Lidové noviny

Zemřel poslední ze Sedmi statečných Robert Vaughn

-

Ve věku 83 let zemřel v pátek v New Yorku herec Robert Vaughn, kterého čeští diváci znají zejména díky roli nerozhodné­ho střelce jménem Lee ve slavném westernu Johna Sturgese Sedm statečných z roku 1960.

NEW YORK / PRAHA Robert Vaughn byl poslední žijící ze sedmičky představit­elů odvážných pistolníků, kteří se uvolí chránit bezbranné vesničany před nájezdy banditů. Spolu s ním ve Sturgesově snímku zářili Steve McQueen, Yul Brynner, Charles Bronson, James Coburn, Brad Dexter a Horst Buchholz. Vaughnův Lee byl ze všech pistolníků ten nejméně statečný, právě tím ale byla jeho postava výjimečná a Robert Vaughn jí dokázal vtisknout nezapomenu­telný rozpolcený charakter.

O rok dříve, v roce 1959, Vaughn zazářil ve vedlejší roli ve snímku Hoši z Filadelfie a byl za ni nominován na Oscara. Největšího ocenění ovšem dosáhl na televizním poli, v roce 1978 získal cenu Emmy za roli v minisérii Washington: Behind Closed Doors, inspirovan­é knihou o Nixonově administra­tivě.

Neznámý známý Napoleon Solo

Celkem se Robert Vaughn publiku představil ve více než dvou stech rolí, z nichž velká část byla právě televizníc­h. Objevil se sice ještě v několika dalších známých filmech jako Most u Remagenu, Bullitův případ, Julius Caesar, Skleněné peklo nebo Superman 3, přesto na něj nekrology vzpomínají zejména jako na seriálovéh­o her- ce. Do paměti publika na západ od českých hranic se totiž Robert Vaughn možná více než coby Lee ze Sedmi statečných zapsal jako ústřední postava jménem Napoleon Solo v seriálu The Man from U.N.C.L.E., který se natáčel v letech 1964–1968. S nadsázkou pojatý špionážní seriál se odehrával na pozadí vrcholící studené války a na východní stranu železné opony pochopitel­ně nepronikl. Proto je v Česku tento významný zdroj Vaughnovy popularity takřka neznámý.

Robert Vaughn si zahrál i v seriálové verzi Sedmi statečných z let 1998–2000, tentokrát už ovšem nikoli jednoho z pistolníků, nýbrž soudce Orena Travise. Výraznou hereckou stopu zanechal Vaughn například i v seriálech Zákon a pořádek nebo Podfukáři či v britské mýdlové opeře Coronation Street. Britský herec Stephen Fry označil Vaughna v reakci na zprávu o jeho úmrtí za „jednoho z nejlepších zloduchů v Columbovi“.

V sedmdesátý­ch letech pokoušel Robert Vaughn štěstí i jako režisér – natočil po jedné epizodě seriálů The Protectors a Police Woman.

Jako herec pokračoval v práci až do nedávné doby. Loni se objevil v epizodě seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti a letos si zahrál jednu z hlavních rolí ve filmu Victorie Negriové Gold Star – ztvárnil umírajícíh­o otce, o nějž pečuje jeho dcera.

Jak uvedl Vaughnův manažer Matthew Sullivan, třiaosmdes­átiletý herec zemřel po krátkém boji s leukemií. „Pan Vaughn zesnul obklopen svou rodinou,“dodal Sullivan.

Vaughn po sobě zanechal manželku Lindu, syna Cassidyho a dceru Caitlin. bat

 ?? Robert Vaughn ve slavném filmu Johna Sturgese. Celkem během své kariéry ztvárnil více než dvě stě rolí. REPRO LN ?? Lee ze Sedmi statečných.
Robert Vaughn ve slavném filmu Johna Sturgese. Celkem během své kariéry ztvárnil více než dvě stě rolí. REPRO LN Lee ze Sedmi statečných.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia