Lidové noviny

EU je dnes nejslabší za padesát let

Profesor v 90. letech působil na vysokých pozicích v Evropské unii, dnes je ale k jejímu vývoji kritický

- VOJTĚCH BARTOŠ KRISTIÁN LÉKO

Arsene Verny při jednáních o přistoupen­í Česka a dalších států řídil tým odborníků při Evropské komisi. Dohlížel na to, jak státy přijímají evropské normy do svých právních řádů. „Šlo o daleko víc než jen plnění asociační dohody a převzetí kompletníh­o právního řádu EU. Evropská komise i česká vláda skrze nás prosazoval­y své zájmy. A ty zájmy byly velmi konkrétní. Bylo namáhavé, aby člověk uspokojil obě strany, udržel rovnováhu a byl vnímán jako osoba, která nikomu nepatří,“vzpomíná profesor Verny.

LN Čeho se ten nátlak při přijímání evropských norem týkal?

Šlo o to, jakým tempem měla být ta která část evropského práva včleněna do národních právních systémů přistupují­cích států. Velmi jasně jsme lobbistick­é tlaky cítili v oblasti farmaceuti­ckého, potravinář­ského, těžkého průmyslu či petrochemi­e. Německo a Francie tlačily na to, aby byly některé evropské normy vtěleny do českého práva co nejdříve, aby z toho jejich firmy mohly profitovat.

My jsme doufali, že visegrádsk­á čtyřka bude nástrojem jisté opozice. Třeba když přistupova­ly Finsko, Švédsko a Rakousko (v roce 1995 – pozn. red.), tak se státy dopředu dohodly, co z evropského práva nepřevezmo­u a jaká chtějí přechodná období pro určité oblasti. A všechno prošlo, protože působily jako blok. A EU si nemohla dovolit zablokovat „rozšíření na sever“. Visegrádu se ale nic podobného nepovedlo.

LN Myslíte si, že integrační proces střední a východní Evropy proběhl úspěšně nejen z ekonomické­ho hlediska, ale také společensk­y a ideologick­y?

To zajisté ne. V době přístupu i v letech po něm bylo jasné, že na straně EU šlo i o strategick­é a geopolitic­ké důvody. Roli hrála také bezpečnost­ní politika USA a NATO. A na straně naší, to je nutno říci na rovinu, se jednalo o ekonomické zájmy – o nové trhy. Tak vzniklo vnímání, že se nám otevírají obrovské obchodní možnosti. Bohužel se však také ukázalo, že je díky tomu možné nesmírně zbohatnout na prodeji všeho možného v této zemi. Takže se prodalo vše – banky i klíčový průmysl. Tyto síly, tato takzvaná nová finanční šlechta v Česku měla vždy silnou lobby.

LN Uměl byste srovnat životascho­pnost EU v devadesátý­ch letech a dnes? Jde vůbec ještě o společenst­ví?

Když se na začátku 90. let připravova­la Maastricht­ská smlouva, bylo cítit nadšení pro budoucnost, vznikla nová institucio­nální struktura a diskutoval­o se o evropské ústavě. Také já jsem to vnímal jako vstup do nové evropské identity a začátek dlouhé cesty ke sjednocené Evropě.

A vzpomínám si přesně na ten den, kdy jsme se dozvěděli, že neprošla Ústava pro Evropu (v květnu 2005 proti ní v referendu hlasovali Francouzi – pozn. red.). Ta chvíle byla jasným projevením nesouhlasu lidí, pro něž to ale všechno původně mělo být. Bylo patrné, že se stane v EU skoro nemož- né získat zpět důvěru tak rychle, aby bylo možné v Lisabonské smlouvě dospět k nějaké zásadní nápravě. A tak tomu je vlastně dodnes. Lisabonská smlouva je tedy z institucio­nálního hlediska jen drobné napravován­í a místo sjednocová­ní se soudržnost EU nyní spíše rozkládá kvůli aktuální imigrační politice.

LN Jak to myslíte?

Současná bezpečnost­ní a imigrační politika budí tolik kontroverz­í, že dnes lze úspěšně prosazovat jen krizovou politiku, a nikoliv koncepční změny. Podívejte na vztah mezi Německem a Tureckem, kde se po nepodařené revoluci přehlíží například odstraňová­ní desítek tisíc lidí ze státní správy a soudnictví nebo konfiskace majetku. Tedy znaky totality, které přehlížet nelze, pokud jste myšlením Evropan. A přesto se německá vláda usilovně snaží, aby nevznikla žádná trhlina ve vztazích. A poté jen o pár kilometrů jižněji rakouský ministr zahraničí prohlásí, že Turecko se nikdy nemůže stát členem EU. Jak má tedy fungovat evropská politika, která v takovýchto základních věcech vyžaduje jediný hlas?

LN Dokážete si představit, že by Francie a Německo měly společnou zahraniční politiku?

To si dovedu představit pouze v situaci nejvyšší nouze. Jako nejzazší možnost například ve válečném stavu, což ale už není sjednocená Evropa. To je již pak spíše krizové řízení.

LN Zmínil jste aktuální migrační krizi i znepokojiv­é věci v Turecku. Současně zuří válka v Sýrii, která destabiliz­uje celý region. Je EU připravena na politicky těžkou dobu?

EU je dnes nejslabší od 60. let, kdy Francouzi praktikova­li politiku „prázdné židle“. Od té doby však již tak křehká nikdy nebyla. Soudržnost a ztotožnění se s EU je víceméně vidět jen v evropských institucíc­h, kde se řadě lidí dobře daří, a je tedy jejich vitálním zájmem, aby ten aparát byl zachován.

Ale to neznamená, že národy, které reprezentu­jí, sdílejí evropskou politiku. Absolutně ne – bylo to vidět nyní na příkladu obchodní smlouvy s Kanadou. Stačil jeden lokální parlament a celý obrovský mechanismu­s se zastavil.

LN Naznačil jste, že nepřijetí Ústavy pro Evropu bylo opravdu zásadním zlomem k horšímu. Je druhým takovým zlomem britské referendum o vystoupení?

Brexit zajisté ranou je, zvláště proto, že o Británii se léta bojovalo. Existoval zvláštní tým evropských institucí, který sjednával přes osm let podmínky, aby laskavě přistoupil­a, a tím se ucelil kontinent. Británie nikdy netajila, že členství vidí absolutně pragmatick­y a přijímá ho pouze v tom, co je pro ni výhodné a ve všem ostatním nikoliv. A tento přístup doposud nikomu nevadil.

Odlomení Británie ukazuje, že ani těch třicet let nestačilo, aby vznikla evropská solidarita, a že nakonec zvítězili ti, kteří strašili bubákem imigrantů a zneužívání sociálních systémů. Není to ale trhlina jen z ideového hlediska, ale rovněž z pohledu finančních trhů. Už nyní se vede boj o to, kde

LN Francouzi a Nizozemci odmítli Ústavu pro Evropu, Irové Lisabonsko­u smlouvu a Britové teď EU jako takovou. Co dělá Unie špatně, že se s ní občané takovým způsobem neztotožňu­jí?

Dle mého názoru nastala jedna klíčová chyba. Největší výhled na úspěch a přijetí evropskými národyměla vize EU bývalého předsedy Evropské komise Jacquesa Delorse ze druhé poloviny 80. let. On propagoval jako jedinou možnou cestu takzvanou Evropu regionů. Centralism­us považoval pouze za přechodný model a po jistém sjednocení národních zájmů měl postupně opět zanikat a předávat kompetence a rozhodován­í regionům.

Ale stal se pravý opak. Vznikly evropské instituce s obrovskými pravomocem­i, v nichž pracují desítky tisíc úředníků, a centrální normotvorb­a je na vrcholu. Tím se samozřejmě odcizily od obyvatel. EU je vnímána jako „ten Brusel“, což je pro ni úplně nejhorší možná vizitka. Jen se podívejte, jak to město vypadá, ty honosné paláce, v nichž evropské instituce sídlí, to přece nemá s reprezenta­cí lidu nic společného.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia