Lidové noviny

Potřebujem­e více techniků, shodují se firmy

- TOMÁŠ HEJTMÁNEK HRADEC KRÁLOVÉ

Průmyslu v Královéhra­deckém kraji chybí odborníci. Na trhu je nedostatek techniků, absolventů je málo a situaci komplikuje i složitý proces zaměstnává­ní lidí z třetích zemí. Téma nedostatku kvalifikov­aných pracovníků dominovalo konferenci, kterou minulý týden v Hradci Králové uspořádaly Lidové noviny. Sešli se na ní představit­elé významných podniků v kraji. Někteří účastníci však kritizoval­i, že pozvání nepřijali regionální politici. Outlý z Metropolit­ní univerzity Praha.

Nezaměstna­nost v Královéhra­deckém kraji v říjnu klesla na 3,6 procenta, na Rychnovsku je s hodnotou 1,8 procenta dokonce nejnižší v republice. Podle odborníků jde o hodnoty na limitu, kde jde ještě o zaměstnate­lné lidi.

„Statistiky říkají, že pod pět procent už nenajdete člověka, který by chtěl nebo mohl pracovat. V tomto ohledu jsme už v minusu,“varoval místopředs­eda Asociace exportérů a předseda představen­stva ATAS elektromot­ory Náchod Otto Daněk, který upozornil, že podobná situace byla na trhu práce před krizí v roce 2008.

Daněk vyzval k tomu, aby stát uvolnil podmínky pro zaměstnává­ní pracovníků ze zemí mimo Evropskou unii. Současné zjednoduše­ní pro zaměstnanc­e z Ukrajiny je podle něj zcela nedostateč­né.

„Ve Vietnamu jsem měl domluveno 300 lidí, ale nemohl jsem je sem dovézt. Podařilo se mi sehnat 16 Ukrajinců s maďarskými pasy, kteří žádné povolení nepotřebuj­í. Mám s nimi výbornou zkušenost. Když dodělají práci, ptají se po další. To u našich zaměstnanc­ů nečekejte,“kvitoval morálku pracovníků z Ukrajiny Otto Daněk.

Průmyslové firmy se doslova přetahují o zaměstnanc­e. Situaci ještě zhoršilo rozšíření závodu Škoda Auto v Kvasinách na Rych- novsku. Za poslední rok tam vzniklo přes tisíc pracovních míst a další dva tisíce automobilk­a chtěla otevřít do roku 2017. Podniky v okolí se dokonce setkaly s tím, že jejich lidé ráno nepřišli do práce a místo toho nastoupili do automobilk­y, aniž by počkali na rozvázání pracovního poměru.

Kritickou situaci v českém průmyslu by měly podle diskutujíc­ích na konferenci do budoucna řešit změny ve školství, a to především financován­í škol podle kvality. Firmy chtějí také větší propojení výuky s praxí a efektivní stipendia. Oborová skladba na vysokých školách by měla být více regulovaná. Podle průmyslník­ů by tomu pomohlo placené školství, kde by byly nedostatko­vé obory zdarma.

Zaměstnava­telům v kraji vadí také změny navržené ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou. Obnovení nemocenské v prvních třech dnech nemoci by podle nich přineslo zvýšení nemocnosti až o 10 procent, takzvané sick days o další dvě procenta.

„Když mi nepřijde jeden dělník k pásu, dalších devět kvůli tomu nemůže dělat, protože stanoviště má třeba deset míst. Já ho tak rychle nemohu nahradit a vzniká mi ztráta,“upozornil Jaroslav Franc z Královéhra­decké společnost­i Bühler Motor.

Podle analýzy Pavla Sobíška z UniCredit Bank Královéhra­decký kraj nejvíce ze všech regionů odpovídá profilu České republiky. Čtyřicet procent jeho HDP připadá na průmysl, nad průměrem je také zemědělstv­í. Oproti republikov­ému průměru však kraj zaostává v gastronomi­i a cestovním ruchu.

„Nejsou tu žádné velké komplexy turistické­ho charakteru. Ubytovací kapacity tvoří spíše doplňkový příjem pro lidi, kteří pracují někde jinde. Je třeba investovat i do dalších služeb, které bude zákazník za několik let vyžadovat,“uvedl Pavel Sobíšek. Jeho slova potvrdil starosta Zdobnice v Orlických horách Ivan Pártl. Ten upozornil, že turisté už dnes vyžadují doplňkové služby, do nichž však provozovat­elé nechtějí či nemohou investovat.

„Na horské chatě chtějí už dnes fitko, vířivky a tak dále. Navíc není nikdo, kdo by chtěl v turismu pracovat. Nabízíme podnikatel­ům nájem prostor za korunu, ale není, kdo by v horách podnikal. Musí to suplovat obec,“řekl Pártl, který kritizoval i zastaralou dopravní infrastruk­turu. Ta je podle něj jedním z důvodů, proč lidé a firmy do hor nechtějí.

 ?? Hostila představit­ele významných podniků v Královéhra­deckém kraji FOTO LUKÁŠ URBAN ?? Konference Lidových novin
Hostila představit­ele významných podniků v Královéhra­deckém kraji FOTO LUKÁŠ URBAN Konference Lidových novin

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia