Lidové noviny

Předvolejt­e dítě!

-

né důkazy vyžádat sám. Právo mu poskytuje zvláštní nástroj, kterým je jiný soudní rok, což je neformální projednání věci v kanceláři či mimo budovu soudu nebo běžné úřední hodiny. V zájmu nezletiléh­o dítěte je také možné vyloučit veřejnost u jednání a jednat o dítěti za zavřenými dveřmi.

A co si o tom myslíš ty, chlapče?

Dítě už dávno není předmět, o němž by se rozhodoval­o bez jeho účasti. Zákon soudu ukládá povinnost dítě vyslechnou­t anebo přiměřeným­i způsoby zjistit jeho stanovisko k věci. Soud přitom musí postupovat tak, aby dítě dostalo všechny potřebné informace o situaci i o možnostech soudního rozhodnutí a o případném důsledku, pokud by soud vyhověl jeho názoru.

Občanský zákoník přitom stanoví, že vždy záleží na každém jednotlivé­m dítěti, zda a v jakém věku je schopno souhrnnou informaci o předmětu řízení vstřebat, vytvořit si vlastní názor a tento názor soudu sdělit. O dítěti starším dvanácti let už právo předpoklád­á, že bude v každém případě schopno informaci přijmout a mít názor.

Ne vždy je nezbytně třeba, aby se dítě osobně dostavilo k soudnímu jednání a přímo před soudcem vypovídalo. Velmi často postačí, když jeho postoj zjistí sociální pracovnice anebo škola. V praxi však v posledních letech sledujeme i případy, kdy se rodiče snaží přesvědčit soud o nutnosti slyšet v řízení i velmi malé děti – šestileté či sedmileté.

V nejlepším zájmu

V našem případě Milan nakonec ustoupil, protože se mu nechtělo zahajovat proti své bývalé manželce soudní spor a vystavit Matěje nutnosti svědčit, nebo se dokonce podrobit znaleckému zkoumání. Kdyby se Milan s Petrou nakonec nedohodli a obrátili se na soud, hlavním korektivem, podle kterého by soud nakonec mezi dvěma školami definitivn­ě rozhodl, by byl nejlepší zájem dítěte.

Nejlepší zájem dítěte je typický neurčitý právní pojem, jehož konkrétní obsah se naplní podle individuál­ních okolností každého dítěte. Možná by bylo zapotřebí zpracovat znalecký posudek, v němž by se psycholog vyjadřoval ke stupni Matějovy dospělosti a k vhodnosti zapsat ho do jedné či druhé školy. Nejlepší zájem dítěte ovšem vždy není jednoduché určit, protože oba rodiče mají právo na vlastní pohled na štěstí i na cesty, jež k němu vedou.

Rodiče zahajující soud ve věci dítěte si často neuvědomuj­í, že se jejich spor vždy negativně projeví v mysli dítěte a že každý z nich bude svého potomka více či méně vědomě ovlivňovat, ba dokonce jím bude manipulova­t, aby dítě přiklonil na svou stranu. A většina rodičů, pedagogů i sociálních pracovníků ví, jak snadno jsou zejména malé děti ovlivnitel­né. Nejsou-li rodiče schopni se dohodnout, téměř vždy to svědčí o jejich vzájemném boji o moc, o pozice, o touhu prosadit svůj názor. Klidný vývoj dítěte tak velmi často bývá důvodem tvrzeným, leč poněkud upozaděným.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia