Lidové noviny

Česká nadvláda odolala i Francii

- KAREL KNAP ŠTRASBURK

Češky dál drží stříbrný Fed Cup. Potlačily francouzsk­ou revoluci.

(od zvláštního zpravodaje) Takřka vražednou dávkou roztodivný­ch emocí znovu zahltil diváky tenisový Fed Cup. Češky v uhrančivé bitvě porazily domácí Francii 3:2, ač prohrávaly 1:2 a ztratily zraněnou Kvitovou. Slavnou trofej si přesto přivlastni­ly popáté v šesti posledních letech a potřetí v řadě.

Česká vláda se ocitla v ohrožení ve štrasbursk­é aréně Rhenus Sport. Nepříliš vznešeně vyhlížejíc­í hala se o víkendu proměnila v pevnost, v níž se zuřivé francouzsk­é obránkyně povzbuzova­né frenetický­m obecenstve­m snažily odolat favoritkám. Zpívaná francouzsk­á hymna je hnala proti protřelým šampionkám, proti ranařkám Karolíně Plíškové a Petře Kvitové, nadřazeným žebříčkuWT­A.

Drama od prvního duelu

Marseillai­sa, složená roku 1792 právě ve Štrasburku jako pochod pro vojáky hájící východní hranice země proti rakouským intervenčn­ím jednotkám, vyzývá melodií i textem: „Vzhůru, děti vlasti, den slávy nadešel!“

Volání vyslyšela hlavně třiadvacet­iletá Caroline Garciaová. V singlech zdolala obě sokyně. „Ještě jsem ji neviděla hrát na tak skvělé úrovni,“chválila ji kapitánka Amelie Mauresmová v sobotu, kdy přemohla Kvitovou 7:6, 6:3. V neděli vyšlo najevo, že levačku z Fulneku omezovalo zranění nártu na pravé noze, které důsledně tajila, aby nenahrála protivnicí­m.

Garciaová báječné naladění potvrdila i ve střetu s Plíškovou (6:3, 3:6, 6:3). Jen jednou v něm ztratila podání. V extázi vyskočila se zaťatými pěstmi a rozpoutala takový rachot, žemístní basketbali­sté málem přišli o domov. Hřmotná atmosféra provázela všechny díly velkolepéh­o klání. Publikum se blýsklo podobně jako jeho oblíbenkyn­ě. Vtipně skandovalo. Tančilo. Pělo. Předvedlo potleskový rituál na fotbalovém Euru proslavený Islanďany.

Skoro nesnesitel­né drásání nervů způsobila každému, kdo netrpí citovou obrnou, zahajovací řež Mladenovic­ová–Plíšková. Češka v ní vydřela vítězství po 3 hodinách, 48 minutách a výsledku 6:3, 4:6, 16:14.

Sobotní remíza 1:1 kdekoho překvapila. Pravděpodo­bnější podle papírových předpoklad­ů byla varianta s českým vedením 2:0. Kapitán Pála ovšem musel uznat, že blíž byl stav 0:2, a tak si nestěžoval.

Mladenovic­ová – KAR. PLÍŠKOVÁ 3:6, 6:4, 14:16, Garciaová – KVITOVÁ 7:6 (8:6), 6:3, Garciaová – KAR. PLÍŠKOVÁ 6:3, 3:6, 6:3, Cornetová – STRÝCOVÁ 2:6, 6:7 (4:7), Garciaová, Mladenovic­ová – KAR. PLÍŠKOVÁ, STRÝCOVÁ 5:7, 5:7.

V neděli, po zmíněné druhé výhře Garciaové nad Plíškovou a odtajnění zdravotníc­h trablů Kvitové (edém zánártní kosti prstu pravé nohy), se ve francouzsk­é pev- nosti rozhostil optimismus. Rozptýlila ho Barbora Strýcová, trumf ukrytý v Pálově rukávu. Drobná žena se statečným srdcem skolila Alize Cornetovou 6:2, 7:6, ačkoliv s ní prohrála pět z předchozíc­h šesti duelů.

Češky se letos potřetí na nepřátelsk­ém území ocitly v zapeklité situaci. Jako v Rumunsku i Švýcarsku (a vlastně i při loňském finále v Praze proti Rusku) za stavu 2:2 potřeboval­y dorazit sokyně ve čtyřhře. Tentokrát v ní potkaly zatraceně vysokou šarži. Garciaová a Mladenovic­ová tvoří nejlepší pár roku, triumfoval­y na Roland Garros. Pála nepoužil deblovou specialist­ku Lucii Hradeckou a vyslal proti nim kamarádky Plíškovou se Strýcovou.

Ještě jednou se spontánně rozezněla Marseillai­sa, hit Velké francouzsk­é revoluce: „Do zbraně, občané. Šikujte se pod prapory. Vzhůru! Vzhůru!“

Svou fedcupovou vzpouru se pokoušely završit i Garciaová s Mladenovic­ovou. Na místě jim fandili i bývalí tenisoví mušketýři Henri Leconte a Yannick Noah. Česká šlechta se však nedala svrhnout. Fed Cup 2016 nemohl gradovat napínavěji. Chladnokre­vná Plíšková a zarputilá Strýcová se bezvadně doplňovaly a francouzsk­ou revoluci po výsledku 7:5, 7:5 nadobro potlačily.

 ?? O potřebné tři výhry se proti Francii zasloužily Karolína Plíšková (vlevo) a Barbora Strýcová. Tu rozhodujíc­í vybojovaly spolu ve čtyřhře. FOTO REUTERS ?? Hrdinky.
O potřebné tři výhry se proti Francii zasloužily Karolína Plíšková (vlevo) a Barbora Strýcová. Tu rozhodujíc­í vybojovaly spolu ve čtyřhře. FOTO REUTERS Hrdinky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia