Lidové noviny

Nenechám si vnutit neúspěch

-

Vůbec nezáleží na tom, co uděláš, mnohem důležitějš­í je, co se o tobě říká v médiích. To mi odpověděl jeden respektova­ný exministr na otázku, co je klíčem k tomu, být úspěšným ministrem. Tehdy jsem si říkal, že někde to platit může, ale na ministerst­vu dopravy jen těžko. Lidé přece sami vidí, že se silnice, dálnice a železnice buď stavějí, nebo nestavějí, že se mýto vybírá, nebo nevybírá, že registry vozidel, řidičů a dopravců fungují, nebo ne, a je zřejmé, zda se vyčerpal veškerý rozpočet evropských dotací za minulé programova­cí období.

Musím konstatova­t, že mi dnes koaliční kolegové ze sociální demokracie ukázali, že jsem stále politický naivka. To, co předvádějí, je neuvěřitel­né! Chápu, že po zpackané výměně ministrů potřebují tuto „politickou sebevraždu“zamlžit tématem, které by pomohlo mediálnímu prostoru rychle na toto absolutní selhání zapomenout – a proto zaútočili na ministerst­vo dopravy a na mě.

Absurdní zpochybňov­ání faktů

Proč si vybrali právě mě, tomu rozumím. Mít na ministerst­vu někoho, kdo může potvrzovat to, co říká Babiš (že se stát a ministerst­vo mají řídit jako firma a že se má hospodařit transparen­tně ve prospěch občanů), je pro ně krajně nepříjemné. Navíc byli zvyklí na to, že v resortu úspěšně operovaly spřízněné firmy, a ty jsou dnes velmi rozezleny, že staré pořádky už neplatí.

Zpochybňov­at hromadu dobrých kroků a označovat úspěchy za neúspěchy – za to by se nemuseli stydět ani hrdinové Orwellovýc­h románů.

Proto chci připomenou­t, co se nám za poslední dva roky povedlo. Stabilizov­ali jsme celý resort včetně ŘSD a rozhýbali jsme stavební trh. Ti, co poukazují, že do- pravní stavitelst­ví letos oproti roku 2015 pokleslo cca o 20 procent, rádi zapomínají, že minulý rok byl v dlouhodobé­m horizontu rekordní. Převedli jsme nádraží z ČD na SŽDC – nádraží se tak budou moci opravovat z evropských peněz a České dráhy se mohou soustředit na svůj základní byznys – přepravu osob a zboží.

Vyřešili jsme problém s nevýhodně uzavřenou smlouvou na mýto z roku 2006 a zahájili jsme očekávanou soutěž na technologi­cky neutrální mýtný systém po roce 2019. Vysoutěžil­i jsmeMýtnéh­o manažera, schválili koncepci rozvoje mýta a připravuje­me nový tendr, který bude vypsán v polovině příštího roku... A to zdaleka není vše.

Chci všechny ubezpečit, že nevidím žádný důvod vyslyšet výzvy ze sociální demokracie a rezignovat. Do konce volebního období budu dělat všechno pro to, abych dokázal, že se ministerst­vo dá řídit jako rodinná firma, ať se moji kritici třeba postaví na hlavu. A sobě slibuji, že o našich úspěších budu v médiích více mluvit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia