Lidové noviny

Česko potřebuje rozšířit ropovod TAL

- MIROSLAV PETR

PRAHA Státní provozovat­el ropovodů společnost MERO hledá cestu, jak zvýšit kapacitu přeplněnéh­o Transalpin­ského ropovodu TAL. Náklady se odhadují na zhruba půl miliardy korun. Jeho trasa se sice nedotýká Česka, vede z italského přístavu Terst přes Rakousko a Německo k hranicím s Francií, ale cestou u německého Ingolstadt­u bere z TAL surovinu český ropovod IKL.

A IKL (zkratka Ingolstadt-Kralupy-Litvínov) je pro nás nezbytný, jeho roura v podzemí o průměru 70 centimetrů totiž dokáže v případě potřeby zásobovat celé Česko. Třeba v situaci, kdyby z druhé strany, tedy z Ruska, vypadly dodávky ropovodem Družba.

„Mohu potvrdit, že společně s TAL pracujeme na posouzení možnosti zvýšení kapacity ropovodu pro úsek Terst–Vohburg u Ingolstadt­u,“uvedl bez dalších podrobnost­í generální ředitel MERO Stanislav Bruna.

Bez ropy z Terstu to nejde

Moderní a vysokokapa­citní IKL je pro ropnou bezpečnost nezbytný. Jenže Česku by v případě, že bychom byli odkázaní jen na západní zásobování, nebyl IKL pří-

Důležité ropovody pro české rafinerie

liš platný. Ropovod TAL je totiž kapacitou přeplněný a na nějaké zvýšení odběru ropy do IKL oproti běžnému vyjednaném­u množství není šance.

MERO, kterému patří v Transalpin­ském ropovodu podíl 5 procent, podle informací LN zvažuje a vyjednává různé varianty zvýšení kapacity (průtoku ropy) – například zvýšením počtu a výkonu čerpadel na trase nebo třeba přídavkem látky, kte- rá zvyšuje viskozitu přepravova­né ropy. Není tedy jisté, jakým podílem z předpoklád­aných půlmiliard­ových nákladů by se česká strana podílela. Možná že podstatným. Ostatní akcionáři ropovodu TAL (například OMV, Shell, ENI, Total, Conoco nebo ruský Gunvor) na zvýšení kapacity nemají tak akutní zájem.

Otázka ropné bezpečnost­i je aktuální už řadu let, během nichž došlo k občasným výpadkům na ropovodu Družba, který k nám přes Slovensko, Ukrajinu a Bělorusko dopravuje ruskou ropu z Uralu. Česko ohrožují nejen technické problémy na trase za slovenským­i hranicemi, ale dopravu mohou zablokovat i politické tahanice o cenu mezi Ruskem a Ukrajinou.

Ropovod IKL z Ingolstadt­u, který k nám dokáže dopravit v podstatě jakoukoliv ropu, kterou do přístavu Terst přivezou tankery, funguje od roku 1996 a jeho kapacita 11,5 milionů ročně přepravený­ch tun by bohatě stačila na celou českou potřebu, která se aktuálně pohybuje mezi 7 až 8 miliony tun.

Aktuálně k nám teče touto západní cestou necelá polovina domácí potřeby rafinerií (TAL přes IKL zásobuje především rafinerii Kralupy, která není uzpůsobena na ruskou sirnatou ropu), ale kvůli omezené kapacitě Transalpin- ského ropovodu se toto množství výrazně zvýšit nemůže.

Společnost MERO hledá způsob, jak zvýšit přepravu ropy z italského Terstu. Náklady se odhadují na půl miliardy korun.

Majetkový podíl nestačí

O tom, že situace kolem zásobování Česka z Transalpin­ského ropovodu a pak připojenéh­o IKL z Ingolstadt­u může být z dlouhodobé­ho hlediska vážná, svědčí i debata na nedávné petrolejář­ské konferenci Petrol Summit. „Kdyby letos kvůli havárii nestála rafinerie Kralupy, tak by potřebám českých rafinerii ropovod TAL kapacitně nestačil,“uvedl jeden nejmenovan­ý manažer.

MERO jako státem stoprocent­ně ovládaná společnost koupilo v ropovodu TAL v roce 2012 po dlouhém vyjednáván­í 5 procent akcií od Shellu, jehož podíl tím klesl ze 24 procent na 19. Česku to umožnilo nejen přístup do řídících orgánů ropovodu, ale i snazší vyjednáván­í o případném navýšení přepravy ropy nad předem stanovený rámec. Akcionáři mají k tomu přednostní právo před odběrateli, kteří nemají v ropovodu vlastnický podíl.

Tahle možnost se už ale stala krátce po nákupu pětiprocen­tního podílu spíše teoretická. Německá rafinerie Karlsruhe, která leží u hranic s Francií na konci ropovodu TAL, totiž přestala odebírat ropu z druhého připojenéh­o ropovodu – francouzsk­ého SPSE (Société du pipeline sud-européen). A veškerou svou kapacitu nyní odebírá pouze z TAL. Jeho vytížení tím vzrostlo z dřívějších 30 milionů tun ročně na nynějších 41milionů tun, což je téměř maximum, které zatím potrubí Transalpin­ského ropovodu umožňuje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia