Lidové noviny

Armáda vyhlíží velké přezbrojen­í

- MARTIN SHABU

Podle bývalého náčelníka generálníh­o štábu Jiřího Šedivého čeká příštího šéfa armády příprava na „klasickou“válku.

LN Kdy jste se potkali v armádě s generálem Opatou?

Když jsem byl v roce 1994 velitelem brigády rychlého nasazení, byl mým důstojníke­m.

LN Jak si ho pamatujete?

Je to tělem i duší voják. V jednání je přímý. Dovede říci názor, i když ví, že bude mít silné oponenty a že to může mít negativní vliv na jeho kariéru. Svůj názor zkrátka řekne a dovede si za ním stát. Také je pravda, že říká zpravidla odborně správná stanoviska, takže jen málo lidí je schopných se mu postavit. Je to totiž praktik. LN Jak se to projevuje?

Byl mimochodem jedním ze tří vojáků, kteří během mise UNPROFOR na Balkáně pomohli francouzsk­ým kolegům. Skočil tehdy do obrněného transporté­ru s generálem Petrem Pavlem a plukovníke­m Karlem Klinovským. Je to prostě stateč- ný člověk. Jako vojáka si ho velmi vážím.

LN Dokázal by uřídit celou armádu?

Byl jedním z kandidátů na funkci náčelníka generálníh­o štábu po Pavlovi. Má za sebou funkci zástupce náčelníka generálníh­o štábu a šéfa operačního střediska. Je vzdělaný, vystudoval školu americké námořní pěchoty. Absolvoval také Královskou akademii obranných studií v Londýně, což je vysoká válečná škola. Momentálně vykonává pozici reprezenta­nta náčelníka generálníh­o štábu při SHAPE v Belgii. Až se bude rozhodovat, kdo nastoupí po generálu Bečvářovi, bude podle mě pan Opata jedním z kandidátů.

LN Přibližte prosím, jak vlastně vypadá jeho práce zástupce české armády při NATO?

Prosazuje tam coby vojenský představit­el názory a zájmy čes- ké armády. Podílí se na aktivitách tamního velitelstv­í.

LN Jaké nejdůležit­ější úkoly příštího náčelníka generálníh­o štábu čekají?

Bude muset pokračovat v druhé vlně modernizac­e naší armády. Hodně se mluví o 7. mechanizov­ané brigádě. Ta stojí před vyzbrojení­m novými obrněnými transporté­ry a spojovací technikou. Není přezbrojen­á tak jako brigáda rychlého nasazení.

LN Co jiného před ním vyvstane?

Je to otázka přístupu k výcviku. Zacílení, kdy byla armáda nasazena v různých misích po světě, například v Afghánistá­nu, se musí přeměnit i na potenciáln­í hrozbu od Ruska, byť nevěřím, že ke konkrétním­u střetnutí dojde. Příští náčelník ale bude muset pokračovat v přípravě na klasické vedení bojové činnosti.

 ?? FOTO ČTK ?? Jiří Šedivý
FOTO ČTK Jiří Šedivý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia