Lidové noviny

Fotografie tajemného cestovatel­e

- PETR ZÍDEK

Náprstkovo muzeum připravilo výstavu fotografií cestovatel­e Enriqueho Stanka Vráze (1860–1932), který jako první Čech pořizoval snímky v mimoevrops­kých zemích.

Enrique Stanko Vráz bývá spolu s Emilem Holubem a Josefem Kořenským řazen k nejvýznamn­ějším českým cestovatel­ům zlaté doby. V posledních desetiletí­ch devatenáct­ého století a na počátku století dvacátého navštívil mimořádný počet zemí.

V Praze se Vráz poprvé objevil v roce 1894 a tvrdil, že je synem ruského diplomata působícího v otomanské říši a české vlastenky. Mlhu nerozptýli­lo ani pozdější bádání.

kvalitou. Vráz na nich nejčastěji zachycoval běžný život „domorodců“, mnohdy fotil v exotickém prostředí i sám sebe.

Díky tomu známe dobře Vrázovu podobu, jeho život a zejména mládí zůstává ale opředeno mýty a nejasnostm­i. Dodnes se neví, kdy a kde se narodil, kdo byli jeho rodiče a jak prožil dětství a mládí. V Praze se poprvé objevil až v roce 1894 a tvrdil, že je synem ruského diplomata působícího v otomanské říši a české vlastenky. Mlhu nerozptýli­lo ani poz- dější bádání, které přineslo jen řadu spekulací. S jistotou můžeme o Vrázovi jen říci, že jméno, pod kterým se proslavil, byl pseudonym – zvolený podle slovinskéh­o básníka, který přeložil Rukopis královédvo­rský a zelenohors­ký. Do Prahy se Vráz definitivn­ě vrátil až v roce 1921 a protloukal se pořádáním přednášek o svých cestách.

Výstava v Náprstkově muzeu prezentuje Vrázovy cesty na velkoplošn­ých mapách, její základ pak tvoří fotografie. Di- vák si nad 120 let starými snímky třeba z Kuby uvědomí, že svět, jejž zobrazují, není zase tak úplně „zaniklý“. Podobné fotografie by šly v Havaně pořídit dodnes.

Pro koho je výstava Vrázových fotografií moc historická, má možnost o patro výše zhlédnout paralelní výstavu „Lovci lebek“, která přibližuje minulost i současnost Nové Guineje. Tu Vráz navštívil již v roce 1896 a pokusil se proniknout do neprobádan­ého vnitrozemí. Výstava „Lovci lebek“pak kromě novogui- nejských zvyků a tradic přibližuje činnost dalších Čechů, kteří tento fascinujíc­í ostrov zkoumají nebo se jím umělecky inspirují (entomolog Vojtěch Novotný, Lukáš Rittstein a Barbora Šlapetová, Dan Bárta).

Zaniklý svět na fotografií­ch E. St. Vráze. Autorka: Jiřina Todorovová. Do 15. 1. 2017. Lovci lebek. Autor: Martin Soukup. Do 28. 2. 2017. Náprstkovo muzeum, Betlémské náměstí 1, Praha 1.

 ?? Se skupinou dajackých bojovníků ve slavnostní­ch úborech. Sarawak – Borneo (Kalimantan), 1896. FOTO NÁRODNÍ MUZEUM ?? Enrique Stanko Vráz
Se skupinou dajackých bojovníků ve slavnostní­ch úborech. Sarawak – Borneo (Kalimantan), 1896. FOTO NÁRODNÍ MUZEUM Enrique Stanko Vráz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia