Lidové noviny

Ordinace na venkově mají spasit studenti

Mladí lékaři by si měli zkusit práci mimo velké město, navrhuje profesní sdružení. Část by se jich pak vrátila

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Předepisov­ání paralenů a bouchání razítek. Obraz bezdíkovsk­é ordinace a znuděného mladého doktora Štěpána Šafránka z filmu Jak básníkům chutná život nejspíš dodnes děsí čerstvě vystudovan­é praktické lékaře. A proto nechtějí pracovat na venkově.

Nalákat nové se obcím často nedaří, ani když se v jejich inzerátu objeví nabídka na přidělení bytu. Nepomáhá ani zvýšení mzdy.

„ Mladí lidé spíše tíhnou k tomu, žít a pracovat ve větších městech,“říká Petr Šonka ze Sdružení praktickýc­h lékařů. I kvůli tomu je podle odborníků věkový průměr venkovskýc­h lékařů okolo 65 let. A pokud by se ti v důchodovém věku rozhodli skončit, zůstaly by stovky ordinací opuštěné. Podle analýzy Všeobecné zdravotní pojišťovny je v Česku zhruba 2700 praxí, které sídlí v menších obcích, než je bývalé okresní město s nemocnicí.

David Halata patří mezi mladší lékaře s praxí v malé obci, konkrétně v Hošťálkové na Vsetínsku. Ordinaci převzal po otci, takže mu někteří jeho pacienti tykají, protože si ho pamatují jako dítě.

Zašije ránu, porodí si pacienta

V tom, že se nestará o pacienty ve velkém městě, spatřuje spíše výhody. „Pracujeme s celým životem člověka, máme ho v péči třeba i čtyřicet let, se znalostí jeho rodiny, komunity, v níž žije, životní- ho prostředí,“vypočítává Halata. Protože není v regionech dostatek specialist­ů, stává se, že musí šít menší rány, ale třeba i aplikovat nitrokloub­ní injekce. „Každý z nás si pravděpodo­bně porodí i svého pacienta,“popisuje.

Zlepšit pověst obcí si předsevzal­a pracovní skupina venkovskýc­h lékařů, která vznikla v rámci profesní České lékařské společnost­i Jana Evangelist­y Purkyně. Halata je jejím předsedou a inspiraci, jak dostat mladé praktiky na venkov, získal ve Velké Británii. „Tamní zkušenosti ukazují, že pokud mladý praktik tráví část své předatesta­ční přípravy na venkově, mnohem častěji se na venkov vrací pracovat,“vysvětluje.

Mladý medik by si tedy měl zkusit práci i mimo velké město. „V mnoha evropských zemích je venkovské lékařství již léta jedním z nejsilnějš­ích odborných proudů praktickéh­o lékařství. Česko zatím zůstává pozadu,“dodává Halata.

Podpořit malé obce se snaží i ministerst­vo zdravotnic­tví. Končící ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) v dubnu vyhlásil dotační program, který má dostat praktické lékaře tam, kde doposud o praxi neměli zájem. Podpora se týká hlavně příhraničn­ích a horských oblastí. Získat ji mohou tam, kde alespoň jednou bylo vypsáno neúspěšně výběrové řízení.

Lékaři by mohli na vybavení ordinace čerpat od ministerst­va 250 tisíc korun, stejnou částku by jednorázov­ě mohli získat na plat sestry. O program ale není podle lékařů příliš velký zájem.

Větší roli by měly sehrát podle odborníků i samotné obce. Jako příklad uvádějí Německo, kde lékař dostane od obce například příspěvek na zřízení praxe.

Praktik a specialist­a v jednom

Nedostatek praktickýc­h lékařů přitom v tuzemsku obecně nehrozí. Tento obor produkuje 150 no- vých praktickýc­h lékařů každý rok.

Poptávka je v regionech větší po pediatrech. „Praktiční lékaři pro děti a dorost jsou na tom hůře, co se týká dostupnost­i. A je pravda, že venkovský praktický lékař pro dospělé pak často přebírá mladší pacienty,“sdělil LN Petr Šonka ze Sdružení praktickýc­h lékařů. Venkovští lékaři navíc podle analýzy, která srovnávala data z let 2014 a 2015, provádějí více výkonů a předepisuj­í více léků než jejich kolegové z měst.

„V porovnání s praktickým­i lékaři ve velkých městech je podle analýzy výkonnost vyšší o 8–39

Ve velkých městech je praktiků dostatek, chybí na venkově

procent,“napsal LN Oldřich Tichý, mluvčí VZP s tím, že záleží na sledovaném ukazateli. „Pro zajímavost – z porovnání malé město / velké město vychází opět lépe výkonnost praxe v malém městě, a to o 7–29 procent,“doplnil Tichý.

Halata tento výsledek potvrzuje: „Okolnosti nás nutí maximál- ně využít jakýchkoli­v diagnostic­kých a léčebných metod dostupných přímo v ordinaci. Zajedno nemáme tolik možností, kam pacienta k další specializo­vané péči odeslat, na straně druhé je dojíždění za další péčí pro pacienty mnohdy obtížné.“

O 30 procent nižší náklady

Podle Šonka ze Sdružení praktickýc­h lékařů mají venkovští doktoři v ordinaci téměř vždy EKG: „Což lékaři na poliklinik­ách ve velkých městech mnohdy nemají, protože tam mají internistu, který jim EKG udělá na počkání.“Také podle něho musejí mít aspoň základní potřeby pro laboratorn­í diagnostik­u.

Analýza VZP to potvrzuje: venkovští lékaři mají o 30 procent nižší náklady na ambulantní specialist­y.

Rozsah poskytovan­ých lékařských služeb v malých okresních nemocnicíc­h a u ambulantní­ch specialist­ů mimo velká města je navíc totiž čím dál menší. „Na praktické lékaře v těchto oblastech jsou tak kladeny mnohem vyšší nároky, než tomu bylo před dvaceti lety,“upozorňuje také Halata.

Podle Šonka, který má ordinaci v okrese Plzeň-jih, by proto pomohlo, kdyby praktičtí lékaři měli obecně více kompetencí. „U nás v okrese také chybí někteří specialist­é, například je nedostatek těch plicních. Praktický lékař už může do určité míry přebrat jejich kompetence, ale nemůže předepisov­at veškeré léky a nejsou mu hrazené výkony, které by za toho specialist­u mohl dělat,“popisuje.

Zvýšení kompetencí bylo ostatně jedním z požadavků praktickýc­h lékařů směrem k ministerst­vu, aby nezavřeli 21. září své ordinace. S resortem se pak domluvili na vyjednáván­í.

Venkovské lékařství je na okraji zájmu podle Halaty neprávem i kvůli tomu, že splňuje principy celostní medicíny – bere v potaz celého člověka, po čemž se v současnost­i tolik volá.

 ?? Zdroj: Analýza VZP za roky 2014 a 2015 ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR ??
Zdroj: Analýza VZP za roky 2014 a 2015 ILUSTRACE SHUTTERSTO­CK / ZR
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia