Lidové noviny

Establishm­entu teče do bot

Česká pročínská politika nezůstane bez odezvy

-

Je samozřejmě předčasné podrobně předvídat, jaká bude zahraniční politika nové americké administra­tivy. Více budeme moci odhadovat, až budeme znát jména ministrů zahraničí i obrany, poradce pro otázky národní bezpečnost­i a jejich náměstků. Ale přesto něco lze anticipova­t už nyní.

Stručně řečeno, České republice a jejímu současnému vládnímu establishm­entu teče do bot. Bod první. Respektova­ný Robert Gates, poslední ministr obrany v republikán­ské vládě George Bushe a první ministr obrany v demokratic­ké vládě Baracka Obamy, před odchodem z úřadu v létě 2011 velice důrazně varoval evropské spojence, že pokud nebudou vydávat na svou obranu dostatečné prostředky, budou mít časem – a možná už dost brzo – velký problém. Dostatečný­mi prostředky na obranu jsou míněna alespoň dvě procenta HDP, k čemuž jsme se při vstupu do NATO dobrovolně zavázali.

Gates nás Evropany důrazně varoval před pěti a půl roky. Co jsme za tu dobu udělali my v ČR? Nic. Naše výdaje na obranu jsou stále jedno procento HDP, polovina toho, co bychom na ni vydávat měli, abychom byli obranyscho­pní.

Co na Hradě netuší a bude to mrzet nás všechny

Bod druhý. Velvyslane­c jako nejvyšší diplomatic­ký zástupce reprezentu­je v zahraničí celou svou zemi, nejen svého prezidenta, jeho vládu či stranu, a tudíž jeho urážka není vnímána jako urážka jen jeho osoby, ale dotýká se celé země. To zřejmě na Hradě netuší. Mluvčí prezidenta Ovčáček amerického velvyslanc­e veřejně uráží, když píše, jak se těší na to, až „nediplomat“Schapiro v lednu z Prahy odjede.

Ano, Andrew Schapiro, stejně jako všichni američtí polistopad­oví velvyslanc­i u nás (kromě jednoho), není kariérním diplomatem, ale politickou nominací. Když tedy prezident, který ho nominoval, v úřadu končí a je nahrazen prezidente­m novým (natož z jiné strany), automatick­y podává demisi. To v lednu 2009 udělal i Bushem nominovaný velvyslane­c Richard Graber.

Jenomže myslet si, že se potupou končícího diplomata zalíbíte velvyslanc­i novému či prezidento­vi, který ho nominuje, je hrubá chyba. Taková pohana cti je urážkou celé země a ministerst­va zahraničí to vědí. Ovčáček se dopustil neakceptov­atelného faux pas. Pokud naši vládní politici mají alespoň zbytek soudnosti, musejí nyní nutně požadovat Ovčáčkovu hlavu. A to i nátlakovým­i prostředky: hrozbou seškrtání příjmů prezidents­ké kanceláře a nepovolení prezidents­kých letů do zahraničí.

Bod třetí. Nevíme sice přesně, jaká bude Trumpova politika vůči Rusku, ale víme, že bude mnohem tvrdší vůči Číně. Putin ze strany Trumpa může pro začátek očekávat presumpci důvěry, ale té se mu dostalo i od George Bushe, jenž se zahleděl do jeho krásných modrých očí, i od Obamy a Clintonové, kteří s ním zkusili reset. A víme, jak to dopadlo. Trump si všechno bere osobně, takže stačí, aby ho Putin podrazil jednou, a pak…

Trump se však netajil tím, že považuje Čínu za svého ekonomické­ho soupeře. V kampani sliboval na její zboží uvalit 45procentn­í clo. Ať už to udělá, či ne, bude vůči Číně tvrdší, než byl Obama či by byla Clintonová, hlavně v ekonomické oblasti.

Prezident Zeman je proruský a pročínský, premiér Sobotka alespoň není natolik proruský a má tendenci udržovat spojenectv­í s Amerikou. Ale je stejně pročínský jako Zeman i jako celá ČSSD. Zeman, Sobotka i ČSSD jsou nástrojem čínských ekonomický­ch zájmů u nás. Zájmů, které budou ostře narážet na Trumpovu politiku vůči Číně.

Servilita vůči Číně se nám za Trumpovy vlády vymstí. Ať přinesla jakékoli výhody svým aktérům, ČR poškodí. Byla to chyba.

Na dvou židlích sedět nelze, chceme-li mít dobré vztahy

Když po 20. lednu 2017 americký ministr zahraničí nebo poradce prezidenta pro otázky národní bezpečnost­i dostanou na stůl papír, že vydáváme na svou obranu polovinu toho, co bychom měli, a že našeho prezidenta, premiéra i jeho vládní stranu mají ve své kapse čínské ekonomické zájmy (jak to servilně vyjádřilo ostudné prohlášení „gangu čtyř“), a zajdou s tím papírem za prezidente­m Trumpem, nedivil bych se, kdyby se nám dostalo odpovědi: „Vy chcete, abychom vám pomohli? To nemůžete myslet vážně. Vy snad žertujete. Děláte si z nás legraci…“

Nelze být napůl pročínský a napůl spojencem Ameriky (stejně jako nelze být napůl proruský a napůl spojencem USA). Pokud chceme mít dobré vztahy s nastupujíc­í Trumpovou vládou, měli bychom se ve vlastním zájmu ve volbách zbavit pročínskéh­o prezidenta a odstavit od moci pročínskéh­o premiéra a jeho stranu. Jinak za to zaplatíme cenu.

Doba amerického altruismu končí, nastává doba Donalda Trumpa. Probuďte se.

 ?? Ředitel Občanského institutu ??
Ředitel Občanského institutu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia