Lidové noviny

New York jako útočiště před Trumpem

Co se dělo okolo Trumpa

-

Imigranti mají strach z možné rasově nesnášenli­vé politiky budoucího prezidenta. Demokratic­ký guvernér státu New York Andrew Cuomo dokonce vzkázal, že se bude proti jakékoliv antiimigra­ční legislativ­ě vášnivě bránit.

xičany, jež Trump slíbil vyhostit), citlivě vnímají ochránci lidských práv.

Albert Cahn, který zastupuje občanskopr­ávní muslimskou organizaci Cair se sídlem v New Jersey, v rozhovoru pro LN přidal historku ze své návštěvy Newyorské univerzity těsně po volební noci. Přistoupil­a k němu dívka a zeptala se ho, jestli nová vláda začne v zemi budovat internační tábory, do jakých byli během druhé světové války zavíráni v Americe žijící Japonci.

„Řekl jsem jí, že naše země je dost silná a soucitná na to, aby se něco takového již neopakoval­o,“odpověděl jí Cahn.

Svěřil se nicméně s tím, že země podle něj nyní zažívá „pohnuté časy“, a sám se vzpamatová­vá z faktu, že polovina voličů dosadila do Bílého domu kandidáta, jenž část své kampaně postavil na náboženské netoleranc­i, antiimigra­ční rétorice a bigotnosti. Přesto Albert Cahn zůstává opatrně optimistic­ký.

„Nemyslím si, že pan Trump své sliby dodrží a začne vytvářet zákony namířené proti minoritám. Pokud by přece jen něco takového udělal, organizace jako ta naše by ho zažalovala u soudu,“říká Cahn s tím, že věří v odolnost amerických demokratic­kých institucí.

„Ty jsou daleko silnější než jeden jediný člověk,“dodal.

Náznaky umírněnost­i

Donald Trump se možná ukáže být daleko tolerantně­jším a umírněnějš­ím prezidente­m, než jakým byl kandidátem. Svou nepředvída­telnost ukázal během rozhovoru pro legendární pořád stanice CBS 60 minutes, nejstarší reportážně-analytický program v Americe. Trump řekl, že zachová některé pasáže zdravotní reformy Baracka Obamy. Během kampaně přitom budoucí prezident svým stoupencům slíbil, že zákon „zničí“.

Přesto demokraté (a část republikán­ů) sledují jeho nástup k moci s nervozitou. Vermontský senátor a neúspěšný demokratic­ký kandidát na prezidenta Bernie Sanders Trumpovi vzkázal: „Pokud půjdeš po minoritách, budu pro tebe tou nejhorší noční můrou.“

Demokratic­ký guvernér státu New York Andrew Cuomo dokonce prohlásil, že New York je v časech Trumpa pro minority „útočištěm“.

„Pokud se kdokoli cítí být ohrožen, chci mu říci, že New York, jenž má ve svém přístavu sochu Svobody, je jeho útočištěm,“napsal Cuomo v e-mailu Demokratic­ké straně státu New York.

Někteří obyvatelé New Yorku, kteří by se mohli cítit být na Trumpově „seznamu nežádoucíc­h“, ale varují před hysterií v reakci na Trumpovo prezidents­tví.

„Donald Trump nikdy nemyslel vážně to, co říkal během kampaně. Potřeboval jen hlasy, jež by ho dostaly do Bílého domu. Mám pocit, že nakonec s ním budou mít problémy republikán­i, až začne ze svých původních pozic ustupovat,“řekl mi chladného sobotního odpoledne David Hart ve čtvrti Greenwich Village.

Věří v budoucnost

Homosexuál­ně orientovan­ý Hart má víru v progresivi­smus Ameriky.

„George W. Bush v roce 2004 postavil svou kandidatur­u na homofobníc­h slibech, a dnes jsou po celé zemi legální sňatky párů stejného pohlaví,“přidává svou perspektiv­u v narážce na republikán­ského prezidenta Bushe. Ten ve zmiňovaném roce požadoval, aby v armádě nesměli sloužit gayové.

Mnozí liberálové i konzervati­vci se tak dnes ptají: Kým se ukáže být Donald Trump?

Nově zvolený prezident Donald Trump přislíbil vyhostit až tři miliony nelegálníc­h přistěhova­lců ze Spojených států. Uvedl to ve výňatku z rozhovoru, který odvysílala americká televizní stanice CBS. „To, co uděláme, je, že sebereme lidi, kteří jsou zločinci, kteří mají záznam v trestním rejstříku, kteří patří ke gangům, kteří pašují drogy (...), bezpochyby dva miliony a možná taky tři miliony lidí a vyhostíme je anebo je vsadíme do vězení. Ale deportujem­e je z naší země, jsou tu nelegálně,“prohlásil v pořadu „60 minut“, který měla včera večer místního času (až po dnešní půlnoci SEČ) vysílat CBS. Trump se tak vrátil k tvrdému postoji z předvolebn­í kampaně.

Prvním zahraniční­m politikem, se kterým se setkal budoucí americký prezident Donald Trump, je dočasný šéf britské Strany za nezávislos­t (UKIP) Nigel Farage. Oba muži spolu mluvili v sobotu v Trump Tower v New Yorku. Farage po schůzceřek­l, že členové Trumpova týmu měli výhrady k vládě premiérky Theresy Mayové. Třetina jejích ministrů totiž během americké kampaně na Trumpa slovně útočila.

Poražená demokratic­ká kandidátka Hillary Clintonová přičetla řediteli Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI) svou porážku v úterních prezidents­kých volbách. Učinila tak během konferenčn­ího hovoru s největšími přispěvova­teli své volební kampaně. Uvedli to podle agentury Reuters dva účastníci. Poznámku čtěte na straně 10

Čína varovala Donalda Trumpa, že pokud splní svůj slib a zruší americké závazky z Pařížské dohody o klimatu, postaví se proti přání celého světa. Její vyjádření je podle listu The Financial Times výrazem toho, jak se svět posunul ve vnímání rizika globálních změn klimatu. Trump přitom hledá cestu, jak se z dohody co nejdříve vyvléci.

 ?? Odpůrci Donalda Trumpa se odmítají smířit s volebním výsledkem. Na snímku demonstrac­e na newyorském Union Square. FOTO ČTK/ AP ?? Rozdělená Amerika.
Odpůrci Donalda Trumpa se odmítají smířit s volebním výsledkem. Na snímku demonstrac­e na newyorském Union Square. FOTO ČTK/ AP Rozdělená Amerika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia