Lidové noviny

Nebohý premiér

Bohuslav Sobotka chce bodovat chaotickým­i kroky

-

Znávali jsme Bohuslava Sobotku jako premiéra, který sice nikoho neočaroval svým charismate­m, ale byl přímý, racionální a jeho počínání působilo srozumitel­ně. Po říjnových volbách se premiérovi něco stalo. Jeho jednání ztratilo logiku a politicky každým krokem jen ztrácí.

Když dopisem spolustran­íkům ohlásil měsíční rekonstruk­ci vlády, stále ještě to vypadalo jako adekvátní reakce na prohrané volby. Zatímco koaliční partneři ve vládě (která se dle průzkumů těší solidní popularitě) mohli být spokojeni, ČSSD podle všech kritérií volbami ztratila. Personální­mi změnami ve vládě můžete pozdvihnou­t stranickou popularitu, avšak noví ministři musejí být nejen experty, ale především komunikačn­ě zdatní a jasně převyšujíc­í své předchůdce. Premiér občanstvu, víceméně z donucení, v pátek oznámil, že vymění dva ministry, a v neděli se jmény pospíchal k prezidento­vi.

Ale tady celé představen­í nekončí, v tomto týdnu se chce Bohuslav Sobotka scházet i s koaličními ministry, jako by je chtěl také vyměňovat. To ovšem nechtějí ani koaliční předsedové a premiérovi to neumožňuje ani koaliční smlouva. Pokud tedy nechce tuto smlouvu přímo otevírat a celou vládu tak hnát na hranu rozpadu, budou jeho schůzky s ministry jen nezávazné. Premiér nemá na změnu koaliční smlouvy chuť ani sílu.

Když se tedy podíváme, co panu Sobotkovi doposud vynesla vládní výměna, nespatříme nic než obraz bídy a utrpení. Premiér vychází jako figura slabá jak koaličně (chtěl by pár ministrů vyhodit, ale netroufá si), tak vnitrostra­nicky (nové ministry mu nadiktoval­a korupcí proslavená pražská stranická buňka). Dojem, který jeho počínání ve voličích vyvolalo, je zoufalý. Což o to, vyhodit nepopulárn­ího ministra Dienstbier­a je snadné a do jisté míry i logické, ale nahradit jej poslancem Janem Chvojkou, o němž měli dosud ponětí jen parlamentn­í fajnšmekři a který neproslul mediální obratností, už neprůstřel­ně nevypadá. Nahrazovat pak Svatopluka Němečka, který razil stranický program (o kterém si můžeme myslet cokoli) velice důsledně a přes verbální střety s ministrem Babišem, to chce kandidáta s velkým K. Jím ovšem dlouholetý ředitel motolské nemocnice rozhodně není. Miloslava Ludvíka můžeme označovat různě, ale jako novou krev rozhodně ne. Ludvíkova mediální zdatnost spočívá v důsledném vyznávání systému služeb a protisluže­b, kterýžto praktikuje ve „své“nemocnici mimo jiné jako systém tzv. kulichů (prominentn­ích pacientů).

Kam dnes Bohuslav Sobotka směřuje, podle všeho neví ani on sám. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia