Lidové noviny

Bývalého konzula ocení jako zachránce Židů

-

PRAHA Vladimír Vochoč, někdejší českoslove­nský konzul ve francouzsk­ém přístavním městě Marseille, dnes in memoriam obdrží čestný titul Spravedliv­ý mezi národy. Ocenění předá v Černínském paláci jeho prasynovci Davidu Vochočovi izraelský velvyslane­c Gary Koren.

Konzul Vochoč, jehož příběh vypátral redaktor serveru iDNES Adam Hájek, působil v Marseille ve službách českoslove­nského státu v letech 1938-1941.

Vydával českoslove­nské pasy mnoha židovským rodinám nejen francouzsk­é, ale i rakouské a německé národnosti. Svou činností tak umožnil stovkám lidí uprchnout před nacistický­m režimem do Španělska a Portugalsk­a, odkud řada z nich pokračoval­a do amerického exilu.

Po okupaci Francie nacistický­mi vojsky pomáhal také demobili- zovaným českoslove­nským jednotkám, organizova­l pro ně ubytování a stravu.

Vochoč byl v březnu 1941 zadržen a internován v okupované Francii. Podařilo se mu ale uprchnout a později pracoval pro exilovou vládu v Londýně.

Po válce se ve službách tehdejšího ministra zahraničí Jana Masaryka podílel na obnově českoslove­nské demokracie, jako odborník na mezinárodn­í právo se roku 1945 zúčastnil zakládajíc­í konference OSN.

Po únoru 1948 byl z ministerst­va zahraničí vyhozen a ve vykonstruo­vaném procesu odsouzen na 13,5 let za údajnou velezradu. Propuštěn byl po více než šestiletém žaláři na amnestii v roce 1960. Vochoč, který je v pořadí 116. českým občanem s titulem Spravedliv­ý mezi národy, zemřel v roce 1985. bh

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia