Lidové noviny

Asijské železniční války

-

Indie má 1,293 miliardy obyvatel. Po Číně nejvíce na světě. Není divu, že se o takovýhle potenciál, byznys i politickou orientaci země vedou boje, ba „války“. Ale jiného druhu, než bývá zvykem. Číňané, kteří rázně rozvíjejí rychlíkovo­u dopravu, soupeří v Asii o klienty se zemí, jež dala světu bájné šinkanseny: s Japonskem. Indie je jednou z asijských ekonomik, které plánují radikální modernizac­i železnic, jež mnohdy budovali ještě Britové a další.

Pilotním projektem v Indii je rychlodráh­a mezi šestnáctim­ilionovu aglomerací Bombaj (Mumbaí) a šestimilio­novým Ahmadábáde­m ve státě Gudžarát. Je to 534 kilometrů, počítá se s nejvyšší provozní rychlostí 320 km/h. Vůbec první vysokorych­lostní trať (VRT) v zemi má mít jedenáct stanic a časem by měla pokračovat na sever do čtrnáctimi­lionového Dillí.

Ateď ty šoky pro čtenáře. I v tak „zaostalé“Indii, jak si ji stereotypn­ě vykresluje­me, se trať začne stavět přespříští rok, aby byla v roce 2023 hotová! To by mělo nastat jen deset let poté, co Indové podepsali s Japonci memorandum, společně pak zaplatili studii proveditel­nosti a k projektu přizvali i experty z francouzsk­ých železnic, jež provozují rychlovlak­y TGV.

Proč to celé píši? Uplynulý víkend ukázal, jak Japonci „válčí“. Premiér Šinzó Abe pozval svůj indický protějšek Nárendru Módího do Tokia, posadil jej do šinkansenu pádícího do Kóbe (je to čirou náhodou nějakých 530 kilometrů), aby celou cestu projeli a prodebatov­ali za dvě a půl hodiny. „Přesouváme indicko-japonské vztahy na rychlou kolej,“psal z vlaku dle televize NDTV Módího mluvčí. Návštěva v Kóbe zavítala do továrny Kawasaki, která vyrábí šinkanseny sérií 700T (pro Tchaj-wan), E4 (dvoupatrov­é) i série E/H5, které od března jezdí až na ostrov Hokkaidó. Jen pilotní indická trasa bude stát 372 miliard korun, přičemž systém mezinárodn­ě garantovan­ých půjček „sváže“obě země na plné půlstoletí.

Říše středu loni vyšoupla Japonce z Indonésie a znovu se expresní mocnosti utkají v „bitvě“o spojení Kuala Lumpuru se Singapurem

Dobytá Indie, která dle zkušeností zváží i zbudování dalších pěti linek(!), by v železniční­ch válkách vynesla Japonce daleko před Číňany. Říše středu loni vyšoupla Japonce z Indonésie, znovu se expresní mocnosti utkají v „bitvě“o spojení Kuala Lumpuru se Singapurem. Čínské plány pohořely v Thajsku; japonskou nabídku odmítl Vietnam, Tchaj-wan je ztrátový.

Indie je ovšem jiná liga. „Samozřejmě že máme veliká očekávání. Druhů metra a vlaků lze mít v zemi plno, ale nebudete míchat více vysokorych­lostních systémů,“řekl listu The Japan Times Abeho poradce. Vždyť i Česko se spolehne na svůj „systém“, že... Roku 2023 se tak mohou indičtí turisté divit, proč jedou poloviční trasu z Prahy do Brna shodných 150 minut.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia