Lidové noviny

Hillaryin pláč

Volby mohou rozhodnout i „legální“maličkosti

-

Když čteme titulek Clintonová viní z porážky ředitele FBI, máme chuť říci, aha, další zoufalec, jenž svádí vlastní prohru na jiné. Skutečnost je však barvitější. V prvé řadě: ta zpráva v americkém zpravodajs­tví „nesvítí“. Od okamžiku zveřejnění dopisu ředitele FBI Jamese Comeyho všichni tušili, že jeho slova zasáhnou do voleb. A zejména proto, že Clintonová nevystoupi­la před kamery a neukázala prstem na FBI. To jen na uzavřené, neveřejné konferenci s dárci vysvětlova­la důvody, které proměnily vítězné tažení v debakl. Pravila, dopisy byly „double whammy“, tedy dvojitý pech. Změnily dynamiku situace, kdy ona byla na koni a soupeř dole – což můžeme těžko rozporovat. Ona měla za sebou tři úspěšné debaty, on pak utrpěl drtivé údery při zveřejnění detailů o jeho chování k ženám. Kampaň vypadala rozhodnutá.

První dopis ředitele Comeyho jednak odvedl pozornost od Trumpových problémů, jednak znovu vrátil do hry nálepku „prolhaná Hillary“. A paradoxně jí nepomohl ani druhý dopis, ten, který ji očistil. FBI mohla pomocí hledání klíčových slov najít kritické e-maily a ty pak jednotlivě studovat, ale Trump toho perfektně využil: „Nemůžete za pár dnů prozkoumat 65 tisíc e-mailů. Je vinna – vy to víte, ona to ví a ví to celý národ.“Najednou byla zpátky jak „prolhaná Hillary“, tak i „zkorumpova­ný systém, který ji kryje“.

Jisté je nakonec jen jedno, jak napsal Jim Manly, stratég demokratů: Kdyby nevyřizova­la poštu ze soukromého serveru, nebylo by žádného vyšetřován­í FBI. Petr Kamberský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia