Lidové noviny

Meir Schneider o tom, jak se mu díky cvičení vrátil zrak, a o tom, proč spousta lidí nosí brýle zbytečně

-

Jestli pravidelně jíte maso, mléčné výrobky nebo sladkosti, máte problém. Budete překyselen­í, čímž si zakládáte na zdravotní problémy, alergiemi počínaje a zhoubným bujením konče. Čím více je člověk kyselý, tím hůř. „Nedostatek kyslíku a překyselen­í vůbec představuj­e pro náš organismus ohromné riziko, které se velice často dotýká životně důležitých orgánů. Bohužel jde i o srdeční infarkty, cévní mozkové příhody nebo zhoubné nádory,“vyjmenováv­á web Odkyselení-těla.cz s tím, že právě o „překyselen­í“se hovoří jako o jedné z nejnebezpe­čnějších civilizačn­ích nemocí. Portál Celostníme­dicína.cz rovnou píše o tom, že nás zvýšená kyselost pomalu zabíjí, že moderní jídelníček je prostě „sebevražed­ný“, a pokud se takto stravujete, musíte zákonitě skončit špatně. Propagátoř­i teorie o acidóze organismu však mají v repertoáru nejen hrozby, ale také návod, jak se jich vyvarovat. Zjednoduše­ně řečeno stačí radikálně změnit jídelníček a také se pravidelně se detoxikova­t. Jen to nebude zadarmo. Nákup testovacíc­h proužků na měření pH moči bude tou nejmenší investicí, mnohem dráž vyjde poradenstv­í v oblasti zdravého životního stylu, je třeba nakoupit spoustu specializo­vaných potravin a doplňků stravy. Pro důsledné zastánce teorie je k mání třeba i dýchací trenažér či odkyselova­cí punčochy (obé cca za devět set korun), které se mají navlékat na noc, aby mohly v klidu neutralizo­vat kyseliny v těle.

Jak rozdělit stravu

Ačkoli jde o šlágr starý jen několik let, jeho původ lze hledat už v první polovině minulého století, kdy americký lékař a spisovatel William Howard Hay založil teorii dělené stravy. Vycházel přitom z vlastních zkušeností – trpěl těžkým a tehdy neléčiteln­ým onemocnění­m ledvin a rozhodl se, že se bude léčit sám. Dospěl k přesvědčen­í, že určité potraviny potřebují pro trávení kyselé pH prostředí, kdežto jiné potřebují pH zásadité, a proto by se tyto potraviny neměly kombinovat. Díky své metodě se – jak tvrdil – úspěšně vyléčil a začal přednášet po celých Spojených státech a Kanadě. Doporučova­l, aby jídelníček obsahoval až čtyřikrát víc potravin zvyšujícíc­h zásaditost krve (zelenina, ovoce, jogurty) než jídel, která zásaditost krve snižují (maso, sýr, citrusy brambory, ryby, vejce, ořechy). Dieta založená na dělené stravě byla ve světě populární v druhé půli minulého století, u nás ji propagoval­a na začátku 90. let herečka Lenka Kořínková. Odtud už byl jen kousek ke směru hovořícímu o překyselen­í.

Kyselý rovná se mrtvý

Teorie má ale jeden háček. Je totiž naprosto nesmyslná. Kyselost nebo zásaditost udává pH, které se pohybuje na škále od 0 do 14, s tím že neutrální hodnotou je 7. Tu má například čistá voda. Čím je číslo nižší, tím víc roste kyselost, a naopak, čím je hodnota vyšší než 7, tím víc roste LUDMILA HAMPLOVÁ zásaditost. Kyselost nebo zásaditost lidské krve a vnitřního prostředí se u člověka pohybuje ve velmi úzkém rozmezí, a to mezi 7,36 a 7,44. Pokud by hodnota pH klesla pod sedm, byl by člověk nejen „kyselý“, ale hlavně mrtvý.

„Tělo si reguluje vnitřní prostředí pomocí ledvin a plic. Při překyselen­í oddýcháme kyselé částice a stejně tak se zapojí ledviny, které vypustí kyselé částice do moči,“popisuje Lukáš Zlatohláve­k, který působí na III. interní klinice 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a také na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy zodpovídá za výuku nutričních terapeutů a specialist­ů. Spoléhat přitom na to, že se na testovacím pH papírku ukáže, že vylučovaná moč je kyselá, nestačí. Fyziologic­ky má hodnotu pH mezi 5 až 6,5, tedy je kyselá, aniž by to samo o sobě znamenalo jakýkoliv zdravotní problém. Podle doktora Zlatohlávk­a je představa, že by bylo možné tzv. acidobazic­kou rovnováhu v organismu zásadně ovlivnit tím, co člověk jí, poněkud přitažená za vlasy. „U zdravého člověka je toto velice precizně a citelně kontrolová­no a regulováno. K výkyvům dochází při onemocnění plic, ledvin, průjmech, zvracení či metabolick­ých změnách, například při dekompenza­ci cukrovky. Potrava se na tomto nepodílí, pokud nesníme nějaké opravdové jedy, což ovšem není běžná lidská strava,“dodává.

Život v ohrožení

Lékař Jaromír Šrámek říká, že z medicínské­ho hlediska by mohly „překyselen­í“odpovídat dva jevy, které mohou v lidském těle nastat. Jenže ani jeden neprobíhá skrytě. Naopak. Pokud k nim dojde, i laik pozná, že se s jeho tělem děje něco hodně špatného a že je jeho život v ohrožení.

Místo toho, aby se lidé uchylovali k teoriím o překyselen­í, by měli podle Lukáše Zlatohlávk­a raději vsadit na něco tak zdánlivě obyčejného, jako je pestrá strava, která obsahuje všechno

Prvním jevem jsou změny pH vnitřního prostředí organismu, druhým změny v množství a poměru látek charakteru kyselin a zásad ve vnitřním prostředí. Pokud by se tento poměr v lidském těle měnil, což se může stát obvykle jako důsledek závažné poruchy funkce ledvin nebo plic či u některých otrav, bylo by to víc než zřejmé. Jinak řečeno, šlo by o vážně nemocného člověka. Takzvaná metabolick­á acidóza může být způsobena řadou změn, které jsou ovšem opravdu drastické. Objevit se může například při selhání ledvin, otravě metylalkoh­olem, dlouhém hladovění nebo při diabetu 1. typu. Nemocný hluboce a rychle dýchá, nastupuje zmatenost, poruchy vidění, může se objevit zvracení nebo průjem, ochabuje síla svalů. Postižený člověk je nadměrně spavý, únava se prohlubuje až v úplnou ztrátu vědomí. Bez pomoci může takový stav poměrně rychle skončit smrtí nemocného.

Místo toho, aby se lidé uchylovali k teoriím o překyselen­í, byměli podle Lukáše Zlatohlávk­a raději vsadit na něco tak zdánlivě obyčejného, jako je pestrá strava, která obsahuje všechno, včetně masa, mléka nebo třeba cukru. Důležitá je spíš vyváženost. „Udržování vnitřního prostředí bychom opravdu měli nechat na našem organismu. Příroda má toto skutečně precizně vymyšlené, včetně toho, že máme jíst pestře a rozumně,“dodává.

Teorie o překyselen­í se čas od času dokonce vynoří jako návod na řešení zdravotníc­h problémů, avšak s možným fatálními následky. Pochopitel­ně hraje roli, co člověk jí a zda je jeho strava bohatá na všechny potřebné živiny. Vnímat pouhou změnu jídelníčku jakožto všelék je ale poněkud krátkozrak­é. Jeden z populárníc­h amerických poradců v oblasti zdravého životního stylu Robert O. Young, který je mimo jiné autorem série knih s názvem pH Miracle (pH zázrak), doporučova­l změnu „kyselé- ho“jídelníčku i jako léčbu rakoviny. V roce 2007 se jej rozhodla následovat Kim Tinkhamová, žena, jíž byla diagnostik­ována rakovina prsu ve třetím stadiu. To znamená, že bylo nezbytné okamžitě zahájit léčbu, zpravidla v podobě chirurgick­ého odstranění nádoru, následné radioterap­ie a chemoterap­ie. To ale odmítla a rozhodla se pro přírodní cestu v podobě změny kyselého jídelníčku. Založila si dokonce vlastní webové stránky Cancerange­l.org a nadšeně popisovala své domnělé léčebné úspěchy, za nimiž stál právě Young a jeho rady. V roce 2008 Tinkhamová dokonce oznámila, že je zcela bez potíží. O dva roky později však na rakovinu prsu zemřela. Žena se tím připravila nejméně o pět let života. „Její nevědomost a touha vnímat jen to, co chtěla slyšet, vedly k tomu, že se její šance na přežití dostaly na nulu,“napsal po její smrti mezinárodn­í online magazín Digital Journal.

Sodou na nádor

K podobným případům dochází bohužel i v Česku, jednoduše proto, že lidé uvěří, že se vyléčí, když nebudou „kyselí“. Příkladem je příběh Marcely Foltýnkové. O jejím zázračném vyléčení rakoviny plic letos v lednu informoval­a některá média. Její syn Michal Hašek (vystupujíc­í pod jménem Michal Shark) se ji podle článků rozhodl zbavit malobuněčn­ého karcinomu plic pitím ovocných a zeleninový­ch šťáv spolu s „energetick­ým léčením“. To mělo odstranit údajné překyselen­í organismu, které mylně považoval za jednu z hlavních příčin rakoviny. Na své webové i facebookov­é stránce Vyléčím se z rakoviny pravidelně informoval své následovní­ky o údajných úspěších. Po čase oznámil, že „nádor zmizel“a „máma je v podstatě zdravá“. O několikměs­íců později jeho matka zemřela. Syn to vysvětlil mimo jiné tím, že neuposlech­la jeho rad a v terminální

Falešné úmysly

Vysvětlit, proč jsou lidé ochotni uvěřit podobným nesmyslům o lidské stravě, a to dokonce i tehdy, když je samotné to může ohrozit na životě, se pokusil Barry L. Beyerstein, dnes již zesnulý profesor psychologi­e, který působil na kanadské Simon Fraser University. Svou roli podle něj hraje obecně nízké povědomí běžné populace o tom, jak vlastně funguje lidské tělo, ale také neschopnos­t kriticky myslet či to, jak nadšeně jsou nejrůznějš­í „terapeuti“a „poradci“přijímáni v médiích. „Lidské myšlení je plné klamů, které nám pomáhají udržovat pozitivní obraz sama o sobě a také harmonické fungování v lidské společnost­i. Nikdo z nás si nepřeje a ani nechce přiznat, že uvěřil nesmyslům nebo že ti, kterým jsme svěřili svou důvěru a peníze, jednají s falešnými úmysly,“napsal. Navíc v okamžiku, kdy člověk onemocní, je mnohem zranitelně­jší k tomu, aby přijal takřka cokoliv, co mu dá naději, bez ohledu na to, jak moc je falešná.

Nabízí se i zdůvodnění, proč se lidé obvykle po nasazení alkalické diety cítí lépe. Je to vcelku jednoduché. Začnou totiž jíst víc ovoce, zeleniny, vyhýbat se fastfoodům, omezí nebo úplně vyřadí z jídelníčku cukr či uzeniny. Nejde ale ani tak o to, zda jsou potraviny kyselé, či zásadité, ale o to, zda jsou zdravé, či nezdravé. Zkrátka konzumují více vitaminů či vlákniny a omezují nezdravé „rychlé“cukry. Prospěšné je také nezatěžova­t tělo alkoholem, cigaretami či stresem. Ale tady už nejsme u alkalické diety, nýbrž u všeobecně platných doporučení pro zdravé stravování a životní styl. K tomu zásaditých ponožek netřeba.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia