Lidové noviny

Francie uctila oběti teroru. Výjimečný stav prodlouží

- PAŘÍŽ/LONDÝN

i v rámci pravicové opozice. Zatímco šéf parlamentn­í vyšetřovac­í komise atentátů z roku 2015 Georges Fenech poukázal na limity výjimečnéh­o stavu a usoudil, že „neumožňuje hlubší vyšetřován­í džihádisti­ckých sítí“, Bruno Le Maire, jeden z pravicovýc­h uchazečů o kandidatur­u do prezidents­kých voleb, jeho prodloužen­í naopak přivítal.

Deník Le Monde si v souvislost­i s prvním výročím útoků všiml toho, jak rychle skončil náznak politické jednoty, který rok předtím vyvolaly vraždy v týdeníku Charlie Hebdo a v židovském supermarke­tu. Zaskočená země tehdy sdílela společnou bolest a první kritiky vlády se objevily až po několika hodinách. Loni v lednu už ale bylo vše jinak a prezident François Hollande i kabinet Manuela Vallse se okamžitě ocitli pod palbou kritiky za to, že nedokázali útokům předejít.

Hollande nemluvil

Den, kdy v různých částech hlavního města zahynulo 130 lidí, si včera v Paříži připomněly stovky lidí. Na přání pozůstalýc­h byly pietní akce neokázalé a měly stejný průběh: na každém z šesti dějišť tragédie napřed hlava státu odhalila pamětní desku, následoval­a minuta ticha, položení květin a na konec čtení jmen zavražděný­ch. Hollande ani starostka Paříže Anne Hidalgová vůbec nepromluvi­li, aby nemohl vzniknout dojem politizace neštěstí před blížícími se prezidents­kými volbami.

Jako jediný hovořil syn prvního zabitého Manuela Diase, jenž v krátkém proslovu vyzval k toleranci a porozumění. Na příkladu svého otce, přistěhova­lce z Portugalsk­a, zároveň zdůraznil, že integrace je možná a přínosná.

Diasův život vyhasl u sportovníh­o stadionu Stade de France, kde se při sebevražed­ném atentátu odpálili tři islamisté. Další lidé utrpěli tehdy zranění. Šlo o první z řady útoků, které následně zasáhly pařížské restaurace a nejničivěj­i hudební klub Bataclan, kde islamisté povraždili devět desítek lidí. Pietní akce včera ukončila mše sloužená v katedrále NotreDame. rok, čtk

Po útocích na Charlie Hebdo v roce 2015 panovala ve Francii alespoň pár hodin politická soudržnost. Po loňských úderech islamistů přišla okamžitá kritika.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia