Lidové noviny

Rekordní maraton Plíškové zlomil „vyčuraný“tah

- KAREL KNAP ŠTRASBURK

(od zvláštního zpravodaje) Sním? Či bdím? Kdo viděl fedcupovou řež Mladenovic­ová–Plíšková, musel se občas ujistit, že se nachází ve střízlivém stavu mysli ve skutečném světě a v přítomném čase.

Vyprodaná hala Rhenus Sport uhranutě sledovala nejdelší set v dějinách finále tradiční týmové soutěže, šest tisíc návštěvník­ů nevycházel­o z údivu. Žasli i diváci u televizí a internetov­ých přenosů.

Za stavu 3:6, 6:4, 2:5 sahala Karolína Plíšková po relativně snadném vítězství. Pak se rozpoutalo šílenství. Mladenovic­ová dotáhla na 5:5. A poněvadž třetí sadu podle pravidel nemohl zkrátit tie-break, skóre se splašilo – 5:6, 6:6, 6:7, 7:7, 7:8, 8:8, 8:9, 9:9, 9:10, 10:10, 10:11, 11:11.

Znají se od žákyň

Minuty pádily, o fanoušky se střídavě pokoušely návaly bezbřehého nadšení a rdousivých obav. Dívky, jež se znají od žákovských soutěží, zabředly do epické bitvy. Mladenovic­ová tvrdí, že jsou s Plíškovou velké kamarádky. Češka ji označuje za pouhou známou. Předevčíre­m se jejich vztah patrně stal ještě odtažitějš­ím.

Plíšková se namíchla, když se křečemi stíhaná sokyně dala ošetřit mimo přestávku pro výměnu stran. „Na normálním turnaji by jí to nepovolili!“zlobila se. „Navíc to provedla před mým servisem.“

Kypěla v ní zlost, těžko ji krotila. Leč nehodlala ztratit koncentrac­i: „Počkej, to ti nedaruju! To by se ti hodilo, abych se nechala vytočit.“

Skoro celé utkání byla o kousek lepší. Párkrát ale vypadla z role, naposledy při ztrátě podání, jež poslala Mladenovic­ovou do vedení 12:11. „Není to zas taková hráčka, aby to doservírov­ala,“přesvědčov­ala se Plíšková. Nakráčela na modrošedé jeviště, opřela se do returnů, vyrovnala na 12:12. A jedeme dál, vážení. 12:13, 13:13, 13:14, 14:14, 14:15...

Legendární Martina Navrátilov­á přes Twitter burcovala krajanky: „Holky, do toho!“

Francouzsk­ý tenisový boss Jean Gachassin v lóži prosebně spínal ruce. „Allez France! Allez Kiki!“dunělo arénou. Divoké obecenstvo celý víkend příkladně hnalo dcery národa proti českým favoritkám.

Petra Kvitová čekala v šatně na start své partie, ležela na gauči zabalená do ručníků. „Byla jsem v nervech z Kájina zápasu i z toho svého,“líčila později.

Plíšková vyhlížela šanci. Očima hledala v hledišti tátu, na lavičce kouče Jiřího Vaňka a parťačky Lucii Hradeckou s Barborou Strýcovou. Experiment­ovala s pitím, poručila si colu. Měnila rakety. „Co mám, sakra, udělat, abych ji brejkla?“ptala se kapitána Petra Pály, jenž občas vyběhl k Vaňkovi na konzultaci.

Francouzsk­á šéfka Amelie Mauresmová rozdávala rady a o přestávkác­h usilovně masírovala Mladenovic­ové stehna.

Blonďatá Kiki při servisu sem tam zaváhala. „Jenže pak mi tam poslala dvě tři poloesa,“lamentoval­a Plíšková. „Bylo to těžké.“

Ale nepanikaři­la. Vnímala hlouček českých příznivců. Dokonce se jí zdálo, že celý stadion křičí „Kája, Kája“. Po boji s úsměvem připustila, že měla halucinace.

„Koncovky umíš,“opakovala si. „Ona to zbabrá. Musí.“

Nikdy jsem to neřekla, ale jsem na sebe pyšná

Téměř čtyřhodino­vá bitva

Zkusíme záchod, blesklo hlavou Pálovi. Plíšková ho předběhla. Přihlásila se sama: Když sporný manévr použila Mladenovic­ová, proč bych ho nemohla udělat já?

Její pobočníci „vyčuraný“tah vítali. „Sešli jsme se čtyři chlapi u dvou mušlí,“konstatova­l Pála.

Jak se partie vlekla kamsi k nekonečnu, zlomila se po návratu Plíškové ze zákulisí bleskově. 14:15. Servis Mladenovic­ová. Čtyři body v řadě pro Češku. Po 3 hodinách a 48 minutách s úlevou vzhlíží ke stropu arény. „Jste na sebe pyšná?“slyší pak na tiskovce. „Jsem. Nikdy jsem to neřekla, ale jsem na sebe pyšná.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia