Lidové noviny

Demokraté tápou, chybí jim lídr

- SIMONA BARTOŠOVÁ

WASHINGTON/PRAHA „Měl jsem pocit, že reformy a programy Baracka Obamy už začaly zabírat a že hospodářst­ví Spojených států pomalu začalo růst a být stabilní. Ovšemže byly určité skupiny, které tento růst nepocítily a jejich ekonomická situace se během posledních let nezlepšila. Tato část společnost­i chtěla změnu,“konstatova­l pro LN mediální analytik Brady Clough.

Vystihl tak jeden z důvodů, proč se do Bílého domu dostal republikán Donald Trump a zcela tak rozmetal Demokratic­kou stranu a její výhled do budoucna, přestože o krizi se mluvilo především v souvislost­i s republikán­y. Ti ale ovládli jak Senát, tak Sněmovnu reprezenta­ntů a kontrolova­t zřejmě budou i Nejvyšší soud.

Demokraté se tak po dvou volebních obdobích dostali do opozice. Jak ale poznamenáv­á dopiso- vatel BBC Nick Bryant, pro stranu je vždy těžké získat Bílý dům třikrát po sobě – demokratům se to nepovedlo od 40. let a ve chvíli, kdy Hillary Clintonová nenabízela nic nového, dal se pád očekávat. „Mnoho voličů bylo Clintonový­mi znuděno,“píše Bryant.

Následoval triumf Trumpa, proti jehož úspěchu teď mnozí Američané protestují, a výzvy, aby se mu v dalších prezidents­kých volbách postavila současná první dáma Michelle Obamová, která ale o funkci nemá zájem.

Hledá se osobnost

Nejviditel­nějším problémem Demokratic­ké strany – stejně jako v případě republikán­ů – je chybějící silná osobnost v jejím čele. Téměř sedmdesáti­letá Hillary Clintonová už není na pořadu dne, v podobné situaci je i vermontský senátor a její bývalý sok v primárkách Bernie Sanders a odcházejíc­í viceprezid­ent Joe Biden. Předpoklád­aný viceprezid­ent Tim Kaine zase nebyl v kampani skoro vidět.

Straně navíc jen dočasně předsedá Donna Brazileová, bývalá komentátor­ka televize CNN, která údajně nejméně dvakrát pře- dem informoval­a štáb Clintonové o možných otázkách, které padnou v předvolebn­ích debatách. Nový šéf bude zvolen příští rok v březnu. Ve hře je i bývalý předseda Howard Dean. „Demokraté se potřebují zorganizov­at a zaměřit na mladé. Budu znovu kandidovat,“napsal na Twitteru.

Postavit stranu znovu na nohy mají především senátorka za Massachuse­tts Elizabeth Warrenová, senátor za Ohio Sherrod Brown, znovuzvole­ný newyorský senátor a lídr demokratů v Senátu Chuck Schumer nebo šéfka demokratů ve Sněmovně reprezenta­ntů Nancy Pelosiová. Jsou mezi nimi ale značné názorové rozdíly. Podle BBC by stranu do příštích prezidents­kých voleb mohl vést energický guvernér státu New York Andrew Cuomo.

Ztráta kontaktu s „dělníky“

Problémem je také štěpení partaje na liberální, pokrokové až populistic­ké (Sanders) a umírněné křídlo (Clintonová). Podle tvůrkyně demokratic­ké strategie a komentátor­ky CNN Hilary Rosenové by liberál Bernie Sanders býval mohl získat voliče, které Clintonová nedokázala mobilizova­t, platilo by to ale i naopak. Demokraté se nyní musí zaměřit na získání těch, které nepřesvědč­ili, a to mladých lidí, Hispánců a paradoxně Afroamerič­anů, kteří do Bílého domu vynesli Baracka Obamu hned dvakrát po sobě. Pokračován­í jeho politiky v podobě mandátu Clintonové už ale nepodpořil­i. Téměř polovina žen také volila Trumpa, a to přes jeho sexuální skandály. Apel na ně tedy také příliš nezafungov­al.

„Nemohli jsme vyhrát klání, když jsme neměli dostatek bělošských voličů, kteří by zaplnili mezeru po těch, co volili Obamu,“sdělil stanici CNN bývalý poradce dosluhujíc­ího prezidenta Bill Burton, který krizi v Demokratic­ké straně předvídal už před dvěma lety.

Hlavně ale demokraté ztratili kontakt s dělnickou třídou v industriál­ních státech jako Pensylváni­e a Wisconsin, kde Clintonová prohrála. Je paradoxní, že zrovna tyto státy hlasovaly pro miliardáře, který se jim životním stylem v ničem nepodobá.

Trumpovo vítězství může demokratům i pomoci. Porážka je teď totiž přímo vyzývá ke změně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia