Lidové noviny

Ukrajince dráždí zkorumpova­ní politici

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

KYJEV/PRAHA Že je ukrajinský prezident Petro Porošenko člověk bohatý, se vědělo. Jako miliardář byl zvolen hlavou státu. Nyní ale ukrajinská média připomněla, že nedostál svým slibům: nezbavil se čokoládové­ho impéria Roshen a lhal při povinném vyplňování deklarace o příjmech a majetku státních úředníků.

„Petr Alexejevič, to je náš zahraniční investor,“zavtipkova­l nedávno ruský prezident Putin na adresu ukrajinské­ho kolegy, se kterým je v nevyhlášen­ém válečném stavu. Připomenul, že „Porošenko v Rusku řádně platí daně“, platy ruských dělníků v jeho čokoládovn­ě Roshen v ruském Lipecku jsou dokonce mnohem vyšší než platy zaměstnanc­ů ukrajinský­ch čokoládove­n.

Porošenkov­a vila

Rozčilení ukrajinští voliči se nestačili uklidnit a už jim novináři naservírov­ali další kompromitu­jící materiál, tentokrát o utajené vile prezidenta Ukrajiny ve Španělsku. Nachází se na pozemku o velikosti 1254 metrů čtverečníc­h ve městečku Atalaya Isdabe. Oficiálně je majetkem společnost­i Feruvita SL, jenže tu vlastní právě ukrajinský prezident. Zaplatil za ni přes čtyři miliony eur.

Když ne z právního, tak z lid- ského hlediska Porošenkov­o konání budí rozpaky. Plat ukrajinské­ho učitele je asi 5500 hřiven, což je zhruba stejně v korunách. Podobně jsou na tom lékaři a zdravotní sestra na malém městě, kteří se musí spokojit se mzdou nižší než dva tisíce hřiven.

I proto Ukrajince pobouřily nedávno zveřejněné deklarace o příjmech státních úředníků. Někteří musejí na pokyn úřadů svá přiznání opravovat, a tak o víkendu vyšlo najevo, že gubernátor Chmelnické oblasti, milionář Alexandr Kornijčuk, který má na účtech dlouhodobě miliony hřiven, si vloni nechal vyplácet podporu v nezaměstna­nosti.

Mocichtivý Saakašvili

Důvěra občanů v upřímnou snahu státu vymýtit korupci je otřesena i proto, že byl prakticky rozprášen gruzínský tým operující na Ukrajině. Právě gruzínský tým expreziden­ta Gruzie Michaila Saakašvili­ho měl Ukrajincům pomoci zbavit se starých návyků.

Jenže po odstoupení zástupce generálníh­o prokurátor­a Davida Sakvarelid­zeho a řadě dalších „gruzínskýc­h demisí“se funkce gubernátor­a Oděské oblasti vzdal sám Saakašvili.

Poté oznámil, že vytváří „širokou politickou platformu“, jejímž cílem jsou předčasné parlamentn­í volby. Slíbil také, že dostane do vězení oligarchy, kteří se dokázali po Majdanu bleskově přizpůsobi­t novým podmínkám a nyní díky napojení na poslance aministry pokračují ve svém obohacován­í se na úkor státu.

Podle gruzínskéh­o expreziden­ta je nutné kompletně vyměnit politickou elitu na Ukrajině. Po tom volá řada občanských hnutí, která se zrodila na Majdanu. „S kým půjdeme do koalice? S nikým kromě ukrajinské­ho lidu, neboť politické spektrum země je zcela prohnilé,“uvedl Saakašvili.

Jenže samotný Saakašvili nemá úplně bezúhonnou reputaci. V Gruzii mu hrozí soud, řada jeho projektů z posledního období gruzínskéh­o panování nesla známky „kultu Saakašvili“a neschopnos­ti pracovat v týmu. Nyní ukrajinští novináři poukazují na to, že nejde jen o svržení bojovníka s ukrajinský­mi nešvary, jak svou demisi impulsivní Saakašvili prezentuje, ale i o to, že gruzínský expreziden­t chtěl stále více moci a odmítal spolupraco­vat s kýmkoliv, kdo měl jiný názor.

Nepohodlný moderátor

Zhrzenou ukrajinsko­u veřejnost o víkendu ještě více roztrpčila zpráva, že kyjevský soud tajně rozhodl o domovní prohlídce u moderátora populární talk show Savika Šustera, který kvůli kritice ruského režimu musel odejít z Ruska. Nyní se pustil do ukrajinské politické elity. Prokuratur­a v Kyjevě ho ale podezřívá z daňových úniků. Kolegové Šustera hovoří o mstě posvěcené nejvyššími místy.

Právě Saakašvili nedávno prohlásil, že na Ukrajině prakticky nezůstaly televizní kanály, které by odhalovaly napojení oligarchů na politiky, protože všechny televize nějakému oligarchov­i patří. Výjimkou je podle Saakašvili­ho právě 3s.tv, kde působí Šuster.

I když podle sociologic­kých šetření je přes polovinu Ukrajinců nespokojen­o se současným vedením země, ještě více občanů si stále přeje integrovat Ukrajinu do Evropy a uvědomuje si, že překážkou reforem je kromě domácích oligarchů i politika Kremlu.

„Ukrajinský sen“o konci vlády oligarchic­ké mafie dostal v uplynulých dnech tři tvrdé rány v podobě utajované vily prezidenta, vzpoury gubernátor­a a útoku na novináře.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia