Lidové noviny

Ptáků ubývá. Kvůli zelené poušti

-

PRAHA Vrabci, pěnkavy nebo skřivani jsou v české krajině stále vzácnější. Ornitologo­vé varují, že nejvíce ubývají opeřenci v zemědělské krajině. Aktuální Zpráva o životním prostředí za rok 2015 upozorňuje, že od roku 1982 do současnost­i se celkové počty ptáků snížily celkově zhruba o šest procent. Populace lesních druhů ptáků poklesla o 16,6 procenta a v zemědělské krajině, tedy u polních a lučních ptáků, až o 31,2 procenta.

Trend poukazuje na to, že se v ČR zhoršuje stav krajiny, snižuje biodiverzi­ta a tím i pestrost druhů, píše se v dokumentu. „Jde například o skřivana, strnada obecného nebo čejku, která bývala dříve na téměř každém poli a v současnost­i patří k ohroženým druhům,“konstatova­l ředitel České společnost­i ornitologi­cké Zdeněk Vermouzek. Nová zpráva o stavu životního prostředí byla zveřejněna v knihovně připravova­né legislati- vy, zpracovala ji česká informační agentura životního prostředí CENIA. Ministerst­vo životního prostředí ji nechce blíže komentovat. Úřad podle mluvčí resortu Petry Roubíčkové více než dvousetstr­ánkovou zprávu v těchto dnech dokončuje a na vládu pošle koncem listopadu. Z jednání kabinetu, které bude příští středu, ji stáhl.

Podle Vermouzka jsou data ve zprávě založena na výzkumu České společnost­i ornitologi­cké a připravují se systémem občanské vědy. To znamená, že údaje v terénu sbírají dobrovolní­ci. Díky tomu existují relevantní údaje od roku 1982 až po současnost.

Přežije jen málo živočichů

Zpráva uvádí, že nepříznivý stav přírodních stanovišť souvisí s tím, že krajina je ekologicky nestabilní. Na trend mají vliv i změny klimatu.

„U zemědělské krajiny to zapříčinil způsob hospodařen­í a jeho intenzita,“poznamenal Vermouzek. Lány polí jsou stále velké a pěstují se na nich stejné plodiny, často za použití toxických chemikálií, vysvětlil. „Výsledkem je, že taková krajina není ve skutečnost­i živou, ale je to zelená poušť. Známe pole řepky a kukuřice. Přestože jsou na první pohled zelené, tak velmi málo živočichů a divokých rostlin v nich má možnost přežít. Prostor není ani pro ptáky, kteří jsou na těchto složkách biodiverzi­ty závislí,“dodal Vermouzek.

Pokud chce česká vláda problém řešit, měla by se podle něj obrátit na celkovou zemědělsko­u politiku Evropské unie a nastavení dotací směřujícíc­h do zemědělstv­í. čtk

V Česku rapidně ubývá ptáků. U polních a lučních druhů je to až 31 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia