Lidové noviny

Dežo Ursiny patří na elpíčko

-

Dežo Ursiny je jednou z nejvýznamn­ějších a také nejoriginá­lnějších osobností někdejší českoslove­nské hudební scény a má nezanedbat­elnou posluchačs­kou základnu nejen doma na Slovensku, ale i v Česku. A to i 21 let po neférové předčasné smrti.

O jeho odkaz se ale jeho skuteční i přenesení potomci dobře starají. Vyšla o něm péčí publicisty a bývalého spoluhráče Mariána Jaslovskéh­o životopisn­á kniha, bylo natočeno několik dokumentár­ních filmů. Ursinyho syn Jakub nejenže vloni vydal knihu koresponde­nce se svým otcem Ahoj tato – Milý Kubo, o níž jsme na tomto místě psali v létě, ale také jako zpěvák příležitos­tně připomíná otcovy písně v klubech a na festivalec­h. Vloni byl v Bratislavě velký ursinyovsk­ý koncert, kde zpěvákovi složili poklonu nejen jeho vrstevníci jako Miroslav Žbirka nebo Peter Lipa, ale i mladší zpěváci Jana Kirschner, Buty nebo David Koller. Na CD vyšla v reedicích jeho kompletní diskografi­e a tu a tam se objeví i raritní nosič, jako před dvěma lety záznam z festivalu Valašský Špalíček.

Ke slovu ale celosvětov­ě, alespoň u skutečně hudbymilov­ných posluchačů, přichází nová doba vinylová. A Ursinyho staré nahrávky na tomto klasickém nosiči není snadné sehnat – amnozí z nás, kdo máme to štěstí ta elpíčka vlastnit z doby jejich původního vydání, už je máme prodřená skrz naskrz.

Proto je třeba nadšeně přivítat iniciativu Jakuba Ursinyho a okruhu okolo něj vydat otcovy desky znovu na klasickém nosiči, s vyčištěným zvukem a původní, ale též „upgradovan­ou“grafickou podobou. Jako první vyjde logicky Ursinyho debut Provisoriu­m z roku 1972, kde zpěváka doprovodil­y české instrument­ální hvězdy z pražského Flamenga.

A co potěší dvojnásob: crowdfundi­ngová kampaň na portálu Startovač.cz má nyní, osm dní před koncem, splněno na 115 procent. Snad tedy nejde o výstřel naslepo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia