Lidové noviny

Jarolímovo hledání sestavy

Program fotbalové reprezenta­ce

- JAN PALIČKA

PRAHA Kapitán Tomáš Sivok odjel domů, protože se cítil příliš pokopaný. Ani Tomáš Hořava už v týmu není, Jiří Skalák zrovna tak. Patrik Schick se včera odpojil kvůli nachlazení. Nejsou to příjemné zprávy, ale při vzpomínce na páteční vítězství 2:1 nad Norskem skoro nebolí.

Fotbalová reprezenta­ce odvrátila černé scénáře a v kalendářní­m roce 2016 má před sebou už jen zítřejší přípravu s Dánskem v Mladé Boleslavi (od 20.30). Konečně trocha klidu. Konečně vstřelené góly. Konečně kvalifikač­ní vítězství. Konečně je důvod věřit, že bude líp.

ANALÝZA

„Nedovedu si představit, že by se nám to v pátek nepovedlo. Další soutěžní zápas totiž hrajeme až na jaře, takže bych to v sobě musel dlouho dusit,“prohlásil trenér Karel Jarolím.

Jarolímova mise dostala obrovský impulz. Česko se po rozháraném startu přesvědčil­o, že je schopné porazit podobně silného soupeře. Že kromě Němců může konkurovat všem týmům ve skupině.

Aby se mohlo poprat o druhé místo a baráž o mistrovstv­í světa 2018, musí zůstat na vlně. Jen ať trenér Jarolím klidně zkouší dál.

Ve čtyřech kvalifikač­ních zápasech využil už pětadvacet hráčů, což je nevídaný počet. Když si vzpomenete, jak málo se základní sestavoumí­chal třeba Karel Brückner během nejkrásněj­ší reprezenta­ční éry, musí vám Jarolímovo počínání připomínat spíš tipovací soutěž. Zatímco Brücknerov­i sta- čilo několik let dvanáct jmen, Jarolímovi hoši jsou na kolotoči. Jinak to ale nejde, protože fotbalové Česko prožívá nestabilní časy.

V létě dostalo narychlo nové-

Tabulka skupiny C kval. MS 1. Německo 4400 16:0 2. Severní Irsko 4 2 1 1 8:2 3. Ázerbájdžá­n 42 1 1 2:4 4. ČESKO 4 12 1 2:4 5. Norsko 4 103 5:7 6. San Marino 4004 1:17 12 7 7 5 3 0

V úterý (17.00 v Mladé Boleslavi) hraje národní tým přípravu s Dánskem.

Další kvalifikač­ní zápasy: 26. března v San Marinu, 10. června v Norsku, 1. září doma s Německem, 4. září v Severním Irsku, 5. října v Ázerbájdžá­nu, 8. října doma se San Marinem.

Jarolím očekával víc bodů

Plzeňskému bažantovi Krmenčíkov­i, který byl pozván až dodatečně, daroval životní gól už v 11. minutě Krejčí nezištnou přihrávkou. „Víš, co jsi dokázal?!“řekl Krmenčíkov­i dojatý brácha.

Rychleji se v premiéře trefili jen David Lafata (1. minuta), Martin Lukeš (2. minuta) a Ondřej Čelůstka (3. minuta).

Slávistovi Zmrhalovi ke gólu pomohl báječný kolmý pas od sparťana Dočkala.

Národní tým čekal 281 minut na kvalifikač­ní gól. Byl očividně nervózní a pod tlakem, proto se cení, jak se dokázal vypořádat s norskou výzvou. Škoda že nevyhrál dřív. „Přestožemu­žstvo dáváme dohromady, počítal jsem s tím, že na podzim budeme mít bodů víc,“neskrýval zklamání Jarolím.

To sedí. Domácí bezbrankov­é remízy se Severním Irskem a Ázerbájdžá­nem byly úplně zbytečné a ještě dlouho budou mrzet. Ze zbylých šesti zápasů se totiž čtyřikrát hraje venku. V San Marinu (26. března). V Norsku (10. června). V Severním Irsku (4. září). V Ázerbájdžá­nu (5. října). Ale kdo ví, buďme optimisté, třeba to bude výhoda.

Hledání ideální fotbalové reprezenta­ce stále pokračuje. Díky pátečnímu triumfu nad Norskem je naštěstí lépe. Co už všechno zjistil trenér Jarolím?

Ustálená obrana, nepřehledn­ý útok

Zdá se, že Jarolím už pro svůj zamýšlený styl hráče našel. Rychlé, snaživé, s aktuální herní praxí. Nedělá rozdíly v tom, jestli si vydělávají v cizině, nebo doma.

Před brankářem Vaclíkem se ustálila obranná čtyřka Kadeřábek (nejlepší hráč proti Norům), Sivok, Brabec a Novák. Při pohledu na jména lehce překvapuje, že z prvotních plánů vypadl stoper Suchý, ze kterého Jarolím při úvodním srazu udělal kapitána.

V záloze mají výsadní postavení Dočkal s Krejčím, protože jsou kreativně na nejvyšší úrovni, ke stálicím musíme přidat nyní zraněného Daridu. Zbylá místa rotují a nejspíš ještě chvíli rotovat budou.

A útok? Ten je zatím krajně nepřehledn­ý a nejvíc podléhá fázi zkoušení. V pátek překvapivě zazářil Krmenčík, ale propříště to vůbec nic neznamená.

Naštěstí mezitím ožila naděje.

 ?? Reprezenta­ce Karla Jarolíma v kritickém zápase s Norskem vyhrála. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Může si oddechnout.
Reprezenta­ce Karla Jarolíma v kritickém zápase s Norskem vyhrála. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Může si oddechnout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia