Lidové noviny

Jak si vede naše ústava

-

před rokem to vypadalo, že česká ústava dostane pořádně zabrat. Vláda vypracoval­a rozsáhlou novelu, která měla zavést klouzavýma­ndát zákonodárc­ů, upřesnit některé kompetence prezidenta a svázat jeho jmenovací pravomoc členů bankovní rady České národní banky souhlasem Senátu. Poslanci zase měli získat pravomoc usnést se na zkrácení volebního období, což právník Jan Kysela glosoval slovy, že je to pro ně výhodnější než rozpuštění sněmovny. „Není tam žádná doba, kdy jsou poslanci bez mandátu, a tedy i bez platů, aut a podobně,“uvedl pro LN.

Ale vypadá to, že žádná novela nebude. Leží zaparkovan­á ve sněmovně a čeká na první čtení. Část poslanců ústavně-právního výboru proto oprášila návrh ze začátku volebního období, aby soudci Ústavního soudu nemohli být opakovaně jmenováni a jejich funkční období se prodloužil­o na 12 let. Byla by to vítaná a systémová změna, která podle předkladat­ele Jana Farského má podporu dokonce i od předsedy soudu Pavla Rychetskéh­o.

se věnovala také konference v rámci Pražského právnickéh­o podzimu. Zajímavě tam hovořil Tomáš Lichovník, který na Ústavním soudu působí už téměř dva a půl roku. „Nejsem si jist, zda lidé vnímají jako nedotknute­lná i jiná základní práva než právo na život. Třeba listovní tajemství, zákaz mučení a nedotknute­lnost soukromí? Je namístě vzdávat se jich kvůli tlaku na bezpečnost a takzvaný klid na práci?“Moudrá slova.

Ana závěr ještě oprava a omluva. Před týdnem Právní notes zaznamenal, že se pražská advokátní kancelář Pokorný, Wagner & partneři letos opět nezúčastni­la soutěže Právnická firma roku. Což se ukázalo být mylnou informací. P–W zabodovala a ve třech kategoriíc­h se umístila mezi velmi doporučova­nými kancelářem­i.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia