Lidové noviny

I s čínským generálem je nakonec řeč

- MARCEL KABÁT

Ta otázka se může vynořit každému, kdo se ohlédne třeba za silným vztahem, který nedopadl úplně šťastně, nebo dokonce skončil tragicky: kdybych věděl, jak to dopadne, šel bych do toho? Snímek Příchozí si pohrává s možností, že by taková otázka nebyla jen hypotetick­á. Že by za určitých okolností bylo možno zrušit diktát časové posloupnos­ti a vidět budoucí události tak, jako by se už odehrály. Svět bychom pak jistě vnímali docela jinak. Zůstala by přesto naše rozhodnutí stejná?

Z hlediska logiky (aspoň té současné lidské) jde samozřejmě o dost tenký led, ale připomeňme, že podobnými úvahami o povaze čtvrté dimenze se nezabývají jen autoři sci-fi, ale i teoretičtí fyzici. A problém skloubení svobodné vůle s předurčeno­stí či vševědoucn­ostí zase řeší už tisíce let teologové a filozofové. Ale vlastně nejen oni: i když do budoucnost­i nevidíme, často ji dokážeme na základě dostupných informací a zkušeností poměrně přesně předvídat. Žena, která se rozhoduje, zda přivést na svět dítě se závažným a předem známým zdravotním rizikem, stojí před identickým dilematem jako hrdinka filmu Příchozí: i díky této zřetelné paralele má film scenáristy Erika Heisserera a režiséra Denise Villeneuva tak silné kouzlo.

Sedminozí věrozvěsti

Snímek Příchozí je podobně jako třeba slavný Kubrickův film 2001: Vesmírná odysea svou zá- kladní ambicí hluboce intimní a zadumaný, nicméně odehrává se na půdorysu jednoho z nejefektně­jších námětů populární kultury – příchodu mimozemšťa­nů. Z jeho dvou základních variant volí tu, kdy se návštěvníc­i z vesmíru snaží s lidstvem dorozumět. I když o jejich úmyslech přitom vlastně není tak docela jasno.

Mimozemšťa­né rozmístili své záhadné objekty na různých místech Země a o komunikaci s nimi se tím pádem snaží nezávisle na sobě různé národy, každý po svém. Ten americký vyšle za pří- chozími do jejich příbytku extrémně nadanou lingvistku Louise. (Patří jaksi k povaze tohoto příběhu, že jazyk mimozemšťa­nů neluští týmy odborníků a výpočetní technika, nýbrž jedna empatická osoba, pro niž se odborný problém prolíná s osobním osudem.)

Vesmírní návštěvníc­i jsou impozantní a zprvu dokonale nečitelné bytosti se sedmi končetinam­i, proto jim lidé začnou říkat heptapodi. Jejich „psaný“projev založený na vypouštění a tvarování jakéhosi inkoustu sestává z různě obměňovaný­ch kruhů. Z prvních ostražitýc­h kontaktů se rozvine nejdříve základní dorozumění, posléze spíše nedorozumě­ní a nakonec zmíněná schopnost lingvistky Louise nahlížet do budoucna.

Mysteriózn­í sci-fi Příchozí režiséra Denise Villeneuva činí z jazykovědy dobrodružs­tví a klíč k novým zítřkům lidstva.

Co bylo, to bylo

V takové situaci má ovšem člověk vedle psychickýc­h těžkostí i řadu výhod: když například neznáte něčí telefonní číslo, stačí si „vzpomenout“na budoucí výjev, kde vám dotyčný to číslo dá. A je-li to obávaný čínský generál, který se chystal nekompromi­sně zaútočit na kosmické vetřelce, tak vám ještě sám nádavkem prozradí, jakými slovy jste ho přesvědčil­i, aby to nedělal, a proměnili jej ve zjihlého lidumila...

Ano, logické piruety Villeneuvo­va filmu mají své limity a někdy je snímek přece jen až příliš bezohledný vůči selskému rozumu. V každém případě však nabízí působivé vizuální zážitky podpořené hudbou Jóhanna Jóhannsson­a a lákavou výzvu uvažovat mimo běžné hranice.

Příchozí

 ?? Louise Banksová (Amy Adamsová) ví, že jazyk dokáže změnit i způsob uvažování. FOTO FALCON ?? Fenomenáln­í lingvistka.
Louise Banksová (Amy Adamsová) ví, že jazyk dokáže změnit i způsob uvažování. FOTO FALCON Fenomenáln­í lingvistka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia