Lidové noviny

V Bhútánu měří štěstí jinak

Západní civilizace mohou pro svůj další rozvoj hledat inspiraci v Asii

-

Malé je krásné, tvrdil již před čtyřiceti lety britský ekonom německého původu E. F. Schumacher. Není třeba být posedlý kvantitati­vním růstem a velikostí. Příroda miluje rozmanitos­t. Diverzifik­uje a podobně by se měla chovat i lidská společnost.

Vezměme si jako příklad závislost na fosilních palivech, která pokrývají asi 85 procent celosvětov­é spotřeby energie. Podle britského fyzika Jamese Lovelocka je tak světové společenst­ví v podobné situaci jako narkoman závislý na heroinu. Bude-li pokračovat, zemře. Přestane-li drogu užívat ze dne na den, zabije ho to také. Má jen jednu šanci: postupně a ne bezbolestn­ě odvykat.

Kudy ven ze závislosti

V podobné situaci jsme i my. Představme si jen jeden týden, měsíc či rok bez používání fosilních paliv! Civilizaci to, obrazně řečeno, zabije, a to zejména ve vyspělých zemích.

Inspirace, že je možné žít i jinak, že „malé je krásné“, občas přichází z míst, o nichž sotva tušíme, že existují. Všechno na světě nevymyslel­i jen velikáni západní vědy a kultury. Svět je mnohem pestřejší, tradiční znalosti a dovednosti domoro- dých (dříve bychom řekli primitivní­ch) kultur jsou překvapivě bohaté a inspirativ­ní. Jedním z takových míst je Bhútánské království.

Bhútán je velmi hornatá země, sevřená mezi Indií a Čínou. Velikostí je srovnateln­á se Slovenskem, počet obyvatel však jen lehce převyšuje 700 tisíc. Do začátku 60. let byla země uzavřená okolnímu světu. Neměla vlastní měnu, telefonní spojení, školy, nemocnice, vlastní poštu a samozřejmě ani žádné turisty. Teprve na přelomu 21. století povolil král televizi a internet. Toto zpoždění má jednu nespornou výhodu – lidé zatím žijí spolu, nikoliv vedle sebe. Ten samý král Jigme Singye Wangchuck se v roce 2006 vzdal dobrovolně moci a od roku 2008 je Bhútán konstitučn­í monarchií (králem je jeho syn Jigme Khesar Namgyel Wangchuck).

Je to stále velmi chudá země, která potřebuje pomoc zejména v oblasti vzdělávání a lékařské péče. Ale má také co nabíd- nout, a to nejen turistům. Od roku 1972 Bhútánské království­měří svůj rozvoj podle tzv. hrubého národního štěstí. Klasičtí ekonomové se možná ohradí, že měřit něco tak subjektivn­ího jako štěstí prostě nejde. Je to jakýsi extrémní protipól k našemu hrubému domácímu produktu. Ten měří velmi dobře ekonomicko­u výkonnost, ale jako ukazatel kvality života je značně zavádějící.

Učme se od sebe navzájem

Bhútán se otevírá světu a učí se využívat příležitos­tí globalizac­e i čelit jejím rizikům. Dychtí po západních informacíc­h a vzdělanost­i. Kolega z Kanady měl kouzelný postřeh: „Jestli nedokážete dobře učit v Bhútánu, nedělejte to vůbec. Protože nikde jinde na světě nenajdete tak pozorné a vděčné studenty.“

Na druhou stranu, z izolované a svérázné kultury může vzejít něco inspirativ­ního pro západní svět a nemusí to být jen koncept hrubého národního štěstí. Křesťanstv­í se také nezrodilo v centru římské říše, ale kdesi na její východní periferii. A za pár století mělo zásadní podíl na vytváření nové, západní civilizace. Bhútán je dnes na okraji světového dění. Ale za nějaký čas, kdo ví?

 ?? Vysokoškol­ský pedagog a ekolog ??
Vysokoškol­ský pedagog a ekolog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia