Lidové noviny

Všichni prezidento­vi muži jsou z Wall Street

- JAN KLESLA

WASHINGTON / NEW YORK Ať se stane prezidente­m Spojených států kdokoliv, tyto volby vyhraje Wall Street. Bonmot amerických levicových intelektuá­lů odkazoval během boje o Bílý dům na vazby Hillary Clintonové i Donalda Trumpa na silnou lobby newyorskýc­h finančníků. A už pár dnů po volbách se ukazuje, že nebyl vůbec daleko od pravdy.

Hodně odhalily trhy samotné, když akcie šesti největších ban- kovních domů vzrostly během zotavení druhého povolebníh­o dne tak, že jejich šéfové osobně vydělali 159 milionů dolarů. Nejvíce se mohl se ziskem téměř 70 milionů radovat z republikán­ského prezidenta šéf JP Morgan a celoživotn­í demokrat Jamie Dimon. A co víc, právě on by podle zpráv amerického tisku mohl být v jeho administra­tivě ministrem financí.

Svéprávný bankéř

Dimon je komentátor­y považován za dobrého kandidáta i přes kritiku bankovních topmanažer­ů spoluzodpo­vědných za finanční krizi. V konkurenci jmen zvažovanýc­h do kabinetu, jako například Sarah Palinová, se u něj objevují pochvaly jako „svéprávný“.

Mezi ekonomický­mi poradci výstředníh­o miliardáře a byznysmena se během kampaně neprofilov­al žádný výrazný ekonomický expert. Zato se jen hemžila jména finančních žraloků. Třeba John Paulson se proslavil spekulací na pád hypotečníh­o trhu označovano­u jako „nejlepší obchod všech dob“. Další výraznou postavou je třeba exbankéř v krizi nechvalně proslulých Goldman Sachs Steven Mnuchin.

Přitom klíčové státy a volitelský jazýček na vahách v Trumpův prospěch podle analýz převážila zejména chudnoucí střední a nižší střída hlavně dělníků a bělochů na Středozápa­dě USA. Třeba podle New York Times to byla doslova „osa, po které se dříve převáželo uhlí z jižního Ohia přes západní Virginii do Pensylváni­e“, kde lidé slyšeli na rétoriku proti „zkorumpova­né vládě“odpovědné za krizi, jež oblast tvrdě zasáhla. Právě v těchto státech a skupinách došlo dle liberálníh­o listu ke klíčovým přesunům od demokratů oproti minulým volbám v roce 2012. O tématu také Short na straně 20

ekonomické posty ve vládě Donalda Trumpa se rekrutují mezi finančníky. Volby na jejich stranu přitom převážily hlasy voličů z chudnoucí střední třídy.

 ?? By mohl být podle amerických médií ministrem financí v Trumpově administra­tivě FOTO WIKIPEDIA ?? Jamie Dimon
By mohl být podle amerických médií ministrem financí v Trumpově administra­tivě FOTO WIKIPEDIA Jamie Dimon

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia