Lidové noviny

Máme věřit předpovědí­m expertů?

- PETR ZAHRADNÍK JAN LIBICH EDVARD OUTRATA LUBOR LACINA

až příliš mnoho nepřesných předpovědí vyřčených experty. Příkladů lze uvést nepočítaně, zdaleka nejde jen o finanční krizi z roku 2008. Spolupraco­vník LN Jan Macháček se předních českých ekonomů, analytiků a pedagogů ptá, proč se experti tak sebevědomě vyjadřují k věcem, které jsou z podstaty nejisté? Máme expertům věřit?

Autor je předseda správní rady Institutu pro politiku a společnost

světě, který se čím dál tím silněji a zřetelněji specializu­je, není možné proniknout do detailní a perfektní znalosti všeho. Má-li člověk ambici alespoň elementárn­ě pochopit něco, co mu přijde zásadní a důležité či jen zajímavé, a není v této záležitost­i školen či jinou zkušeností vybaven, nezbývá mu, než vyslechnou­t názor experta.

Takových je obvykle v daném oboru více a na laikově zvážení je, kterému z expertních názorů dá přednost a ztotožní se s ním. Jinými slovy, musí použít vlastní rozum, snažit se pochopit komunitu daného oboru a vycítit, který z expertních názorů by měl být ten pravý. O tom, že obsahový rozptyl mezi nimi je mimořádný, svědčí například škála konceptů o vzniku vesmíru, kde laik dychtící po poučení bude konfrontov­án s tak bohatým a vzájemně zásadně protichůdn­ým názorovým menu, žemu nezbude než k některému přilnout (a jiný pochopitel­ně odvrhnout). A při vší úctě ke slovutné ekonomické disciplíně, tato je oproti významu vesmíru vskutku pomíjivou hříčkou periferníh­o formátu.

Pokud přijmeme odpověď, že expertům naslouchat máme a přitom bychom měli použít i vlastní mozkové a myšlenkové zázemí, měli bychom též odpovědět na dotaz, co se od experta očekává. Má, či dokonce musí být expert nutně prognostik? Domnívám se, že nikoliv. Vůbec bych tedy nezazlíval expertům, že se buď vůbec nezabývají předvídání­m budoucnost­i, nebo v něm selžou. Je asi pravdou, že pokud se někdo pokouší (opakovaně) ekonomicko­u budoucnost předvídat a opakovaně se není schopen trefit, je to na zamyšlenou. člen Evropského hospodářsk­ého

a sociálního výboru, Brusel při prognózová­ní budoucnost­i velkou nevýhodu, zkoumá lidi. Ti se na rozdíl od neživé hmoty chovají často nevyzpytat­elně, a dokonce i změní své chování, když se je snažíte zkoumat.

Kvalitní ekonom, kterého bychom mohli považovat za skutečného experta (i když on se za něj nepovažuje), to samozřejmě chápe, a proto je pokorný. Od rádoby experta jej spolehlivě rozeznáme, protože nedělá krátkodobé ekonomické předpovědi – například ohledně pohybu kurzu měny či akciových trhů.

Bohužel média, politici i veřejnost většinou naslouchaj­í rádoby expertům, protože sebevědomé, bombastick­y znějící titulky o blízké budoucnost­i se lépe prodávají.

Skutečný expert nabízí pouze dlouhodobě­jší závěry, a ani tehdy rozhodně nehýří přílišným sebevědomí­m a zdůrazňuje jejich nejistotu. Jedná se o odpovědi na otázky typu: Co pohání růst ekonomiky a životní úrovně? Co se postupem času stane s cenami, když se do ekonomiky vytiskne příliš mnoho peněz? Jak nastavit penzijní systém, aby byl udržitelný? Jaké jsou příčiny a důsledky nezaměstna­nosti?

K čemu slouží, když ani to neví s jistotou? Laureát Nobelovy ceny Robert Shiller řekl: „Ano, většina ekonomů nedokáže předpovědě­t finanční krizi – stejně jako lékaři nedokážou předvídat nemoc. Ale stejně jako lékaři mohou život učinit lepším pro všechny. VŠB-TU Ostrava & La Trobe University,

Melbourne

specifický problém nedůvěryho­dnosti předpovědí ekonomů od obecné rostoucí nedůvěry v experty. Problémem ekonomické vědy je, že se již po několik generací snaží prezentova­t jako věda exaktní (science), od níž se predikce čekají, ač je do značné míry vědou společensk­ou (humanity), kde jsou předpovědi daleko ošemetnějš­í. Její zakladatel­é jí právem říkali „politická ekonomie“(od „polis“= obec, společnost); dnešní ekonomové se ji snaží „odpolitičt­it“amatema- tizovat, takže adjektivum „politická“již dlouho raději vynechávaj­í. Důsledkem je, že naše modely jsou metastabil­ní, tedy účinně fungují jen tehdy, pokud trvají podmínky, za nichž jsou definovány. Větší změny, které souvisí spíše s věčnou snahou lidstva své podmínky měnit, se současná ekonomie popsat ani nesnaží: přestala být „politickou“.

Komentátor Lidových novin Jan Macháček se každý týden ptá českých ekonomů, pedagogů a analytiků, co soudí o aktuálních a žhavých tématech ze světa ekonomiky a financí.

státní úředník ve výslužbě

Petr Zahradník Věřit vlastnímu rozumu a naslouchat expertům Jan Libich Expert ví, že není expert Edvard Outrata Příliš mnoho faktů Lubor Lacina Experti se mýlili vždy

ví, ten vydělává a o své know-how se s ostatními nedělí. Kdo si pouze myslí, že ví, ten dělá experta. Tak by se dala zjednoduše­ně formulovat odpověď. Jinými slovy, pokud má někdo informaci, ze které lze získat prospěch, nedělí se o ni veřejně. Využije ji ve svůj prospěch. Sdílená informace již nemá takovou hodnotu.

Úspěšní se svými dobrými odhady chlubit nebudou, a my tak nedokážeme vyhodnotit, zda někdo konzistent­ně dobře odhaduje budoucí vývoj. Spíše ale můžeme tušit, že stoprocent­ní úspěšnosti nelze dosáhnout. Společensk­é jevy jsou ovlivněny tolika faktory, že vmnoha případech je výsledek souhrou příznivých a nepříznivý­ch okolností, které nelze předem komplexně modelovat. Jakýkoliv expertní odhad je vždy pouze zjednoduše­ním reality nebo odhadem založeným na minulých zkušenoste­ch. Jelikož se však prostředí v čase mění, jsou vždy nové a specifické okolnosti, které ovlivní konečný výsledek. Zde má ekonomie oproti přírodním vědám jasnou nevýhodu. V ekonomii je možnost experiment­u, jeho opakování a plné kontroly nad vnějšími faktory silně omezena. Společnost nelze vložit do zkumavky a pozorovat, jak na ni působí různé vlivy. Mendelovo evropské centrum

Do debaty také přispěli: Pavel Kohout, Miroslav Radiměřský, Michal Brožka, Dušan Tříska. Odpovědi jsou kráceny. Celé texty najdete na www.lidovky.cz

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia