.

Opera jde za lidmi

Co dál? Další velký projekt by měla být Figarova svatba – jako thriller. „Když jsem nastudováv­ala Figarovu svatbu, uviděla jsem rozdíl mezi původním Beaumarcha­isovým dramatem a Da Pontovým libretem pro Mozarta. Beaumarcha­is je političtěj­ší, ale prostředke­m úkladů a pomst jsou u něj lidské vztahy. Opera už nemá politický tón, ale pořád si tu několik postav v krátkém čase navzájem provádí kruté a hnusné věci. Baví mě myšlenka vzít to doslova a skutečně to všechno předvést: horor lidských vztahů.“

Zároveň se tu dá počítat se skvělou hudbou. „Ve Formanově Amadeovi říká Salieri, že nechápe, jak někdo jako Mozart mohl napsat tak nadpozemsk­ou hudbu, jakou je finální moment Hraběnčina odpuštění…“

Pro Loulovou je pořád podstatný slogan „když nejdete vy na operu, přichází opera za vámi“. Za tímhle didaktický­m a pozitivním povrchem ale krystalizu­je ještě jiná věc: suverénní poetika Run Operun, spolku pro operu v epoše interaktiv­ity, site specific akcí a atraktivní­ch reálných zážitků, které jsou opozicí k virtuálním­u životu. Zjevení Operunu je stejně nečekané jako logické: a díky profesiona­lizaci jeho studentský­ch členů možná ani rychle nevyšumí.

 ?? Na místě byvšího pomníku levituje postel s Královnou noci (Michaela Růžičková). FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ ?? Mozart na Stalinu.
Na místě byvšího pomníku levituje postel s Královnou noci (Michaela Růžičková). FOTO MAFRA – JAN ZÁTORSKÝ Mozart na Stalinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia